Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn

Top 7 potraw z serem. Rusza festiwal Czas Dobrego Sera i Wina w Lublinie

Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni
Magazyn

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni

Na rozstaju dróg w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego najpierw żył świątobliwy pustelnik, który żywił się rybami z pobliskich stawów. Następnie była tam karczma z rybami. Po wojnie pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Dziś w „Zajeździe Rybackim Pustelnia” można zjeść cudowne ceviche z pstrąga, wędzonego jesiotra, szyneczkę z karpia i smakowite faworki wedle rodzinnych receptur

Zaczynali od „Baru kategorii III”. Elżbieta Cwalina i jej Centrum Kultury „Hades Szeroka”
Lubelskie Ekstra

Zaczynali od „Baru kategorii III”. Elżbieta Cwalina i jej Centrum Kultury „Hades Szeroka”

Zawsze kochałam teatr i Francję. Zagrałam po francusku żmiję (Viper) w sztuce „Le Petit Prince” Antoine’a de Saint-Exupéry’ego. Sztuce opowiadającej o dorastaniu do wiernej miłości, prawdziwej przyjaźni i odpowiedzialności za drugiego człowieka. Mój prapradziad, Jan Chrzciciel Łazowski, był kuchmistrzem króla Stanisława Leszczyńskiego.

Festiwal "Czas Dobrego Sera" już nie w Sandomierzu tylko w Lublinie

Festiwal "Czas Dobrego Sera" już nie w Sandomierzu tylko w Lublinie

Wojciech Modest Amaro przyjął zaproszenie Jacka Szklarka i przyjedzie do Lublina na słynny festiwal „Czas Dobrego Sera”, który 22 i 23 czerwca odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie.

W Lublinie zachowany, jako ogród użytkowy, wciąż częściowo uprawiany, jest ogród przy dawnym klasztorze brygidek, obecnie urszulanek.
Magazyn

Miejski Konserwator Zabytków: Pamiętajmy o ogrodach. Zwłaszcza w mieście

W średniowieczu małe ogrody towarzyszyły zamkom i klasztorom. Ogrody ozdobne upowszechniają się w XVI wieku. W znaczącej części miast, przy każdej z rezydencji, był ogród. Zieleń publiczną zaczęto wprowadzać w miastach od końca XVIII wieku. Zdano sobie sprawę, jak bardzo jest potrzebna. Planując rozwój miasta, planowano ogrody, nasadzenia drzew i krzewów - rozmowa z Hubertem Mącikiem, Miejskim Konserwatorem Zabytków

Bajki Wilde w Teatrze Andersena
8 czerwca 2019, 17:00
galeria

Bajki Wilde w Teatrze Andersena

O jaskółce, księciu, olbrzymie i niesamowitych rakietach opowiedzą słowem i lalkami aktorzy Teatru Andersena. W sobotę, 8 czerwca, o 17 zobaczymy premierę spektaklu według bajek Oscara Wilde’a, irlandzkiego poety, prozaika, dramatopisarza i autora powieści “Portret Doriana Graya”.

Unia lubelska od kuchni. Sylwia Stachyra i Jean Bos będą gotować razem na Europejskim Festiwalu Smaku
Magazyn

Unia lubelska od kuchni. Sylwia Stachyra i Jean Bos będą gotować razem na Europejskim Festiwalu Smaku

Król Zygmunt August jadał palcami, ręce wycierał w drogi, haftowany obrus, ale wino pił ze srebrnego kielicha. Król i królowa jadali osobno, mieli osobnych kuchmistrzów i odrębny budżet. Sylwia Stachyra, zwyciężczyni Top Chef i Jean Bos, nadwornych kucharz króla Belgów będą za to gotować razem. We wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku pokażą unię od kuchni.

4 czerwca 1989: Entuzjazm i oczekiwanie na zmiany. "Nie sądziłem, że oni tak szybko wynik wyborów zaakceptują"
Wspomnienia
galeria

4 czerwca 1989: Entuzjazm i oczekiwanie na zmiany. "Nie sądziłem, że oni tak szybko wynik wyborów zaakceptują"

Jak wspominają okres wyborów 4 czerwca 1989 roku? Wspominają: Andrzej Jaroszyński, Jarosław Stawiarski, Stanisław Michałowski, Jerzy Głogowski, Elżbieta Łazowska-Cwalina, Marek Raduli, Krzysztof Żuk, Maria Olszak-Winiarska i Marcin Nowak.

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód
wywiad

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód

Od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL - opowiada Sylwia Stachyra, która okazała się najlepsza w Top Chefie.

Znakomite chili co carne przyrządza Marcin Ufa, szef kuchni restauracji Incognito w Lublinie, gdzie fotografowaliśmy to danie
Magazyn

Polska kuchnia była światowa już w średniowieczu

Z powstaniem chili con carne związana jest legenda o hiszpańskiej zakonnicy. Choć nigdy nie opuściła swojego klasztoru, to wielokrotnie miała wizje. Jej duch opuszczał ciało i krzewił chrześcijaństwo wśród Indian. Po powrocie z jednej z wypraw duch miał zapisać przepis na chili con carne, otrzymany od Indian: chili, mięso, cebula i pomidory.