Tradycyjna kuchnia odchodzi do lamusa? My uważamy że nie! W pierwszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zapraszamy do Piotrkowa, gdzie panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich ugotowały nam prawdziwe smakołyki, według przepisów ich babć i prababć. Zdrowe, pożywne i pyszne!
Koło Gospodyń Wiejskich "Piotrkowianki" podzieliło się z nami przepisami na potrawy, które w ich rodzinie są od pokoleń. Jest coś na słodko oraz coś na słono. Potrawy są proste ugotowane z produktów, które na co dzień były pod ręką i uprawiano na polach. Takim jedzeniem można było się najeść po długogodzinnej pracy w polu. Przedstawiamy tradycyjną lemieszkę z błyskawiczną sałatką z buraków oraz coś na słodko - ekspresowe rogaliki drożdżowe.
- 1-1.5 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki
- Skwarki boczkowe lub kiełbasa pokrojona w kostkę
Na sałatkę
- 4 buraczki czerwone uparowane,
- 1 cebula,
- 3 ogórki kiszone
- Olej
- sól
- Pieprz
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
- Odcedzając zostawić trochę wody, aby nie przywarło.
- Resztę wody odlać do garnka (może się przydać).
- Zasypać ziemniaki mąką pszenną ok 1 szkl. i pozostawić na małym ogniu do przeparowania, mąka ma
- się lekko zwilgotnić.
- Tłuc najlepiej kulką do ucierania. W razie potrzeby dosypywać mąki, tak, aby ciasto odstawało od
- tłuczka.
- Podawać na świeżo okraszoną skwarkami boczkowymi lub zesmażoną kiełbasą.
- Można również odsmażyć formując kotleciki dowolnej wielkości, które obsmażamy na złoty kolor
- Buraki uparować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę
- Składniki wymieszać doprawić olejem solą i pieprzem.
- 1kg mąki
- 250 g masła
- 250 g smalcu
- 4 jaja
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka (niepełna)
- Cukier kryształ drobny i gruby i cukier waniliowy do obtoczenia
- Z drożdży zrobić rozczyn jak wyrośnie zagnieść ciasto.
- Urywając po kawałku wielkości orzecha włoskiego dłońmi formować wałeczki, które trzeba obtoczyć
- w wymieszanych ze sobą cukrach.
- Następnie uformować rogaliki
- Piec na złoty kolor 30-45 min. w tem. 150-180 C.