Miłośników latte, tj. kawy z mlekiem, jest tak wielu, że zapewne nie da się zliczyć. Mleko naprawdę doskonale współgra z kawą, dlatego też nie można się dziwić ogromnej popularności tego wyjątkowego i genialnego w swej prostocie połączenia.
Jeśli czasem jednak marzy się nam, aby naszą ulubioną mleczną kawę odrobinę urozmaicić, bo ta „stara” zaczyna się powoli nudzić, nie bójmy się eksperymentów! Kawa to napój, do którego naprawdę świetnie pasuje bardzo wiele najróżniejszych składników – zarówno słodkich, kwaśnych, a nawet ostrych! Oto kilka wyjątkowo ciekawych przepisów na mleczną kawę w nieco innej odsłonie niż zawsze.
Kawa na czasie – sprawdź przepis na kawę mrożoną: https://przepisynakawe.pl/porada/jak-zrobic-kawe-mrozona-przepis-na-kawe-33/
Egzotyczna kawa brzoskwiniowo-pomarańczowa
Kusi już sama nazwa tej kawy, ale to nic w porównaniu z jej absolutnie wyjątkowym smakiem! Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu, a prezentuje się doskonale, dlatego będzie idealnym deserem w czasie najróżniejszych przyjęć, na których zrobi prawdziwą furorę!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki mleka
- ¼ szklanki wody
- 1-2 łyżki syropu brzoskwiniowego
- świeża brzoskwinia
- 2-3 plasterki pomarańczy
- bita śmietana do dekoracji
Najpierw przygotowujemy kawę – rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mleko i całość lekko spieniamy. Wlewamy syrop brzoskwiniowy na dno szklanki i zanurzamy w nim plasterki pomarańczy. Delikatnie wlewamy kawę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy brzoskwinią drobno pokrojoną w kostkę.
Kawę możemy przygotować w wersji mrożonej. Na syrop i plasterki pomarańczy wrzucamy kilka kostek lodu. Kawę mocno schładzamy przed wylaniem do szklanki z pozostałymi składnikami.
Kawa limonkowa
Kolejna dość egzotyczna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Nieco bardziej kwaśna, niż w przepisie powyżej, niesamowicie orzeźwiająca!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
Kawa:
- 3 łyżeczki kawy mielonej
- ¾ szklanki wody
- cukier do smaki
- bita śmietana do dekoracji
Sos limonkowy:
- 1 limonka
- ½ pomarańczy
- 1 mandarynka
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 50-60 g cukru
- ½ szklanki wody
Parzymy skórki owoców cytrusowych. Obieramy skórki – najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki do cytrusów. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców do jednego garnuszka. Dodajemy do niego wodę, cukier oraz skórki. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy skórki i rozkładamy na ręczniku papierowym do wysuszenia. Do gotującego się soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy (możemy dodatkowo zmiksować, gdyby powstały grudki).
Kiedy mamy już gotowy sos owocowy oraz skórki, zaparzamy kawę. Mleko spieniamy i mieszamy z kawą. Część sosu wylewamy na dno przezroczystej szklanki. Delikatnie zalewamy kawą. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy skórkami i polewamy pozostałym sosem.
I tę kawę możemy przygotować w wersji mrożonej. Kilka kostek lodu wrzucamy na sos, a kawę przed wlaniem do szklanki mocno schładzamy.
Kawa kokosowa
Pyszna kawa o charakterystycznym, mocno kokosowym smaku. Zachwyci wszystkich, którzy uwielbiają odkrywać nowe połączenia!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 30 ml mocnego espresso
- 100 ml mleka
- 10 ml mleka zagęszczonego
- 10-15 ml syropu kokosowego
- sos czekoladowy
Na dno ozdobnej, przezroczystej szklanki wlewamy sos czekoladowy (warstwa o wysokości około 1 cm). Na sos ostrożnie wlewamy mleko zagęszczone, aby nie zniszczyć warstwy z sosu. Spieniamy mleko z syropem kokosowym i przekładamy do szklanki. Na koniec delikatnie wlewamy espresso. Kawę możemy podawać ze słomką. Wierzch warto posypać kilkoma wiórkami czekoladowymi.