Kuchnia

19 października 2014 r.
21:15
Edytuj ten wpis

Przepisy kulinarne. Rybka zwana doradą

W Chorwacji jest królową mórz. Włosi doradę uwielbiają. Stoi za nią wielka tradycja. W starożytnej Grecji ofiarowano ją bogini miłości Afrodycie. Ma wyśmienite mięso, można ją kupić w markecie. Choć jest pożądanym przysmakiem, w lubelskich restauracjach spotkać ją trudno. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją przyrządzić w domu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Polacy byli w XVII wieku mistrzami w przyrządzaniu ryb. Staropolscy kucharze specjalizowali się w rybach, podawanych w słodko-kwaśnym sosie. Ryby w ostrym sosie limonkowym podawane przez Polaków robiły furorę w Europie.

Polacy specjalizowali się w sosach do ryb, które poprawiały smak potrawy. Prof. Jerzy Dumanowski, wybitny badacz staropolskiej kuchni podaje taki oto przepis (pisownia oryginalna) na zaprawę do ryb: "Wziąć śmietany i żółtków według potrzeby, szczyprę w trzy palce mąki pszeniczney, ubić razem ze śmietaną i żółtkiem, zaprawić i zagotować z smakiem od ryb tak gotowanym: Na smak bierze się woda, pietruszka, cebula, pory, selery gdy być mogą i gotuią się wodą nalawszy aż do miękkości, a dopiero ryby w dzwonka pokraiane kładą się i gotują w smaku. Po wygotowaniu wyimuią się ryby na półmisek lub naczynie inne, a dopiero smak się zaprawia zaprawą iako wyżey”.

Królowa

Ma srebrzystą głowę oraz złoty pasek w postaci korony. Jest jedną z najpiękniejszych ryb. Tak piękną, że kucharze podają ją na talerzu w całości.
Skąd pyszny smak jej mięsa? Dorada jest wybredna i nie je byle czego. Przepada za skorupiakami i mięczakami. Najlepsza jest ta z Oceanu Atlantyckiego, w handlu występuje także dorada hodowlana, pochodząca z Grecji, Chorwacji czy Hiszpanii.

Dorada ma soczyste, zwarte mięso, które w dodatku bardzo łatwo oddziela się od ości. Można ją grillować, smażyć i piec. A nawet użyć do sushi.
- Zanim doradę przyrządzimy, trzeba ją mądrze wybrać. Musi być idealnie świeża, poznamy to po oczach, skórze, pod palcem powinna się delikatnie ugiąć i "odskoczyć”. Ja najbardziej lubię doprawić ją cytryną, dodać do środka ziół z masłem, skropić oliwą, zawinąć w specjalny papier (nie folię aluminową) i upiec - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni z restauracji Arte del Gusto w Lublinie.

Dorada pieczona w soli

Dorada ma tak delikatne mięso, że im mniej przy niej eksperymentujemy, tym bardziej wydobędziemy na pierwszy plan cudowny smak ryby.
Jednym z najstarszych sposobów na przyrządzenie dorady jest pieczenie w soli. Rybę po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu delikatnie skrapia się cytryną, oliwą, układa w kamionkowym naczyniu i pokrywa grubą warstwą soli morskiej. Dorada wędruje do piekarnika na kilkanaście minut. Mięso jest nadzwyczaj delikatne i wcale nie jest słone. Tak przyrządzoną rybę podaje się z sałatkami.

Doradę można także ułożyć na warstwie cebuli, obłożyć plastrami cytryny, skropić oliwą, doprawić solą z pieprzem i wstawić do piekarnika na pół godziny.

Z tymiankiem

Składniki: 2 dorady w całości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy, sól, pieprz, listek laurowy, świeży tymianek, 50 dag ziemniaków.
Wykonanie: ziemniaki pokroić w plastry, cebule w krążki. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i doprawić przyprawami. Posolić. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas delikatnie przemieszać składniki. Sprawione ryby wymyć, dokładnie osuszyć i natrzeć z obu stron grubo mieloną solą. Do środka włożyć świeży tymianek. Ułożyć na ziemniakach i piec 25 minut. Podawać na blasze, ustawionej na specjalnych podstawkach.

Dorada z patelni, bez ości

To bardzo prosty i sprytny sposób na doradę. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie cierpią ości. Na patelni trzeba rozgrzać oliwę, posolić rybę i delikatnie obsmażyć ją z obu stron. Następnie podlać ją odrobiną wina (uwaga: może pryskać), przykryć patelnię i zostawić na ogniu na 5 minut, aby przeszła smakiem wina.

Co dalej? Należy zdjąć rybę z patelni i usunąć ości. Najważniejsze jest nacięcie dorady, należy położyć ją na jednym z boków i rozciąć w połowie tego boku na linii grzbietowej, od głowy do ogona (nie od spodu) tak, żeby łatwo było wyciągnąć kręgosłup. Kręgosłup wyjmujemy razem z głową i ogonem, na talerzu zostanie jedynie mięso. Doradę posypujemy natką pietruszki i posiekanym czosnkiem oraz polewamy sokiem z cytryny i oliwą.

I po włosku

Na koniec bardzo stary włoski przepis. Być może tak przyrządzoną doradę jadła królowa Bona, być może w samym Lublinie Jan Kochanowski, który poznał smak tak podanej ryby na studiach we Włoszech. W tym wypadku danie przyrządzimy z odfiletowanej ryby.

Składniki: 4 filety z dorady, 4 fileciki anchois, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki czarnych oliwek, puszka włoskich pomidorów w zalewie, 4 ząbki czosnku, zielona pietruszka, 250 ml białego wina, dobra oliwa, sól, biały pieprz, kmin rzymski, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie: doradę odfiletować, podzielić na filety, umyć, skropić cytryną. Na oliwie podsmażyć kapary, anchois i czosnek. Dodać połowę wina, odparować, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, kminem i gałką, dołożyć oliwki i dusić 10 minut. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą z pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, dodać resztę wina, przygotowany sos, skropić oliwą, nakryć folią aluminiową wstawić do piekarnika. Piec pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i dopiec.

Z czym podać doradę po włosku? Najlepiej z upieczoną w domu ciabattą oraz dobrą oliwą w kilku smakach.

Egzotyczne ryby na lubelskim stole

Miecznik w oliwie
To jedna z nielicznych ryb, która wybornie smakuje na surowo. Przyrządzamy ją tak, jakbyśmy przyrządzali carpaccio. Warunek: ryba musi być bardzo świeża.
Składniki: 30 dag świeżej ryby, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżka posiekanej papryki, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie: rybę lekko mrozimy. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy czerwoną papryką i musztardą.

Labraks z tymiankiem
To kolejna, bardzo smaczna ryba morska, dość często spotykana w lubelskich restauracjach. Powód? Smaczne mięso i mało ości.
Składniki: 4 labraksy, 1 cytryna, 8 ząbków czosnku, świeży tymianek, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie: ryby umyć, do środka skropionego oliwą włożyć garść tymianku, plastry cytryny i roztarty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ryby ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posypać solą, nakryć folią i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podawać z warzywami z wody.

Steki z halibuta
Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Jens-Frederik Nielsen (pierwszy z lewej) podczas pochodu ulicami Nuuk

Grenlandia ma nowego premiera. Będzie musiał odpierać naciski USA

33-letni polityk z niewielkim doświadczeniem. Jens-Frederik Nielsen z partii Demokraci został zaprzysiężony na premiera Grenlandii. W związku z naciskami USA czeka go bardzo trudna kadencja.

Szukali i znaleźli. Są lekarze, oddział wznowi działalność

Szukali i znaleźli. Są lekarze, oddział wznowi działalność

Z ważnego oddziału odszedł ordynator i część załogi. Po kilku miesiącach zawieszenia chirurgia w radzyńskim szpitalu wznowi działalność.

Oni zatańczą, ale pomóc może każdy: Koncert charytatywny dla Frania

Oni zatańczą, ale pomóc może każdy: Koncert charytatywny dla Frania

Podczas koncertu będzie zbiórka pieniędzy na leczenie 7-miesięcznego Frania Styły, u którego zdiagnozowano dystrofię mięśniową Duchenne’a. Koszt leczenia w Stanach Zjednoczonych to aż 16 milionów złotych.

Śpiewają od 50 lat. Jubileusz Akademickiego Chóru Politechniki Lubelskiej
patronat
24 kwietnia 2025, 18:00

Śpiewają od 50 lat. Jubileusz Akademickiego Chóru Politechniki Lubelskiej

Od pół wieku Akademicki Chór Politechniki Lubelskiej wzbogaca życie kulturalne Lublina. W tym roku chór obchodzi jubileusz 50-lecia działalności. Z tej okazji odbędzie się jubileuszowy koncert.

Marzec 2024: pikieta czterech organizacji związkowych działających w LW Bogdanka

Górnicy protestują, autobusy pojadą inaczej

Będą też duże zmiany w organizacji ruchu. We wtorek (8 kwietnia) kilka tysięcy górników ma protestować w Lublinie.

Komisariat Policji w Kraśniku przy ul. Garażowej 12 roz
galeria

Policja w Kraśniku pochwaliła się nowym komisariatem

Komisariat działa już dwa tygodnie, ale dziś – w poniedziałek, 7 kwietnia – miała miejsce prezentacja nowej siedziby połączona z uroczystą zbiórką.

GPW: było zawieszenie, są spadki na zamknięciu sesji

GPW: było zawieszenie, są spadki na zamknięciu sesji

Na zamknięciu poniedziałkowej sesji warszawskiego parkietu oba główne indeksy, WIG20 i WIG odnotowały spadek o blisko 1,5 proc. Wcześniej GPW na godzinę zawiesiła notowania ciągłe z uwagi na bezpieczeństwo obrotu.

Bartosz Wolski we Wrocławiu rozpoczął mecz w roli kapitana

Bartosz Wolski (Motor Lublin): Z każdym meczem przekonujemy się, że nie ma dla nas granic

Po końcowym gwizdku meczu przyjaźni pomiędzy Śląskiem Wrocław, a Motorem Lublin obie ekipy odczuwały niedosyt.

zdjęcie ilustracyjne

Nauczyciel zawieszony. Prokuratura zbiera dowody z jego urządzeń

Nauczyciel jednej z zamojskich podstawówek został zawieszony w swoich obowiązkach. Sprawa ma związek ze śledztwem prokuratury.

Paweł Maj przed opolskim więzieniem o "kompromitacji aparatu państwa"
film

Paweł Maj przed opolskim więzieniem o "kompromitacji aparatu państwa"

Dzisiaj przed zakładem karnym w Opolu Lubelskim pojawił się prezydent Puław, Paweł Maj, który przed kamerami skrytykował wyrok dotyczący ograniczeń nałożonych na szkolne boisko. Dzięki zapłaconej przez nieznaną osobę grzywnie - samorządowiec do aresztu nie trafił.

W poniedziałek o godz. 15.30 otworzyła się giełda w Nowym Jorku. Po otwarciu sesji DJI spadał o 3,3 proc., S&P 500 o 3,44 proc., Nasdaq Comp. zniżkował z kolei o blisko 4 proc.

Giełda zawiesza notowania. Ze względu na bezpieczeństwo obrotu

Decyzja o zawieszeniu notowań została podjęta wyłącznie ze względu na bezpieczeństwo obrotu, widzimy co dzieje się w ostatnich dniach, zmienność jest ogromna, dlatego „dmuchamy na zimne” – przekazuje zespół prasowy GPW, która w poniedziałek zawiesiła na godzinę notowania na wszystkich rynkach.

Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęła 43-letnia kobieta

Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęła 43-letnia kobieta

W poniedziałek przed godziną 10 doszło do tragicznego wypadku na przejeździe kolejowym z drogą gminną w miejscowości Siedliska – Kolonia w gminie Zamość.

Szybciej do szpitali w Lublinie i Kraśniku. Jest nowy punkt ratownictwa medycznego
galeria

Szybciej do szpitali w Lublinie i Kraśniku. Jest nowy punkt ratownictwa medycznego

Karetka szybciej dojedzie też do mieszkańców gminy Batorz czy Potok Wielki. Nowy punkt ratownictwa medycznego w Modliborzycach w powiecie janowskim już działa.

W wypadku spowodfowanym przez kierowcę Audi ucierpiał 47-letni motocyklista, ktróry z obrażeniami ciała trafił do szpitala

Miał 4 promile i spowodował wypadek drogowy

Po wypadku 44-letni kierowca schował się przed policjantami w budynku gospodarczym. A czy kierowca Audi miał uprawnienia do kierowania pojazdami? Nie.

Derby dla Victorii Łukowa. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Derby dla Victorii Łukowa. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Połowa meczów 19. kolejki była zaplanowana na niedzielę. Jednak z powodu obfitych opadów śniegu i załamania pogody w naszym regionie trzy spotkania zostały odwołane. Odbył się tylko jeden mecz

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium