Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W czasie Wielkiego Piątku warto przywołać smak postnej kuchni staropolskiej. Oto przepis na ziemniaczki faszerowane śledziem i jajkiem na twardo. Przepis odnalazł prof. Jarosław Dumanowski, na potrzeby współczesne opracował go szef Marek Panek.
I w restauracji, i w domu na święta wszystko szykuje sama. Sama piecze pasztety, robi i wędzi kiełbasę oraz szynki. Rozmowa z Agnieszką Filiks, właścicielką i szefową kuchni w restauracji Willa Filiks w Nałęczowie.
Wielka Sobota to czas dla prawosławnych i smutku, i oczekiwania na przeszywającą radość Zmartwychwstania Zbawiciela. Wysiłek i Wielkiego Postu, i Wielkiego Tygodnia powinien nam uzmysłowić bezmiar Bożej Miłości. Rozmowa z Jego Ekscelencją Najprzewielebniejszym Ablem, Prawosławnym Arcybiskupem Lubelskim i Chełmskim
Do Wielkanocny zostało już niewiele czasu. Podpowiadamy, co warto wcześniej przygotować w kuchni. Jeszcze zdążycie zrobić białą kiełbasę, nastawić zakwas na żurek i zamarynować mięso na pieczyste. Najlepiej w oparciu o regionalne receptury.
Najważniejszą Nagrodę Angelusa Lubelskiego za dzieło życia otrzymał ks. Andrzej Szostek, filozof, etyk, rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w latach 1998-2004.
Choć do Mediolanu poleci Paweł Gałecki, to od razu zaznacza, że zwycięskie danie przygotowali razem z Darkiem i w tym tandemie nie ma ważniejszych. Można powiedzieć, że Darek Cygan jest trenerem Pawła. Obaj pracowali we Włoszech, obaj pasjonują się włoską kuchnią.
Rozmowa z Witoldem Janem Mikołajczukiem z malutkiej podlaskiej osady Kołczyn. Kompozytorem, tekściarzem, muzykiem i poetą.
Kto lubi Czechowa, będzie usatysfakcjonowany. Kto Czechowa uwielbia, szczęśliwy. Kto ceni dobry teatr, też. Bo oto znakomity Czechow w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie jest.
W jej skośnych oczach odbija się dom dziadków postawiony, wedle legendy, w centrum tatarskiej wsi. Wspina się po górach, łowi ryby, gra na czarnej suce i kilku niezwykłych instrumentach z duszą
Choć słynny de Volaille praktycznie zniknął z kulinarnej mapy Lublina, to są jeszcze miejsca, w których zjemy doskonałe danie z kurczaka. Lekkie i dietetyczne, kolorowe na talerzu