Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

3 listopada 2011 r.
18:02
Edytuj ten wpis

Takiej musztardy zazdrości nam cała Polska

0 0 A A
W parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy ocet służący do wyrobu musztardy dojrzewa w drewnianych kad
W parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy ocet służący do wyrobu musztardy dojrzewa w drewnianych kad

Jest lekko słodka, dobrze przyprawiona i rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Musztarda kremska z Parczewa dojrzewa jak koniak. Jej smaku nie da się podrobić.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nasz plebiscyt nabiera tempa. Mamy kolejne zgłoszenia, z których bardzo się cieszymy. Cieszymy się z tego, że do gry o Znak Jakości Dziennika Wschodniego wchodzą kolejne firmy z bardzo dobrą marką.

Tak jest w przypadku parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy, która właśnie unowocześnia swój wizerunek. A nowy właściciel, słoweńska firma Apis-Vita – zapowiada ekspansję produktów na Europę. Parczewska wytwórnia się rozwija, ale zachowuje to co najlepsze. W tym potężne, drewniane kadzie, w których dojrzewa ocet i leżakując – nabiera smaku i aromatu.

Firma z Parczewa zgłosiła do plebiscytu Nasze Dobre Lubelskie – Znak Jakości Dziennika Wschodniego musztardę kremską. Jest produkowana od lat, tajemnicą jej smaku jest gorczyca z ekologicznych gospodarstw Podlasia i Lubelszczyzny. Musztarda kremska z Parczewa swój niepowtarzalny smak zawdzięcza lekkiej nucie słodyczy i starannie dobranym przyprawom, skomponowanym według pilnie strzeżonej tajemnicy. Ale najważniejsze jest to, że musztarda leżakuje, a podczas leżakowania nabiera oryginalnego smaku i aromatu. Parczewska musztarda idealnie nadaje się do potraw z grilla, jest niezastąpiona do wędlin i kiełbasy na gorąco. Świetnie komponuje się także z sałatkami.
Kolejnym, nowym produktem zgłoszonym do plebiscytu jest chleb wiejski razowy wypiekany w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Niedrzwicy Dużej. Na starcie czwartej edycji jako pierwsza pojawiła się firma PPHU "Karol” Ewa Brodawka, od lat działająca w Międzyrzecu Podlaskim. Zgłosiła białą kiełbasę parzoną, która zawiera aż 80 procent mięsa. Jest produkowana bez polepszaczy i konserwantów. Kolejną firmą, która zgłosiła się do konkursu, jest Zakład Stolarsko-Budowlany "Serhej” w Łomazach, laureat plebiscytu "Wojewódzki Lider Biznesu”, zdobywca tytułu "Przedsiębiorstwo Fair Play”, która do plebiscytu zgłosiła ekologiczny pellet. Zakład Pracy Chronionej Elremet z Białej Podlaskiej zgłosił kolczyk do identyfikacji zwierząt. To kolorowa plakietka, wymagana przy profesjonalnej hodowli zwierząt.

Po raz czwarty zapraszamy do udziału w plebiscycie Nasze Dobre Lubelskie – Znak Jakości Dziennika Wschodniego. Chcemy promować firmy, usługi i produkty, które ze względu na swoją jakość, popularność wśród konsumentów reprezentują wzór godny do naśladowania. Nasz plebiscyt jest adresowany do wszystkich firm działających na terenie województwa lubelskiego. W tym roku wprowadziliśmy nowość. Do kategorii produkt lub usługa dołączyliśmy kategorię firma.

Dziś rozpoczyna się głosowanie w naszym plebiscycie, zasady głosowania podajemy w osobnej ramce. Zapraszamy do glosowania, czekamy na kolejne zgłoszenia.

Pozostałe informacje

Karetka dojedzie do nich szybciej
galeria

Karetka dojedzie do nich szybciej

Ambulans szybciej dojedzie do mieszkańców Michowa i okolic. W czwartek otwarto tam nowy punkt wyjazdowy zespołu ratownictwa medycznego.

Za lubelskim lotniskiem dobry rok, ale kolejny może być jeszcze lepszy

Za lubelskim lotniskiem dobry rok, ale kolejny może być jeszcze lepszy

Port lotniczy Lublin podsumował rok. Ma się czym pochwalić. Zarząd lotniska w przyszłość patrzy z optymizmem, bo może być jeszcze lepiej.

W zeszłym roku sezon kąpielowy nad zalewem miejskim w Zamościu również rozpoczął się w w ostatnim dniu roku szkolnego. Choć kąpiący się pojawiali się tutaj już dużo wcześniej, jak tylko zrobiło się ciepło
galeria

Zima trzyma, a w Zamościu już planują sezon kąpielowy

Do lata jeszcze kawał czasu, ale w Zamościu już się do tego czasu szykują. Właśnie ruszyły konsultacje w sprawie sezonu kąpielowego nad zalewem miejskim.

Najpierw lekcja ekologii, potem zabawa z Saszan

Najpierw lekcja ekologii, potem zabawa z Saszan

Muzyczna influencerka Roksana Wolak, znana jako Saszan, w poniedziałek, 20 stycznia, wystąpi w Puławskim Ośrodku Kultury - Dom Chemika. Jej koncert zobaczą dzieci z puławskich szkół. Występ jest częścią ogólnopolskiej akcji promującej zbiórki elektrośmieci.

W ostatnim meczu w Radomiu atakujący ChKS Chełm Jędrzej Goss wywalczył statuetkę MVP, a następnie wybrany został do siódemki 18. kolejki. Jak będzie po czwartkowym spotkaniu z BBTS?

ChKS Chełm kontra BBTS Bielsko-Biała, czyli wymagający przeciwnik dla lidera

Na otwarcie 19. kolejki ChKS Chełm zmierzy się z BBTS Bielsko-Biała. Pierwszy gwizdek wyjazdowego spotkania w czwartek o godzinie 20.30, obejrzymy je w Polsacie Sport 3.

Łukasz Kłębek był wójtem w Ulhówku przez kilka kadencji. Ostatnie wybory przegrał, ale został radnym

Były wójt skazany za stalking. Wciąż bez prawomocnego wyroku

Po przeszło dziesięciomiesięcznej przerwie wznowione zostało w czwartek postępowanie apelacyjne w sprawie skazanego za stalking Łukasza Kłębka, wieloletniego wójta Ulhówka, obecnie radnego tej gminy.

Przydomowe hodowle kur – hodowcy stawiają na systemy pojenia i karmienia

Przydomowe hodowle kur – hodowcy stawiają na systemy pojenia i karmienia

Kura i jajko to słowa klucz codziennych kulinarni i zdrowego żywienia. Frazy takie jak „Wiejskie jajka” i „kury nioski” na przedwiośniu rozpalają wyobraźnię szerokiej rzeszę zainteresowanych: hodowców kur, amatorów swojskich jajek i przeciętnych konsumentów. Nic więc dziwnego, że przydomowe hodowle kur niosek na jajka stają się coraz bardziej popularne. Właściciele małych gospodarstw doceniają nie tylko możliwość pozyskiwania świeżych jaj czy zdrowego mięsa, ale również satysfakcję z prowadzenia ekologicznej i niezależnej hodowli. Rosnąca liczba hodowców sprawia, że rozwija się rynek wyposażenia dla kurników. Nowoczesne technologie, takie jak automatyczne poidła i karmidła, stają się nieodłącznym elementem tych małych przedsiębiorstw, pomagając hodowcom w zapewnieniu optymalnych warunków dla swoich ptaków. W tym artykule postaramy się przyjrzeć tematowi hodowli kur od strony technicznej. Zobaczymy też jak to robią specjaliści na profesjonalnych fermach drobiu.

Plany na ferie 2025. Polacy nie odmówią sobie przyjemności

Plany na ferie 2025. Polacy nie odmówią sobie przyjemności

Wyjazd na ferie planuje w tym roku 53 proc. Polaków, podczas gdy rok temu 30 proc. - wynika z badania wykonanego przez SW Research. Wydatki na wypoczynek chce ograniczyć 72 proc. osób, wybierając niższy standard miejsca pobyt czy mniej popularne lokalizacje.

Kilka miesięcy w belach słomy. Tak 40-latek uciekał przed więzieniem

Kilka miesięcy w belach słomy. Tak 40-latek uciekał przed więzieniem

Poszukiwany listem gończym 40-latek przez kilka miesięcy ukrywał się na polu w belach słomy. Wizyta policjantów mocno go zaskoczyła.

Niespodziewanie wizytę rodzinie zamiast proboszcza złożył biskup
film

Czekali na księdza po kolędzie. Ale tego się nie spodziewali

Rodzina pani Anny i pana Mariusza przygotowała się na wizytę duszpasterską. Spodziewali się, że odwiedzi ich proboszcz, a tymczasem w drzwiach domu stanął biskup.

Spotkanie przy alkoholu zamieniło się w atak nożownika

Spotkanie przy alkoholu zamieniło się w atak nożownika

61-latek odpowie za zabójstwo swojego znajomego z Łukowa. Policja ujawnia szczegóły tragedii, do której doszło w weekend.

Dzień Babci i Dziadka bez nudy. ZAK o to zadba
21 stycznia 2025, 11:00

Dzień Babci i Dziadka bez nudy. ZAK o to zadba

Artystyczne zajęcia i twórcze warsztaty, wspólne zabawy i projekcje filmowe, kalambury, a na osłodę specjalne zestawy w kawiarni. Zamojska Akademia Kultury przygotowała kilkudniowy program różnych atrakcji dla babć, dziadków i ich wnucząt.

Jerzy Ziarkiewicz

Raport Bodnara rozkłada na łopatki byłego szefa prokuratury w Lublinie

We wtorek Prokuratura Krajowa zaprezentowała częściowy raport z audytu postępowań prowadzonych przez prokuraturę za czasów Zbigniewa Ziobry. W dokumencie znalazł się spory wątek dotyczący byłego prokuratora regionalnego w Lublinie, Jerzego Ziarkiewicza.

5 trendów w łazienkach na 2025 rok, które musisz znać

5 trendów w łazienkach na 2025 rok, które musisz znać

Łazienka przestała być tylko miejscem na szybki prysznic czy poranną toaletę. To teraz prawdziwe centrum relaksu i regeneracji, małe domowe spa, gdzie po długim dniu rozładowujesz stres, niczym balon, który pęka pod presją. Na rok 2025 projektanci przygotowali prawdziwą rewolucję, która łączy nowoczesność, ekologię i odrobinę luksusu. Zobacz, jakie trendy zdominują łazienki w nadchodzących miesiącach!

Jak wyposażyć kuchnię w 2025 roku?

Jak wyposażyć kuchnię w 2025 roku?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu. To w niej przygotowujemy bowiem posiłki nie tylko dla siebie, ale również dla swoich bliskich. Dlatego tak ważnym jest, aby zadbać o jej odpowiednie wyposażenie. Dzięki niemu codzienne gotowanie stanie się dużo łatwiejsze, przyjemniejsze i bardziej efektywne. O jakich akcesoriach nie należy zapominać? Które naczynia będą najlepszym wyborem? W tym artykule odpowiemy na powyższe pytania i podpowiemy, jak wyposażyć kuchnię w 2025 roku. Zapraszamy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium