Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

"Wskrzeszanie" ludzi, lalki miłości i mordercze drony. Kiedy superinteligencja odprzęgnie się od człowieka?
Lubelskie Ekstra

"Wskrzeszanie" ludzi, lalki miłości i mordercze drony. Kiedy superinteligencja odprzęgnie się od człowieka?

Rozmowa z prof. Wiesławem Kamińskim, kierownikiem Zakładu Układów Złożonych i Neurodynamiki w Instytucie Informatyki UMCS w Lublinie.

Tarta pokrzywowa z wołowiną. Zielne kompozycje Agnieszki Filiks z pokrzywą w roli głównej

Zielny smak Cieleśnicy. Spotkania, inspiracje, przepisy

W Cieleśnicy i Pratulinie odbywa się w ten weekend Święto Ziół. W piątek w pałacu w Cieleśnicy eksperci i zielarze rozmawiają o Ziemi Zielonej Planecie. W sobotę w Pratulinie czekają na was wykłady, występy muzyczne i stoiska z produktami ziołowymi zakończone puszczaniem wianków na Bugu. A w niedzielę w ogrodach i zielnikach cieleśnickiego pałacu odbędzie się wspólne gotowanie

„Żydowski kawior” to jedno z najsłynniejszych dań żydowskiej kuchni Lubartowa

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Jak przygotować „żydowski kawior”, hołojec i zawijas nasutowski [PRZEPISY]

Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji Hotelu Piano wpadł na pomysł, żeby w trakcie kolacji degustacyjnych odbyć kulinarną podróż po naszym województwie. W piątek kulinarny skład wyruszy do Lubartowa i Radzynia Podlaskiego.

Koniec miłości. Po premierze Świętoszka Moliera w Teatrze Osterwy [recenzja]
galeria

Koniec miłości. Po premierze Świętoszka Moliera w Teatrze Osterwy [recenzja]

To jest bardzo świeża, intrygująca interpretacja głośnej sztuki Moliera „Świętoszek”, za którą artysta dostał zakaz grania na 5 lat. W teatrze szedł na całość, zmarł na scenie podczas wystawiania sztuk. Odmówiono mu pochówku na cmentarzu, zemsta obrażonych „Świętoszków” dosięgła go nawet po śmierci. KIedy do pogrzebu doszło, przyjaciel komediopisarza, La Fontaine, powiedział "Plaut i Terencjusz leżą w tym grobie / Choć pogrzebano w nim tylko Moliera…”

Tournedos i Rossini. Pięć przepisów na świetne dania z mięsa

Tournedos i Rossini. Pięć przepisów na świetne dania z mięsa

Indyk czy kurczak? Mielony czy zraz? A może danie wymyślone przez kompozytora Gioacchino Antonio Rossiniego? Pięć przepisów na świetne dania z mięsa

Premiera w piątek, 8 czerwca, o godzinie 19. Spektakle: 9-10 czerwca, godzina 19, oraz 14-15 czerwca, godzina 19. Premierze będzie towarzyszyła wystawa ze zbiorów Teatru Wielkiego w Warszawie „Molière Bohdana Korzeniewskiego”
galeria

Co się kryje pod żartem. Przed premierą „Świętoszka” Moliera w Teatrze Osterwy

Rozmowa z Remigiuszem Brzykiem, reżyserem premierowego „Świętoszka” Moliera w Teatrze Osterwy w Lublinie

Premiera „Świętoszka” Moliera w Teatrze Osterwy
8 czerwca 2018, 19:00
galeria

Premiera „Świętoszka” Moliera w Teatrze Osterwy

Kiedy Molier wystawił „Tartuffa” w 1664 roku w Wersalu, wywołał skandal i ściągnął na siebie burzę, które trwała 5 lat. Wykpienie religijnej hipokryzji mocno zabolało autora. Czy premiera „Świętoszka” w Teatrze Osterwy równie mocno zaboli współczesnych Świętoszków?

Schab dla Fiszera w grzybach polskich podany z ziemniakami młodymi i warzywnym ragout to ukłon restauracji Zaczarowana Dorożka w stronę Franca Fiszera, jednego z największych oryginałów przedwojennej Warszawy, artysty i bywalca, filozofa i erudyty, krytyka kulinarnego

Smak dwudziestolecia międzywojennego. Najbardziej znane i smaczne dania

Coraz częściej do menu restauracji w Lublinie i regionie wracają dania, które zachwycały podniebienia aktorów, malarzy, polityków i poetów w dwudziestoleciu międzywojennym. Przedstawiamy te najbardziej znane i smaczne

Goci, trzy skarby i parę księżniczek w bardzo bogatych grobach
Magazyn

Goci, trzy skarby i parę księżniczek w bardzo bogatych grobach

Już samo to, że udało mi się znaleźć Gotów w miejscu, gdzie ich nie powinno być, to jest niesamowite. To jest skarb. Udało mi się pokazać, że kultura gocka była dynamiczna, bardzo tolerancyjna, otwarta na inne kultury, co zmieniło wyobrażenie o starożytności tamtego czasu. To też jest skarb. Trzecim moim skarbem - i tego skarbu najbardziej mi zazdroszczą - jest fakt, że czterdziestoletni dorobek mej pracy jest skonsumowany. Rozmowa z prof. Andrzejem Kokowskim z UMCS, jednym z najwybitniejszych archeologów w Europie, który obchodzi 40 lecie pracy zawodowej.

Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm

Festiwal "W krainie pierogów w Bychawie". Wystąpią Universe i Bajm

Kto odwiedzi Bychawę w dniach 26-27 maja, będzie mógł spróbować pierogów z trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. A to za sprawą imprezy „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Pierogi lubelskie będą kulinarną gwiazdą XIX Ogólnopolskiego Festiwalu „W Krainie Pierogów”. Gwiazdą muzyczną jest Beata i Bajm