Spotkania Smakuj Lubelskie 2018 dobiegły końca. Podczas dwudziestu konferencji miłośnicy regionalnych produktów, wytwórcy żywności oraz członkowie stowarzyszeń i kół gospodyń zdobyli cenną wiedzę na temat promowania swojej kulinarnej działalności.
Spotkania uświetniły pokazy kulinarne oparte na tradycyjnych przepisach, łączące lokalne produkty w niepowtarzalne smaki, a także gry analogowe przygotowane przez animatorów z Lublina.
Tegoroczne spotkania w ramach cyklu Smakuj Lubelskie 2018 odbyły się w: Chełmie, Hrubieszowie, Włodawie, Parczewie, Białej Podlaskiej, Zamościu, Tomaszowie Lubelskim, Krasnymstawie, Biłgoraju, Janowie Lubelskim, Opolu Lubelskim, Kraśniku, Rykach, Puławach, Świdniku, Lubartowie, Lublinie, Łęcznej, Radzyniu Podlaskim i Łukowie. Głównym punktem każdej konferencji były wykłady prowadzone przez specjalistów z zakresu promocji oraz tworzenia własnej marki na rynku produktów lokalnych. Uczestnicy poznali rolę szlaków kulinarnych w turystyce gastronomicznej, zasady marketingu i efektywnego reklamowania się, reguły i korzyści certyfikacji żywności w Polsce i Unii Europejskiej, a także tajniki współpracy i wsparcia z UMWL dla producentów branży rolno-spożywczej.
Ciekawym punktem spotkań były pokazy kulinarne przygotowywane przez Elżbietę i Jerzego Wójcików, właścicieli jednej z lubelskich restauracji propagujących zdrową, regionalną kuchnię, a także przez Kamila Kotarskiego, lubelskiego szefa kuchni. Uczestnicy konferencji mogli spróbować m.in. wariacji kulinarnych na bazie certyfikowanych cebularzy lubelskich, zdrowych naleśników, zupy tymiankowej, kaszotto z borowikami czy bigosu z buraków. Animatorzy Grzegorz Olifirowicz oraz Dawid Reja zadbali natomiast o to, aby osobom biorącym udział w spotkaniach nie zabrakło ciekawej rozrywki. W przygotowanych przez nich grach analogowych można było wygrać lot balonem oraz publikacje związane z tradycyjną kuchnią Lubelszczyzny.
- Książka pt. „Kuchnia Lubelska”, opracowana przez urząd marszałkowski, zawiera przepisy oparte na miejscowych tradycjach i ukazujące atrakcje turystyczne naszego regionu. – ocenia Piotr Rzetelski, radny województwa lubelskiego. Warto podkreślić, że już zdobyła ona nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii książek kucharskich, a także uznanie wielu szefów kuchni. Autorem przepisów jest Kamil Kotarski.
Po każdym spotkaniu uczestnicy mieli możliwość zadawania prelegentom pytań. Konferencje i wykłady cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. (Marcin Petruk)
Książka pt. „Kuchnia Lubelska”, opracowana przez urząd marszałkowski, zawiera przepisy oparte na miejscowych tradycjach i ukazujące atrakcje turystyczne naszego regionu.
Piotr Rzetelski, radny województwa lubelskiego