Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 marca 2013 r.
15:40
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)
Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)

Lubicie gotować na parze. Dostaliśmy rekordową ilość przepisów. Oto wybrane propozycje, które pozwolą wam poczuć wiosnę w kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Pulpety cielęce gotowane na parze to świetne jedzenie dla dzieci i dla dorosłych. Zaczynamy zabawę od bardzo dietetycznego – ale też bardzo dobrego – posiłku.

Składniki: 50 dag mielonej cielęciny, 1 jajko, 4 łyżki dowolnych kiełków, łyżka posiekanej natki, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz ziołowy, łyżka ziaren sezamu.

Wykonanie: mięso wyrobić z jajkiem, kiełkami, natką, koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe pulpety. Obtaczać w sezamie. Gotować na parze 20-30 minut. Podawać z ryżem na sypko i gotowanymi warzywami na parze.

Faszerowana pierś kurczaka

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, opakowanie szpinaku, opakowanie sera feta, 1 mały śmietankowy serek topiony, 2 średnie marchewki, brokuły ok.10 różyczek, pół niewielkiej cukinii oraz podobna ilość dyni, kasza kuskus – pół opakowania.

Przyprawy: wg uznania tymianek, estragon, oreagano, pieprz czarny, czosnek granulowany, koperek, kurkuma, oliwa z oliwek

Wykonanie: marynujemy pierś w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano. Pierś nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem ze szpinaku i sera feta. Farsz: na patelni w małej ilości oliwy z oliwek podsmażamy czerwoną cebulkę, dodajemy szpinak, ser feta oraz mały śmietankowy serek topiony. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem. Przygotowaną pierś kładziemy na najniższym poziomie parowaru. Czas gotowania na parze 20 minut.

Przygotowujemy warzywa, tj. brokuły, kawałki marchewki, cukinii i dyni. Przyprawiamy ulubionymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankem. Warzywa zajmują środkowy poziom parowaru. Gotujemy na parze aż zmiękną. Kaszę skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy estragonem i kurkumą. Kasza na najwyższym poziomie w parowarze. W łatwy i szybki sposób mamy pięknie prezentujące się danie, pełne aromatów i smaków.

Fenkułowe łódeczki z łososiem i warzywami

Składniki: koper włoski, surowy łosoś 1 porcja, jogurt grecki, ząbek czosnku, koperek, suszone pomidory, ziemniaki (młode pasują najlepiej), marchewka, miód, cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, pieprz, sól.

Wykonanie: łososia umyć pod zimną wodą i upewnić się, że nie zawiera ości. Nie filetować. Przygotować glazurę z łyżeczki miodu, połowy łyżeczki musztardy i 2 łyżeczek soku z cytryny. Połączyć składniki w jednolity sos i pokryć nim łososia jedynie od strony mięsa. Ułożyć w naczyniu parowym skórą do dołu. Wierzch posypać szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Koper włoski rozdzielić na "łódeczki” i umyć. Marchewki umyć, obrać, jeśli są duże przekroić na pół tak, by zmieściły się w naczyniu a następnie połowy przekroić wzdłuż. Ziemniaki obrać, jeśli są to ziemniaki młode wystarczy je tylko umyć i oczyścić. Marchewkę oraz ziemniaki ułożyć w naczyniu razem, a łódeczki z kopru włoskiego osobno. Rozpocząć gotowanie.

W międzyczasie przygotować sos jogurtowy. Kilka łyczek jogurtu greckiego połączyć z wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżeczką soku z cytryny. Kilka suszonych pomidorów drobno pokroić i dodać do jogurtu.

Wyjąć z naczynia łososia i delikatnie oddzielić mięso od skóry. Ostrożnie, lecz sprawnie połączyć z sosem jogurtowym, by mięso nie rozdrobniło się za bardzo. (Trzeba pamiętać, że łosoś będzie bardzo gorący, ale też takiego chcemy zjeść, więc sos nie musi pokrywać go z każdej strony, równie dobrze możemy rozdrobnić łososia i polać go sosem bez mieszania).

Na talerzu wyłożyć ziemniaczki z marchewką oraz łódeczki kopru włoskiego. Napełnić je połączonym uprzednio z sosem jogurtowym łososiem. Ziemniaki i marchewkę skropić oliwą z oliwek, posolić do smaku. Całość można posypać pietruszką, koperkiem lub drobnym szczypiorkiem. W wolnym miejscu na talerzu opcjonalnie można dodać łyżkę sosu jogurtowego. Smacznego!

Ryba w sosie pomarańczowym

Składniki: 600 g filetów dorsza, 600 g kopru włoskiego, 6 dymek, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta białego pieprzu, kostka bulionu. Sos: 4 pomarańcze, 10 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 20 g półwytrawnego sherry, 100 g soku z pomarańczy, 100 g kwaśnej śmietany.

Wykonanie: koper włoski i cebulę pokroić w plasterki. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem. Ułożyć na koprze i razem z cebulą umieścić w parowarze na 20 minut. Do wody dodać kostkę bulionową. Obrane pomarańcze zmiksować. Mąkę wymieszać z sherry, sokiem pomarańczowym, śmietaną, cukrem. Sos zagotować, dodać mąkę, chwilę gotować. Otrzymanym sosem polać rybę i warzywa. Podczas gotowania ryby możemy ugotować ziemniaki.

Pozostałe informacje

Sokół Konopnica przegrał z Unią Bełżyce. Sytuacja skomplikowana, ale nie dramatyczna
ZDJĘCIA
galeria

Sokół Konopnica przegrał z Unią Bełżyce. Sytuacja skomplikowana, ale nie dramatyczna

Sokół Konopnica przegrał z Unią Bełżyce 0:2. Sytuacja w tabeli podopiecznych Tomasza Prasnala robi się dramatyczna.

Strzelcy rywalizowali o  puchary marszałka
galeria

Strzelcy rywalizowali o puchary marszałka

Na strzelnicy przy ul. Gospodarczej 27 w Lublinie w niedzielę, 6 kwietnia zorganizowano zawody strzeleckie.

Stal Kraśnik bez problemów pokonała w niedzielę Start Krasnystaw

Debiut Jakuba Rzeźniczaka, Stal Kraśnik w Krasnymstawie gonić nie musiała

Pierwszy raz w tym roku kibice Stali Kraśnik nie musieli się martwić o wynik. W niedzielę niebiesko-żółci łatwo wygrali na wyjeździe ze Startem Krasnystaw aż 5:0. W barwach przyjezdnych od pierwszego gwizdka zagrał debiutant – były reprezentant Polski Jakub Rzeźniczak.

Do Lublina przyjedzie kilka tysięcy górników z Bogdanki

Gorący wtorek. Górnicy zapowiadają manifestację w centrum Lublina

Już w najbliższy wtorek, 8 bm., kilka tysięcy górników z Łęcznej będzie manifestować w centrum Lublina. Wielki wiec protestacyjny organizują związkowcy z kopalni. Jest to wyraz frustracji załogi spowodowanej brakiem uzgodnień i pomysłów na przyszłość Bogdanki w związku z planami zamknięcia zakładu w roku 2049. Szykuje się paraliż miasta.

Bartosz Zmarzlik z Koroną Bolesława Chrobrego

Bartosz Zmarzlik z Koroną Bolesława Chrobrego

W niedzielę odbył się kolejny żużlowy spektakl. Na torze w Gnieźnie odbył się turniej o Koronę Bolesława Chrobrego, a zwycięzcą okazał się Bartosz Zmarzlik

Jarosław Milcz na jesieni w meczu z Huraganem zdobył dwa gole, a w niedzielę zaaplikował rywalom trzy

Huragan przegrywał z Lublinianką 0:3, ale dostał pomoc z góry i wywalczył punkt

Od 3:0 do 3:3. Lublinianka miała już solidną zaliczkę w Międzyrzecu Podlaskim, ale dopisała do swojego konta tylko punkt. A to oznacza, że strata do lidera z Kraśnika wzrosła do sześciu „oczek”.

Rozmowy i spotkania z posłanką Gromadzką

Rozmowy i spotkania z posłanką Gromadzką

W poniedziałek (7 kwietnia) panie z powiatu chełmskiego będą miały okazję do rozmowy z posłanką Małgorzatą Gromadzką.

Ciało mężczyzny wyłowiono z rzeki Bug. Czy to cudzoziemiec z Afryki?

Ciało mężczyzny wyłowiono z rzeki Bug. Czy to cudzoziemiec z Afryki?

Patrol Straży Granicznej natrafił na zwłoki w rzece Bug. Najprawdopodobniej to jeden z migrantów utonął kilka tygodni temu przy próbie nielegalnego przedostania się przez granicę z Białorusi do Polski.

 Nagrodzili najpiękniejsze palmy i pisanki
galeria

Nagrodzili najpiękniejsze palmy i pisanki

W niedzielę 6 kwietnia w foyer Sali Operowej CSK odbył się finał VI Wojewódzkiego Konkursu na Palmę i Pisankę Wielkanocną. Ideą tego wydarzenia było popularyzowanie zanikającego zwyczaju własnoręcznego tworzenia palm i pisanek wielkanocnych.

Bogdanka LUK Lublin zagra w półfinale play-off PlusLigi
ZDJĘCIA
galeria

Historyczny sukces: Bogdanka LUK Lublin zagra o medale PlusLigi

W trzecim decydującym spotkaniu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:0. Tym samym wywalczyła historyczny awans do półfinału wygrywając rywalizację 2-1. MVP wybrany został rozgrywający i kapitan gospodarzy Marcin Komenda

Dominik Kubera wygrywa Memoriał Alfreda Smoczyka w Lesznie

Dominik Kubera wygrywa Memoriał Alfreda Smoczyka w Lesznie

W niedzielę w Lesznie odbył się Memoriał Alfreda Smoczyka, w którym najlepszy okazał się Dominik Kubera dokładając kolejny sukces do sobotniego zwycięstwa w mistrzostwach Polski Par Klubowych

Mandat na 2000 zł każdego "boli"

52 wiosny na karku i zero rozsądku

Mandat karny w wysokości 2 000 złotych oraz 14 punktów to finał kontroli drogowej 52-latka z Siedlec. Kierowca mitsubishi pędził krajową dwójką 154 km/h przekraczając dozwoloną prędkość o 64 km/h. Mężczyzna tłumaczył się pośpiechem.

Zatrzymany Gruzin w drodze do aresztu

Lubelscy „łowcy głów” namierzyli go w Zakopanem

Lubelscy „łowcy głów” i poszukiwacze z IV komisariatu w Lublinie zatrzymali 55-letniego obywatela Gruzji, który poszukiwany był m.in. listem gończym. Mężczyzna łącznie do odbycia ma karę prawie roku pozbawienia wolności. Poszukiwany był za jazdę w stanie nietrzeźwości i przywłaszczenie samochodu marki volkswagen transporter. Wpadł w Zakopanem.

Mieszkańcy nie mogą doczekać się wdychania solanki

Mieszkańcy nie mogą doczekać się wdychania solanki

Mieszkańcy nie mogą doczekać się otwarcia sezonu w tężni solankowej. Instalacja stanęła w maju ubiegłego roku nad Krzną, ale póki co jest obklejona taśmą.

Mecz Śląsk – Motor. Poczuj gorącą atmosferę na trybunach
galeria

Mecz Śląsk – Motor. Poczuj gorącą atmosferę na trybunach

Wprawdzie emocje po wczorajszym meczu we Wrocławiu już opadły, ale wciąż kibice czują gorącą atmosferę z trybun. Zobaczmy, jak obie drużyny były dopingowane.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium