Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 października 2014 r.
21:15
Edytuj ten wpis

Przepisy kulinarne. Rybka zwana doradą

W Chorwacji jest królową mórz. Włosi doradę uwielbiają. Stoi za nią wielka tradycja. W starożytnej Grecji ofiarowano ją bogini miłości Afrodycie. Ma wyśmienite mięso, można ją kupić w markecie. Choć jest pożądanym przysmakiem, w lubelskich restauracjach spotkać ją trudno. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją przyrządzić w domu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Polacy byli w XVII wieku mistrzami w przyrządzaniu ryb. Staropolscy kucharze specjalizowali się w rybach, podawanych w słodko-kwaśnym sosie. Ryby w ostrym sosie limonkowym podawane przez Polaków robiły furorę w Europie.

Polacy specjalizowali się w sosach do ryb, które poprawiały smak potrawy. Prof. Jerzy Dumanowski, wybitny badacz staropolskiej kuchni podaje taki oto przepis (pisownia oryginalna) na zaprawę do ryb: "Wziąć śmietany i żółtków według potrzeby, szczyprę w trzy palce mąki pszeniczney, ubić razem ze śmietaną i żółtkiem, zaprawić i zagotować z smakiem od ryb tak gotowanym: Na smak bierze się woda, pietruszka, cebula, pory, selery gdy być mogą i gotuią się wodą nalawszy aż do miękkości, a dopiero ryby w dzwonka pokraiane kładą się i gotują w smaku. Po wygotowaniu wyimuią się ryby na półmisek lub naczynie inne, a dopiero smak się zaprawia zaprawą iako wyżey”.

Królowa

Ma srebrzystą głowę oraz złoty pasek w postaci korony. Jest jedną z najpiękniejszych ryb. Tak piękną, że kucharze podają ją na talerzu w całości.
Skąd pyszny smak jej mięsa? Dorada jest wybredna i nie je byle czego. Przepada za skorupiakami i mięczakami. Najlepsza jest ta z Oceanu Atlantyckiego, w handlu występuje także dorada hodowlana, pochodząca z Grecji, Chorwacji czy Hiszpanii.

Dorada ma soczyste, zwarte mięso, które w dodatku bardzo łatwo oddziela się od ości. Można ją grillować, smażyć i piec. A nawet użyć do sushi.
- Zanim doradę przyrządzimy, trzeba ją mądrze wybrać. Musi być idealnie świeża, poznamy to po oczach, skórze, pod palcem powinna się delikatnie ugiąć i "odskoczyć”. Ja najbardziej lubię doprawić ją cytryną, dodać do środka ziół z masłem, skropić oliwą, zawinąć w specjalny papier (nie folię aluminową) i upiec - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni z restauracji Arte del Gusto w Lublinie.

Dorada pieczona w soli

Dorada ma tak delikatne mięso, że im mniej przy niej eksperymentujemy, tym bardziej wydobędziemy na pierwszy plan cudowny smak ryby.
Jednym z najstarszych sposobów na przyrządzenie dorady jest pieczenie w soli. Rybę po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu delikatnie skrapia się cytryną, oliwą, układa w kamionkowym naczyniu i pokrywa grubą warstwą soli morskiej. Dorada wędruje do piekarnika na kilkanaście minut. Mięso jest nadzwyczaj delikatne i wcale nie jest słone. Tak przyrządzoną rybę podaje się z sałatkami.

Doradę można także ułożyć na warstwie cebuli, obłożyć plastrami cytryny, skropić oliwą, doprawić solą z pieprzem i wstawić do piekarnika na pół godziny.

Z tymiankiem

Składniki: 2 dorady w całości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy, sól, pieprz, listek laurowy, świeży tymianek, 50 dag ziemniaków.
Wykonanie: ziemniaki pokroić w plastry, cebule w krążki. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i doprawić przyprawami. Posolić. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Co jakiś czas delikatnie przemieszać składniki. Sprawione ryby wymyć, dokładnie osuszyć i natrzeć z obu stron grubo mieloną solą. Do środka włożyć świeży tymianek. Ułożyć na ziemniakach i piec 25 minut. Podawać na blasze, ustawionej na specjalnych podstawkach.

Dorada z patelni, bez ości

To bardzo prosty i sprytny sposób na doradę. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy nie cierpią ości. Na patelni trzeba rozgrzać oliwę, posolić rybę i delikatnie obsmażyć ją z obu stron. Następnie podlać ją odrobiną wina (uwaga: może pryskać), przykryć patelnię i zostawić na ogniu na 5 minut, aby przeszła smakiem wina.

Co dalej? Należy zdjąć rybę z patelni i usunąć ości. Najważniejsze jest nacięcie dorady, należy położyć ją na jednym z boków i rozciąć w połowie tego boku na linii grzbietowej, od głowy do ogona (nie od spodu) tak, żeby łatwo było wyciągnąć kręgosłup. Kręgosłup wyjmujemy razem z głową i ogonem, na talerzu zostanie jedynie mięso. Doradę posypujemy natką pietruszki i posiekanym czosnkiem oraz polewamy sokiem z cytryny i oliwą.

I po włosku

Na koniec bardzo stary włoski przepis. Być może tak przyrządzoną doradę jadła królowa Bona, być może w samym Lublinie Jan Kochanowski, który poznał smak tak podanej ryby na studiach we Włoszech. W tym wypadku danie przyrządzimy z odfiletowanej ryby.

Składniki: 4 filety z dorady, 4 fileciki anchois, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki czarnych oliwek, puszka włoskich pomidorów w zalewie, 4 ząbki czosnku, zielona pietruszka, 250 ml białego wina, dobra oliwa, sól, biały pieprz, kmin rzymski, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie: doradę odfiletować, podzielić na filety, umyć, skropić cytryną. Na oliwie podsmażyć kapary, anchois i czosnek. Dodać połowę wina, odparować, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, kminem i gałką, dołożyć oliwki i dusić 10 minut. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą z pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, dodać resztę wina, przygotowany sos, skropić oliwą, nakryć folią aluminiową wstawić do piekarnika. Piec pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i dopiec.

Z czym podać doradę po włosku? Najlepiej z upieczoną w domu ciabattą oraz dobrą oliwą w kilku smakach.

Egzotyczne ryby na lubelskim stole

Miecznik w oliwie
To jedna z nielicznych ryb, która wybornie smakuje na surowo. Przyrządzamy ją tak, jakbyśmy przyrządzali carpaccio. Warunek: ryba musi być bardzo świeża.
Składniki: 30 dag świeżej ryby, 2 łyżki musztardy Dijon, łyżka posiekanej papryki, oliwa, sól, pieprz
Wykonanie: rybę lekko mrozimy. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy czerwoną papryką i musztardą.

Labraks z tymiankiem
To kolejna, bardzo smaczna ryba morska, dość często spotykana w lubelskich restauracjach. Powód? Smaczne mięso i mało ości.
Składniki: 4 labraksy, 1 cytryna, 8 ząbków czosnku, świeży tymianek, oliwa, sól, pieprz.
Wykonanie: ryby umyć, do środka skropionego oliwą włożyć garść tymianku, plastry cytryny i roztarty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ryby ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, posypać solą, nakryć folią i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podawać z warzywami z wody.

Steki z halibuta
Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Badanie piersi. Blisko i za darmo

Badanie piersi. Blisko i za darmo

Rak piersi to najczęściej występujący nowotwór wśród kobiet. Im szybciej postawiona zostanie diagnoza, tym mniej radykalne i skuteczniejsze leczenie. Zobacz, gdzie możesz zrobić badania profilaktyczne w regionie.

Sygnał do tej pory wygrał trzy z czterech zimowych sparingów

Sygnał Lublin w zimie pracuje nad defensywą. „Obrona to nasza pięta achillesowa”

Sygnał zakończył pierwszą rundę w IV lidze na jedenastym miejscu w tabeli. Zazwyczaj to byłaby bezpieczna lokata, ale nie w tym sezonie. Reorganizacja rozgrywek i lokaty w strefie spadkowej Lewartu i Świdniczanki oznaczają, że czwartoligowców wiosną czeka zażarta walka o utrzymanie.

Chciał kupować taniej. Wpadł z klejem i kodami kreskowymi

Chciał kupować taniej. Wpadł z klejem i kodami kreskowymi

Powycinane kody kreskowe i klej w sztyfcie - taki "pomysł na zakupy" miał 31-letni mieszkaniec powiatu tomaszowskiego.

Jeden telefon może uratować życie. Dziś Europejski Dzień Numeru Alarmowego 112
ZDJĘCIA
galeria

Jeden telefon może uratować życie. Dziś Europejski Dzień Numeru Alarmowego 112

Ten numer każdy zna, ale nie każdy wie, jak powinno się go używać prawidłowo. Aż 60 proc. połączeń to żarty lub głuchy telefon. A jeden telefon może uratować życie

2 Lubelska Brygada OT wdraża program GP-R K9 od 2022 roku.
NA TROPIE

K9: Szybkie trójki w akcji, czyli przygotowanie do najważniejszego egzaminu

Kiepskie warunki pogodowe, trudny teren i poszukiwanie zaginionej. Wszystko w ramach przygotowań do państwowego egzaminu psów ratowniczych. Tak ćwiczyła Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza K9 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Lublin upamiętni Polaków deportowanych na Sybir

Lublin upamiętni Polaków deportowanych na Sybir

W środę - 12 lutego - w Lublinie zaplanowano uroczystości upamiętniające masowe deportacje Polaków na Sybir. Obchodom towarzyszyć będą wystawy, wykłady oraz wydarzenia edukacyjne.

Złamała zakaz prowadzenia pojazdów. Grozi jej kolejny, już piaty

Złamała zakaz prowadzenia pojazdów. Grozi jej kolejny, już piaty

A ponieważ już wcześniej łamała nałożone zakazy, to grozi jej też kara do 5 lat więzienia i wysoka grzywna.

Wypadek na krajowej 12. Droga Lublin-Radom zablokowana

Wypadek na krajowej 12. Droga Lublin-Radom zablokowana

Wypadek na trasie Lublin-Radom. W Zarzeczu za Puławami zderzyły się dwa samochody marki audi. Poszkodowanych zostało trzy osoby. Droga zablokowana jest w obydwu kierunkach.

Straż pożarna w centrum Lublina
WIDEO

Straż pożarna w centrum Lublina

Kilka zastępów straży pożarnej pojawiło się pod budynkiem Lubelskiego Centrum Konferencyjnego w Lublinie.

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Wieś od kilku dekad marzy o świetlicy. „Nie ma gdzie koła gospodyń wiejskich założyć”

Od dekad mieszkańcy Sławacinka Nowego marzą o wiejskiej świetlicy. Znaleźli już nawet działkę z budynkiem i teraz liczą na przychylność obecnych władz gminy.

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty
WTOREK NA DZIELNI
film

Inwestycje w dzielnicy Rury! Remonty, przebudowy i nowe projekty

Dzielnica Rury, jedna z największych i najstarszych, w Lublinie. Dziś sztandarową inwestycją jest zakończony remont kładki nad ul. Filaretów. Zapowiada się jednak kolejna duża przebudowa, czyli remont ulicy Zana.

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

Nie żyje polityk PSL. "Jego odejście to wielka strata dla nas wszystkich"

W wieku 74 lat zmarł Ryszard Stanibuła – polityk Polskiego Stronnictwa Ludowego, były zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

Będzie można wyznać publicznie miłość w trakcie meczu Górnika Łęczna

W niedzielę 16 lutego o godzinie 14.30 Górnik Łęczna zmierzy się na swoim stadionie z ŁKS Łódź. Dla podopiecznych trenera Pavola Stano będzie to pierwsze spotkanie o punkty w rundzie wiosennej Betclic I Ligi, która wystartuje dwa dni wcześniej, a więc 14 lutego. Dlatego z okazji Walentynek klub z Łęcznej przygotował dla swoich kibiców coś wyjątkowego

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni
galeria

Lex deweloper tuż obok Areny Lublin? Zgodę muszą wydać radni

Warszawska spółka MDR Inwestycje 14 planuje budowę sześciu bloków mieszkalnych z przedszkolem i biblioteką przy ul. Lubelskiego Lipca ‘80. Problemem jest jednak obowiązujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który nie dopuszcza tam zabudowy mieszkaniowej. Inwestor chce obejść te ograniczenia, korzystając ze specustawy „lex deweloper”. Ostateczną decyzję podejmie Rada Miasta Lublin.

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Ranił żonę i zostawił ją na mrozie. Grozi mu dożywocie

Policjanci z Kraśnika wyjaśniają okoliczności tragicznej zbrodni do jakiej doszło w weekend w Annopolu. Sprawcą najprawdopodobniej jest 47-letni mąż ofiary.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium