Żurek w chlebie to propozycja, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole! Sprawdź nasz niezawodny przepis i rozkoszuj się smakiem tradycyjnego żurku przygotowanego na zakwasie.
Żurek – wielkanocna tradycja w różnych rejonach Polski
Żurek to jedna z najstarszych, polskich zup, a przy tym wyjątkowo smaczna. Najczęściej przyrządzany jest w okresie wielkanocnym, z reguły wówczas serwowany jest w podpieczonym chlebku. Żurek bywa gotowany według rożnych receptur, zależnie od regionu Polski. Może też być podawany na wiele różnych sposobów, np. z jajkiem, ziemniakami, podsmażonym wędzonym boczkiem lub tylko z białą kiełbasą.
Przepis na pyszny żurek na zakwasie
A oto nasza wersja przepysznego, domowego żurku, który idealnie nada się na zbliżające Święta Wielkanocy!
Składniki na żurek w chlebie
- 2 litry wywaru warzywnego,
- pół litra zakwasu (najlepszy jest tradycyjny z butelki),
- 2 cebule,
- 8 białych cienkich kiełbasek, ewentualnie 4 białe zwykłe,
- 30 dag wędzonego boczku – opcjonalnie,
- pół łyżeczki chrzanu,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziarenek pieprzu czarnego,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 5-6 ziemniaków – opcjonalnie,
- 100 ml śmietany kremowej bądź śmietanki 18-procentowej – tradycyjnej do zupy,
- 4 jajka ugotowane na twardo – doskonale sprawdzą się również przepiórcze, wówczas należy ugotować 8 sztuk,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz,
- chlebki – najlepsze są specjalne do żurku. Można je zamówić nieco wcześniej, dostępne są prawie w każdej piekarni.
Sposób przygotowania żurku w chlebie
- Gotujemy wywar warzywny. Aby go zrobić wystarczy do garnka włożyć obrane: 4 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, pół pora, opcjonalnie można dodać liść kapusty. Wszystko to zalewamy 2,5 litrami wody i gotujemy przez 30-40 minut.
- Do wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Białą kiełbasę zaparzamy, kroimy w plastry, podsmażamy i dodajemy do wywaru.
- Cebule kroimy w piórka, również podsmażamy, a następnie dodajemy do naszej zupy.
- Jeśli decydujemy się na wędzony boczek, to możemy go podsmażyć razem z cebulą. Oczywiście wcześniej należy go pokroić w drobną kostkę.
- Pod koniec gotowania dodajemy chrzan – nie za dużo, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na sam koniec wlewamy żurek, śmietankę i dodajemy majeranek.
- W międzyczasie możemy ugotować ziemniaki.
- W trakcie gotowania się zupy przygotowujemy chlebki. Najpierw odcinamy górę i wyjmujemy miąższ, np. łyżką stołową, a następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180°C na 8-10 min.
- Żurek podajemy w podpieczonym chlebku. Najpierw wkładamy trochę ziemniaków – według uznania, wlewamy zupę z białą kiełbasą, a na wierzch kładziemy kawałki jajka.
Tak podany żurek smakuje wyśmienicie, nie tylko za sprawą odpowiednio zbilansowanych składników, ale również dzięki chlebkowi, który doskonale wpływa na walory smakowe, jak również estetyczne.