Na konkurs z hiszpańskimi oliwkami nadesłaliście 50 dobrych przepisów. Wybraliśmy trzech autorów. Gratulujemy.
Aneta: Oliwki marynowane z chili
500 g czarnych oliwek, 5 małych papryczek chili (świeże), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka chili w proszku, 2 dymki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 80 ml oliwy.
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Przykryć, wstawić do lodówki na dwa dni. Podawać z pieczywem.
Adrian. Tort z papryki
Ciasto: 200 g mąki,100 schłodzonego masła,1 jajko, sól
Masa: 5 czerwonych papryk,2 jajka,1 żółtko,1 pomidor,100 g owczego sera, 250 ml śmietany, 3 łyżki bazylii,10 czarnych oliwek, sól, pieprz.
Wykonanie:
Składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść, odstawić przykryte folią na 1 godzinę (nie do lodówki). Rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, nakłuć w kilku miejscach, podpiec przez 10 minut.
Paprykę oczyścić z ziaren, połówki ułożyć na ruszcie, upiec. Powinny pojawić się pęcherzyki. Schłodzić w woreczku, obrać, pokroić w kwadraty. Pomidor obrać, usunąć sok i pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ser pokruszyć. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser, pomidor, paprykę, bazylię, doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jadwiga: Sałatka z kopru włoskiego
500 g kopru włoskiego, sok z 1 cytryny, sól, czarny pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, 250 g zielonych i czarnych oliwek, 100 g szynki konserwowej, 16 listków bazylii, 2 dymki, 100 g sera parmezan.
Wykonanie:
Koper włoski oczyścić, pokroić na ćwiartki, potem w paski, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać z oliwą.
Oliwki pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski, dodać do sałatki, wymieszać. Przełożyć do salaterki, dookoła ułożyć pokrojoną dymkę, po wierzchu posypać tartym parmezanem, przybrać bazylią.