Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 października 2014 r.
18:30
Edytuj ten wpis

Orientalny smak Lublina

Bartosz Gajdzik robi najlepszy hummus w Lublinie. Wygrał pierwszy w mieście konkurs na słynną orientalną potrawę z cieciorki, który 8 października odbył się w restauracji Hades Szeroka. Na pomysł wpadła Tal Schwartz z Izraela, wolontariuszka w Ośrodku Brama Grodzka-Teatr NN

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Hummus to krem z ugotowanej cieciorki, doprawiony pastą tahini, cytryną i czosnkiem. Dla jednych to orientalny dip, dla innych danie śniadaniowe. Dziś nikt do końca nie jest pewien, czy hummus pochodzi z Indii, Syrii, Maroka, Izraela, Turcji a nawet Kaukazu. Ale talerz tej potrawy, polanej oliwą, obsypanej pietruszką, cebulą, marynowaną lub duszoną papryką oraz całym ziarnem cieciorki podany z podpieczoną pitą czy lawaszem to prawdziwy rarytas.

Sekrety hummusu

Na pomysł konkursu na hummus wpadła Tal Schwarz, wolontariuszka, która pracuje w Ośrodku Brama Grodzka-Teatr NN. - Jedzenie jest częścią kultury. To jest poza dyskusją. Fizjologicznej czynności towarzyszy kultura jedzenia, receptury, świadomość tego, co jemy, świadomość skąd dana potrawa pochodzi i jaką ma tradycję. Przez to utożsamiamy się z regionem. Budowanie świadomości lokalnej wokół kuchni to fantastyczna sprawa - mówi Tomasz Pietrasiewicz, dyrektor Ośrodka Brama Grodzka-Teatr NN. W konkursie wystartowali: Alicja Magiera, Weronika Nowacka, Bartosz Gajdzik, Tal Schwarz, Elżbieta Cwalina i Wiola Wejman.

Jak zrobić dobry hummus? - Trzeba znać parę sekretów. Zaczynamy od zalania cieciorki wodą na 24 godziny. Kilka razy musimy w tym czasie zmienić wodę. Na dużą miskę wystarczy jedno opakowanie. Po namoczeniu trzeba cieciorkę zalać świeżą wodą, gotować z jedną całą cebulą i czterema ząbkami czosnku. Dodać sody. Po godzinie odcedzić, wody nie wylewać. Wrzucić cieciorkę z cebulą i czosnkiem do blendera. Dodać 2 filiżanki pasty tahini, 1 filiżankę wody z gotowania, sok z 2 cytryn, troszkę soli, 6 łyżek oliwy z oliwek i doprawić kuminem. Podawać z pitą - mówi Tak Schwartz.

Król hummusu

Konkurs wygrał Bartosz Gajdzik. Do konkursy wystawiono 7 hummusów, 4 z cieciorki, po 1 z fasoli, zielonego groszku i marchewki. Oto zwycięski

przepis:
Składniki: 2 szklanki cieciorki, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, 200 g pasty tahini.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Zmiksować blenderem cieciorkę z czosnkiem, dodać pastę tahini i sok z cytryny. Na wierzch dajemy dodatki: zieloną pietruszkę, podsmażoną paprykę i polewamy oliwą.

Autor zwycięskiej potrawy nie ukrywa, że za każdym razem robi hummus inaczej. Daje dużo pasty tahini oraz eksperymentuje z dodatkami.

I królowa

Drugie miejsce zajął hummus przygotowany przez Elżbietę Cwalinę. - Jadłam go po raz pierwszy 20 lat temu. Tak mi posmakował, że wymyśliłam recepturę na humus lubelski z fasoli Jaś. Fasola była zawsze, majeranek i olej też. Ugotowałam fasolę, zmieliłam, wymieszałam z olejem, doprawiłam majerankiem. Wyszedł znakomity.

Na pierwszy konkurs hummusów w Lublinie Elżbieta Cwalina przygotowała ponadto zielony hummus z groszku oraz pomarańczowy z marchewki. Wszystkie potrawy ozdobiła świeżymi kwiatami. - Smakował nam fasolowy hummus, ale potrawa była jakaś bura, to wymyśliłam, że zrobię go z zielonego groszku. Ale mrożonego, bo ma ładniejszy kolor. Jak się go ugotuje i cytryną zakwasi, ma żywy, intensywny kolor. Ugotowany groszek zmiksowałam z migdałami. Ale chyba najbardziej smakuje mi hummus marchewkowy z kolendrą pod dwom postaciami. Ziarno do środka, świeża kolendra na wierzch.

Jak zrobić w domu pastę tahini?

Nie zawsze można ją kupić. - Jak nie kupię, robię w domu, jest to bardzo proste - mówi Bartosz Gajdzik.

Składniki: szklanka ziaren sezamu, kilka łyżek oleju sezamowego (może być olej rzepakowy).

Wykonanie: podgrzać suchą patelnię. Prażyć na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić ziaren. Wystudzić, przełożyć do blendera, miksować dolewając małą strużką olej. Po 5 minutach pasta jest gotowa. Można ja przechowywać w lodówce 3 miesiące.
Hummus lubelski

Składniki: 50 dag fasoli Jaś, sól, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, majeranek, sok z 1 cytryny.

Wykonanie: fasolę namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Zmiksować z olejem i czosnkiem, doprawić solą i majerankiem. Zakwasić cytryną.

Podawać z macą, pieczywem chrupkim, ormiańskim plackami lawasz. Można posypać pietruszką. Hummus z fasoli nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Można podawać go z jajkiem na twardo, można na ugotowanym plastrze ziemniaka. Jest także świetny do surowych warzyw pokrojonych w słupki.

Na kanapkę

Hummus to także doskonały składnik wegetariańskich kanapek. Wystarczy chlebek pita posmarować humusem, posypać posiekanymi oliwkami, pietruszką i gotowe.

Kanapkę można wzbogacić ostrym marynowanym serem, fetą czy plastrem świeżej gruszki. Jeszcze świeża pietruszka lub rukola i gotowe.

Pozostałe informacje

Częściowo wyburzona stołówka
Lublin

Zagadka remontu wojskowej stołówki na Majdanku

To jest niegospodarność. Najpierw wyremontowali cześć budynku, potem wstawili nowe okna, a na koniec wzięli za wyburzanie – tak czytelnik opisał nam sytuację, jaką zaobserwował na terenie kompleksu wojskowego przy ul. Męczenników Majdanka w Lublinie. Chodzi o remont wojskowej stołówki.

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium