Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
To kolejne, smakowite odkrycie na kulinarnej mapie Wyżnicy. W daniu pobrzmiewają echa kuchni żydowskiej. W oryginale zamiast słoniny do nadzienia szły gęsie skwarki. Cebulowe knedle wzbogaca się także wędzonką lub białym serem. Być może będą wtedy jeszcze smaczniejsze, ale cebulowe są pierwsza klasa.
To jedno z najbardziej niezwykłych dań, na jakie natrafiliśmy podczas warsztatów w Wyżnicy. Po raz pierwszy natrafiliśmy na zupę na kiszonej sałacie w Wojciechowie. Wiosną przyrządza się tam rewelacyjną młodą kapustę w śmietanie oraz duszone ćwiartki kapusty z kurkami.
Cóż może być piękniejszego wiosną, niż słodkie soczyste truskawki i świeże szparagi? Jeśli podamy do tego kieliszek domowego koniaku, to aż chce się żyć. Na kolejnych warsztatach "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Wyżnicy, tradycja połączyła się z nowoczesną, wykwintną kuchnią
Wyprawa do Tereszpola to jak wyprawa na koniec świata. Po drodze mijamy wspaniały kościół św. Dominika w Turobinie, kapliczki niezwykłej urody i charakterystyczne karawaki. Cudowne krzyże z Hiszpanii. Kiedy dotrzecie na miejsce, spotkanie ze wspaniałymi lasami Puszczy Solskiej i wzgórzami Roztocza dostarczy nieziemskich przeżyć. Wtedy smaki okażą się tylko ziemskim deserem. Ale jakim!
W Tereszynie brzmią echa kuchni żydowskiej. Chałka jest pulchna, smakowita, z charakterem. Idealna na kanapkę z dżemem, sprawdzi się do mleka, można podać ją także do gulaszu w sosie. Pycha.
To danie rozświetliło regionalny stół z Tereszpola kolorem, formą i aromatem. Złożenie świeżych pomidorów, grzybów i szynki było wyśmienite.
Na kolejnych przystankach warsztatów „Zasmakuj w Tradycji” pirogów gryczanych spotkaliśmy wiele. Ale ten, tereszpolski pachniał majerankiem i prawdziwą, wiejską świeżonką. Ach, jakże on był smakowity.
Składniki: 5 łyżek mleka, 20 dag cukru, 0,5 kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 5 marchewek, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, mały kawałek utartego imbiru lub sproszkowany imbir (na czubek łyżeczki), gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), bakalie posiekane według uznania.
Napoleon był w Motyczu, odpoczywał pod lipą. W całej gminie Konopnica jego pobyt to legenda. Czy lubił konopnickie napoleonki? Nie wiemy. Ale do dziś wypieka się tu napoleonki z przepysznym budyniowym nadzieniem.
Zaskoczyły wszystkich. Zachwycały wyrafinowanym, borowikowym smakiem. Zostały podane z wiejską śmietaną i zieloną pietruszką. Ale są równie doskonałe z grzybowym sosem.
Fantastyczne placuszki z kapusty i ziemniaków, napoleonka na cześć Napoleona i wspaniały marchewkowiec to niektóre przeboje warsztatów "Zasmakuj w Tradycji, które odbyły się w Radawcu Dużym pod Lublinem
Wszystkiego mogłem się spodziewać. Z wyjątkiem tego, że na kulinarnej mapie województwa lubelskiego spotkam najprawdziwszą, podlaską kiszkę ziemniaczaną. Przysmak kultowy, jeszcze lepszy od sławnej babki ziemniaczanej z Supraśla czy Kruszynian
Genialne flaki po urzędowsku, które na głowę biją flaki z Piask, pieczone żeberka, piróg gryczany i zielone pierożki z mięsem, kapustą i pieczarkami to hity warsztatów "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Urzędowie.
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki wody, 5 dag drożdży, 3 do 4 szklanek mąki (w zależności od tego ile się wgniecie), szczypta soli, 0,5 szklanki oleju, szczypta cukru. Na nadzienie: 3-4 cebule, 0,25 szklanki maku, 2 łyżki oleju, sól, jajko do posmarowania.
Są sery korycińskie, sławne w całej Polsce. Na Lubelszczyźnie mamy nie gorsze sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.
Przyrządzę ją na świąteczny obiad. Do tego zrobię sałatkę z niedźwiedziego czosnku, albo uduszę liście czosnku jak szpinak i dodam śmietany.
Przedmieścia Turobina to Cebularze, zresztą cebularze robi się tu od wieków. A w Kolonii Czernięcin Poduchowny Dariusz Woźnica uprawia czosnek niedźwiedzi. Jego żona Ewa przyrządzi na wielkanocny obiad karkówkę marynowaną w niezwykłym czosnku
Żur postny ze śledziem, barszcz wilkołaski, kapuściarz i kartacze z Piotrkowa oraz rewelacyjna babka gotowana. Na wielkanocny obiad zupa gryczanka i babka gryczana z Gościeradowa. Chcemy Was namówić, żeby na świątecznym stole pojawiły się tradycyjne potrawy z naszego regionu. Zdrowe, tanie i smaczne.
Pazibroda, borzechowski bigos i na deser puszyste racuchy. Do tego smaczna lemieszka, zapiekane kotlety i szewcoki. Ale smak Borzechowa to znacznie więcej. To smak historii i tradycji.
Tarta to jeden z najbardziej znanych wypieków kuchni francuskiej. Podstawa to kruche ciasto, które może być słodkie lub słone. Na słodkie ciasto nakłada się jabłka, rabarbar, truskawki. Na słone: warzywa, mięso, grzyby.
Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.
Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie i zdobywczyni "Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego na wiosnę zdecydowanie zmienia kartę w restauracji i w domu.
Zasłynął z kaczki podawanej z malinowym sosem. Jeden z najlepszych kucharzy lubelskich podawał ją na wiele sposobów. Od klasycznej kaczki z jabłkami, przez kaczkę w imbirze po kaczkę w pomarańczach. Ceni kuchnię opartą na lokalnych produktach, jak ognia unika gotowych przypraw.
Od czasu do czasu nachodzi mnie nieodparta chęć na ormiański kebab. Nazywany także szisz kebabem, zostaje upieczony na żywym ogniu, zdjęty z patyka i zawinięty w cieniutki placek lawasz. Wraz z rozmaitymi dodatkami; najczęściej marynowanymi warzywami. Taki kebab, zrobiony ze świeżego mięsa, które miele się z cebulą, nijak nie przypomina kebabu, który znamy z licznych miejsc w Lublinie.
W pierwszy dzień wiosny przyjadą do Lublina Panny Apteczkowe z całej Polski, żeby po raz jedenasty wymienić się przepisami i doświadczeniami w nastawianiu nalewek. A skoro wiosna, to podpowiadamy, jak zacząć nalewkowy sezon.