Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Smalec z borowikami, kiszone ogórki na źródlanej wodzie z Motycza, szwedzkie pierogi z łososiem i kozi ser z kozieradką zrobiły furorę w Sejmie. Premier Donald Tusk nie mógł nasmakować się regionalnych przysmaków z Konopnicy. Podajemy oryginalne przepisy na potrawy serwowane w Sejmie RP. Z pierwszej ręki.
Jest rok 1942. Upalny sierpień. Po raz kolejny spędzam wakacje w Zaciszu leżącym na trasie Warszawa–Wilno. Obserwuję jadące pociągi. W tym są i te, które jadą z warszawskiego getta do Treblinki. Dziś rano zastałem przy torze trzech miejscowych chłopów. Pochylali się intensywnie nad torowiskiem. Podszedłem bliżej i zobaczyłem martwą kobietę. Leżała boso, zginęła wyskakując z pociągu. Wzięli ją za ręce i nogi, przenieśli pod płot prywatnego domu, wykopali dół i pochowali. Już wiem, że nie zapomnę tego miejsca. Mam lat trzynaście i nazywam się Tadeusz Rolke
Spektakl \"Na końcu łańcucha” znalazł się w finale krakowskiego festiwalu młodych reżyserów. A \"Makbet” pojawi się na festiwal VizuArt, który w Rzeszowie robi Leszek Mądzik.
Na konkurs z hiszpańskimi oliwkami nadesłaliście 50 dobrych przepisów. Wybraliśmy trzech autorów. Gratulujemy.
W sobotę, 10 listopada, startuje w całej Polsce akcja promująca potrawy z gęsiny. To wspaniałe, smaczne mięso, które na stałe wpisało się w historię polskiej kuchni. Także na Lubelszczyźnie. Choć na co dzień gęś w restauracji to rzadki widok, to jutro będzie można skosztować jej w 151 restauracjach. Także w Lublinie.
Żeby do niej dotrzeć, trzeba przebić się przez jedną, później drugą Galerię Olimp, minąć setki sklepów i na drugim piętrze znaleźć kilka stolików. Sercem tej sieciowej restauracji jest gliniany piec Tandoori w kształcie dzbana, w którym panuje bardzo wysoka temperatura. Mięso i warzywa piecze się w nim krótko. Są soczyste, ale chrupkie.
Rok temu w jego domu powstała Grupa Twórcza Motycz. W Sejmie odbył się wernisaż wystawy fotografii \"Ich portret” połączony z pokazem diaporamy. – Marzenia się spełniają – mówi Kuba Szymański. Z zawodu weterynarz, którego pasją stała się fotografia.
Dyrektor Teatru Starego przedstawiła repertuar do końca marca 2013 roku. To data symboliczna, bo właśnie w marcu teatrowi stuknie rok.
Rosół z węgorza podawany w przedwojennych restauracjach Lublina zaliczał się do arystokracji polskich potraw rybnych. Za rosołem na linie przepadał król Stanisław Poniatowski, pomysłodawca obiadów czwartkowych. Zachwycamy się węgierską zupą rybną halászlé czy bouillabaisse, słynną zupą rybna z Marsylii. A tymczasem już w XVII wieku podbiliśmy Europę smakiem ryb.
Są takie miejsca, gdzie weselny klimat i niemal puste stoliki sprawiają, że nie chcesz zostać na dłużej. Zajazd Gościnny specjalizuje się w weselach, przyjęciach i bankietach właśnie, stąd duża sala podzielona jest na boksy, wydzielone parawanami. Miłym akcentem jest kącik dla dzieci, wygodny parking i ogród za restauracją.