Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

9 czerwca 2019 r.
8:09

Festiwal "Czas Dobrego Sera" już nie w Sandomierzu tylko w Lublinie

Wojciech Modest Amaro przyjął zaproszenie Jacka Szklarka i przyjedzie do Lublina na słynny festiwal „Czas Dobrego Sera”, który 22 i 23 czerwca odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najważniejszy festiwal sera i wina w Polsce odbędzie się 22 i 23 czerwca 2019 na Starym Mieście w Lublinie. Dotychczas Czas Dobrego Sera (rok temu także Wina) odbywał się w Sandomierzu, stworzył go właśnie Jacek Szklarek, filozof, teolog i doktor komunikacji społecznej. Najpierw pracował na McLuhan Centre in Culture and Technology w Toronto oraz Uniwersytecie Jagiellońskim. Następnie odwiedził wszystkie bacówki w Polsce, wymyślił akcję „Gęsina na św. Marcina” oraz festiwale „Czas Dobrego Sera” i „Terra Madre”. Jest znawcą włoskich win i serów owczych z całego świata, kolekcjonerem serów i Prezydentem Slow Food Polska.

300 serów na Unię Lubelską

O tym, że Jacek Szklarek zabiera swój autorski festiwal z Sandomierza, mówiło się z Polsce od kilku miesięcy.

– Nie chcę do tego wracać, widać ze strony miasta Sandomierz formuła współpracy się wyczerpała – mówi krótko pomysłodawca i twórca festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Festiwal ma tak wysoką renomę w Polsce i Europie, że naturalną koleją rzeczy kilka polskich miast miało chrapkę na nową lokację przedsięwzięcia, ściągającego do Polski najciekawszych serowarów z Europy.

– Rozmowy z Lublinem były bardzo kompetentne, zarówno w Wydziale Kultury u dyrektora Michała Karapudy, jak i w Marketingu Miasta spotkałem szczerych i otwartych ludzi – wyjaśnia Szklarek.

W dodatku nie tak dawno w Tours, na Mondial du Fromage et des Produits Laitiers wielkie wrażenie zrobiły na Szklarku 150 metrowe stoły degustacyjne, uginające się od niewiarygodnych i różnorodnych serów. Część z nich przywieziemy do Lublina.

– Na stoiskach rozstawionych na Starym Mieście pokażemy 300 nietuzinkowych serów i dobre wina – mówi Szklarek, który zakochał się w Lublinie. – Jak tu nie kochać tego miasta, skoro Mikołaj Rej pod Lublinem warzył z wołoskimi pasterzami sery, a we wrześniu odbywa się tu Europejski Festiwal Smaku, z którym zresztą będziemy współpracować. W dodatku jesteśmy w oktawie 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

Amaro w Lublinie

– Pójdziemy za Szklarkiem, będę z serami w Lublinie – mówi Wojtek Komperda, najsłynniejszy polski baca, którego oscypki robią furorę na w najważniejszej międzynarodowej imprezie poświęconej tradycji i kulturze kulinarnej. Mowa tu o Terra Madre Salone del Gusto, który co dwa lata organizuje Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn, gdzie ten gigantyczny festiwal się odbywa. 5000 delegatów ze 140 krajów, 800 wystawców, 300 Prezydiów Slow Food, 500 społeczności Terra Madre - to robi wrażenie.

Ale każdy festiwal kulinarny musi mieć kogoś, kto będzie jego rozpoznawalną twarzą. Znakomity szef kuchni, aktor, który lubi gotować czy gwiazda telewizyjna. – Na pierwszą odsłonę lubelskiego festiwalu sera i wina przyjedzie Wojciech Modest Amaro, weźmie udział w specjalnej kolacji, seminariach i laboratoriach – mówi Jacek Szklarek.

Amaro to dziś super marka. Wśród nauczycieli wymienia takie sławy jak, jak Ferran Adria czy René Redzepi, którzy, jak pisze na swojej stronie. „mieli decydujący wpływ na jego karierę”. Sławę w Polsce przyniosło mu zdobycie historycznej dla Polski, pierwszej gwiazdki Michelin w 2013 roku, program Top Chef oraz autorska restauracja „Atelier Amaro”.

Noc Sera i Wina

Noc z soboty na niedzielę 22/23 czerwca. Urokliwe kamienice, malownicze stragany, sery i wina, opowieści, degustacje.

– Spodziewamy się 50 wyselekcjonowanych wystawców w Polski i Europy, w tym z poszczególnych regionów we Włoszech – tłumaczy Szklarek. Starannie dobiera wystawców, bo w Lublinie ma być to, co serowo najlepsze. – Rozmawiamy z Europejskim Festiwalem Smaku nad kontynuacją „Czasu Dobrego Sera i Wina”. I specjalnej strefie sera. Na przykład na ulicy Złotej – dodaje Szklarek.

W ramach festiwalu będą odbywać się seminaria i laboratoria. Dwa z nich: o nalewkach i kuchni regionalnej poprowadzą reprezentanci Europejskiego Festiwalu Smaku. Jeśli chodzi o miejsca, to w grę wchodzi nowa restauracja przy Spokojnej oraz któraś z restauracji Piotra Kwiatosza na Starym Mieście. Ale pełny program festiwalu zostanie ogłoszony w przyszłym tygodniu.

Z lokacji festiwalu w Lublinie cieszy się Marek Grądzki, serowar z Wielkopolski, zwany księciem polskich serowarów. Uważa, że Lublin to dobry adres na „Czas Dobrego Sera i Wina”. – Zdecydowanie lepszy, niż Sandomierz – mówi krótko.

JAK ZROBIĆ SER ZAGRODOWY?

Marek Grądzki

Podzielę się kilkoma radami jak go zrobić w domu. Weźcie 10 litrów dobrego mleka. Podgrzejcie je do temperatury 32-34 stopni, wtedy - jeżeli dzięki wujkowi Google - uda się wam zdobyć kulturę starterową, dodajcie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli zaś chcecie spróbować metody liczącej sobie tysiące lat, nazbierajcie w czystym środowisku kwiatu ostrożnia. Wrzućcie całe koszyczki do mleka, poczekacie dwie, trzy godziny, cały czas utrzymując wskazaną temperaturę. Pokrójcie skrzep nożem na sześciany centymetr na centymetr, mieszajcie, potem poczekajcie, niech opadnie na dno. Podgrzejcie serwatkę do temperatury 45 stopni, mieszajcie. Gdy pod palcami poczujecie, że ziarno serowe zaczyna się sklejać, odłówcie je sitem i włóżcie do chusty serowarskiej, odciśnijcie. Zwarte kulki włóżcie do solanki, łyżka kopiasta na litr, w temperaturze około 70 stopni, niech tam zostanie aż płyn ostygnie.

Wyciągnijcie, wyciśnijcie, włóżcie do formy, codziennie odwracajcie, po trzech dniach ser będzie dobry. Możecie go zjeść na zimno z sałatką, na ciepło wrzucając skrojone kawałki na patelnię, panierowane, lub saute, nie roztopi się. Tak oto staniecie się uczestnikami jednego z najstarszych procesów konserwacji żywności, znanego od tysięcy lat.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Górniczki mają ostatnio sporo powodów do radości

W sobotę piłkarki GKS Górnik Łęczna podejmą UKS SMS Łódź

GKS Górnik Łęczna na razie kapitalnie prezentuje się w rundzie wiosennej. Łęcznianki w trzech ligowych spotkaniach zdobyły komplet punktów. 6 „oczek” jest zasługą Mai Osińskiej, która prowadziła zespół w dwóch pierwszych kolejkach, a jeden triumf to zasługa Artura Bożyka, który przejął zespół w minionym tygodniu.

Zdjęcie ilustracyjne
Świdnik

W Świdniku będzie jaśniej i taniej. Ponad 800 lamp do wymiany

400 latarni i 885 lamp oświetleniowych w mieście zostanie wymienionych na energooszczędne. Urząd Miasta w Świdniku ogłosił już przetarg.

Orlęta Łuków zapowiadają wiosną walkę o IV ligę

Startuje bialska okręgówka, W Łukowie czekają na IV ligę

Orlęta Łuków powinny nadawać ton wydarzeniom w rundzie rewanżowej. Równie ciekawie będzie w dole tabeli, gdzie niepewnych ligowej przyszłości jest aż pięć drużyn

Na wniosek obrońcy oskarżonego sędzia wyraził zgodę na wyłączenie jawności rozprawy

Prokurator częstował ciastkami z marihuaną – właśnie ruszył jego proces

Przed Sądem Rejonowym w Lublinie rozpoczął się proces Bartosza F. – prokuratora z Wrocławia. Grozi mu więzienie za podanie kobiecie narkotyku.

Nowy parking przy Szmaragdowej coraz bliżej. Sześciu chętnych do budowy

Nowy parking przy Szmaragdowej coraz bliżej. Sześciu chętnych do budowy

Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego planuje budowę parkingu przy ulicy Szmaragdowej 16. W przetargu wpłynęło sześć ofert, a najniższa opiewa na 151 tys. zł.

Sebastian Kozdrój jest trenerem MKS Ruch Ryki

Ruch Ryki, a może ktoś inny wygra lubelską klasę okręgową?

Grono kandydatów do awansu jest bardzo szerokie, ale po zakończeniu sezonu w pełni szczęśliwy będzie tylko jeden zespół. Zimę na fotelu lidera spędził MKS Ruch Ryki. Podopieczni Sebastiana Kozdroja jesienią zgromadzili 36 pkt i mają zaledwie dwa punkty przewagi nad grupą pościgową

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Atak na pracownika kantoru. Policja poszukuje sprawcy

Nieznany sprawca zaatakował pracownika kantoru w galerii handlowej. Policja prosi o pomoc w jego poszukiwaniach.

Imprezy klubowe w weekend (14-15 marca)
impreza
14 marca 2025, 18:00

Imprezy klubowe w weekend (14-15 marca)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Czy czas dobry, czy czas zły, imprezuje przez cały czas. Nawet w post. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki informator, gdzie w Lublinie odbędą się najlepsze imprezy ostatkowe.

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

To ma być ułatwienie dla sołtysów i mieszkańców gminy Biała Podlaska. Samorząd chwali się, że jako pierwszy w województwie lubelskim zakupił mobilne terminale płatnicze.

Grom Różaniec jest zdecydowanym faworytem do wygrania zamojskiej klasy okręgowej w tym sezonie

Wraca zamojska klasa okręgowa nazywana przez wielu "najciekawszą ligą świata"

Koniec grania meczów bez stawki! W najbliższy weekend startuje runda wiosenna w „najciekawszej lidze świata”. Na autostradzie do awansu jest obecnie Grom Różaniec, który gonić będzie próbowała Tanew Majdan Stary. Z kolei Olimpiakos Tarnogród skupi się chyba na utrzymaniu miejsca na najniższym stopniu podium. Wiele ciekawego powinno dziać się także na dole tabeli

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowy sklep sieci Biedronka już otwarty. Pierwsi klienci weszli tuż po godzinie 6. W Lublinie jest już ponad 30 sklepów tej popularnej sieci.

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?
film

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?

Prognoza pogody na weekend.

Lublinianka będzie chciała w sobotę przeskoczyć w tabeli Stal Kraśnik

W sobotę czwartoligowy hit wiosny na Wieniawie: Lublinianka - Stal Kraśnik

Już w pierwszej kolejce rundy wiosennej będzie można obejrzeć mecz na szczycie. Druga w tabeli Lublinianka podejmie lidera – Stal Kraśnik. Spotkanie na Wieniawie wystartuje w sobotę o godz. 13

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Lubelskie Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na akcje oddawania krwi. Pamiętajmy, że krew to lek, którego nie da się wyprodukować w laboratorium.

Veljko Nikitović (na zdjęciu z Mariuszem Pawelcem), ikona Górnika po raz pierwszy w życiu pojawi się na stadionie Górnika jako dyrektor sportowy innego klubu

Veljko Nikitović: Awans Arki i Górnika to moje marzenie

W niedzielę Górnik Łęczna zagra u siebie z Arką Gdynia, której obecnym dyrektorem sportowym jest Veljko Nikitović - postać, której w Łęcznej nikomu przedstawiać nie trzeba. Z tej okazji porozmawialiśmy z ikoną Górnika o najbliższym spotkaniu i o tym jak czuje się w Gdyni Rozmowa z Veljko Nikitoviciem, dyrektorem sportowym Arki Gdynia, byłym piłkarzem i działaczem Górnika Łęczna

Kalendarz
marzec 2025
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31