Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Artur Popek
Magazyn
galeria

Prywatny koniec świata. Artur Popek o tym jak oswoić niemoc i niemożność

Przywiedziony przez potyczki ze zdrowiem znalazłem się w sytuacji wielkiej niewiadomej, nastawienia na to, że wszystko się może skończyć z minuty na minutę. Ot, taki prywatny koniec świata. Zmusiło mnie to do zdecydowanego i bezwzględnie szczerego rozliczenia się z całym moim dotychczasowym żywotem oraz tym, co po sobie zostawię – rozmowa z prof. Arturem Popkiem z Instytutu Sztuk Pięknych UMCS w Lublinie.

Co jadali hrabiowie Na Różance? Przepisy sprzed wieków
Magazyn

Co jadali hrabiowie Na Różance? Przepisy sprzed wieków

Jeszcze w tym roku w prestiżowej serii Monumenta Poloniae Culinaria ukaże się książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance. Rękopis został odnaleziony w Kijowie, dzieło zawiera ponad 1000 przepisów. Wraz z Sylwestrem Lisem, szefem kuchni Atmosfera Caffe we Włodawie zajrzeliśmy do książki...

Jutro Wielkanoc: Mamy rewelacyjne przepisy na ostatnią chwilę
Magazyn

Jutro Wielkanoc: Mamy rewelacyjne przepisy na ostatnią chwilę

Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgów, dzieli się przepisami na wielkanocne jajka faszerowane.

O. Rafał Sztejka
Magazyn

Na nowo ułożyć sobie porządek świata. Rozmowa na Wielki Piątek

Jak doświadczymy Chrystusa zmartwychwstałego, to te rany, które nas bolą, te wszystkie utraty pozwolą nam dalej żyć. Miłość powinna pierwsza dobiegać do grobu. Dobiega i nagle okazuje się, że to, co było miejscem przerażenia i kresu staje się miejscem nowego początku. W biegu naszego życia ważne jest to, żeby wygrywała miłość – rozmowa z o. Rafałem Sztejką SJ, jezuitą z Duszpasterstwa Akademickiego KUL.

Iwona Baruk, właścicielka restauracji Atrium

Przepisy na Wielkanoc. Pastiera Napoletana, czyli włoski sernik

Chciałabym zaproponować Czytelnikom włoski wielkanocny sernik (z Neapolu) z gotowaną pszenicą i ricottą – mówi Iwona Baruk. Warto dodać, że włoskie gospodynie pieką ten placek w Wielki Piątek, a po upieczeniu ciasto musi mieć co najmniej dwa dni na to, by smaki się zharmonizowały.

Marzenia? Dość skromne. Przeżyć jeszcze kilka lat w jako takim zdrowiu, coś napisać, coś wydać... Jeśli się uda, umrę sobie kiedyś syt życia. Z przekonaniem, że tak miało być. Oraz z uczuciem, że było nie najgorzej a chwilami też pięknie – mówi Bernard Nowak - Żebyśmy nie ulegali manipulacjom polityków. Żeby sprzątano nie tylko śródmieście i okolice Ratusza. Żeby otworzono restauracje i kawiarnie, byśmy się mogli w nich zobaczyć. I policzyć, ilu nas zostało.
Magazyn

Robię to, co lubię, piszę, co chcę i mówię, co uważam za konieczne

Rozmowa z Bernardem Nowakiem, pisarzem, redaktorem i wydawcą, właścicielem Wydawnictwa Test, w którym właśnie ukazały się „Wiersze i przekłady” Józefa Łobodowskiego.

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Bez wielkanocnego żurku nie ma świąt. A do żurku potrzebny jest zakwas. Jak go zrobić? A dobrą, domową kiełbasę? Albo chrzan?

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę
Magazyn

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę

Od pysznych babeczek, przez flaczki z lina po kiełbasę z kaszy gryczanej, w której nie ma grama mięsa.

Julita Fajks
Magazyn

Włodawska swojskość i gościnność. "Moje pierwsze miejsce na ziemi"

W pewnym momencie zaczęło mi brakować rodzinnych stron, ludzi, kontaktu z naturą, moich korzeni. Włodawskiej swojskości, gościnności, przyjęcia z otwartymi ramionami. Zaczęłam tęsknić za Włodawą. I to był poważny dylemat: czy Lublin, czy Włodawa? Wyszło, że moje miejsce na ziemi jest tutaj, we Włodawie. Wśród tych ludzi, wśród tej kultury, wśród tej tradycji – Rozmowa z Julitą Fajks, muzykologiem i fotografem z Muzeum – Zespołu Synagogalnego we Włodawie

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad
Magazyn

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad

Za makaronem z owocami morza przepadali bohaterowie „Dekamerona” Boccaccia. Czarny makaron był przysmakiem Casanovy. Włoska księżniczka Bona wprowadziła do polskiej kuchni makarony podawane z sosami na bazie orzeszków piniowych.