W czasie Wielkiego Piątku warto przywołać smak postnej kuchni staropolskiej. Oto przepis na ziemniaczki faszerowane śledziem i jajkiem na twardo. Przepis odnalazł prof. Jarosław Dumanowski, na potrzeby współczesne opracował go szef Marek Panek.
Składniki: ziemniaki małe 12 sztuk, śledzie 6 tuszek, jajka 5 sztuk, ziarno konopi nie łuskane 150 gram, mleko do namoczenia śledzi, olej konopny 100 mililitrów, papryka słodka, cebulka prażona 50 gram, szczypiorek 1 mały pęczek, czosnek askaloński (szalotka) 4 sztuki, sól, pieprz.
Wykonanie: śledzie umyć, wyjąć ości, zdjąć skórę namoczyć w mleku. Następnie ugotować jajka na twardo i posiekać je drobno. Śledzie zmielić na drobnej siatce. Czosnek askalonski posiekać, podsmażyć na oleju konopnym. Dodać paprykę słodką, posiekany szczypiorek, cebulkę prażoną, śledzie zmielone, jajka, ziarno konopi roztarte w moździerzu, sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki umyć, wyszorować. Następnie uciąć czapki i wydrążyć środki. Nadziać wcześniej przygotowanym farszem, przykryć uciętymi czapkami i zapiec w piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut.