Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kacper Niewiadomski

Ma 20 lat, studiuje medycynę weterynaryjną w Lublinie oraz zajmuje się jazdą konną. Trenuje w stajni „Piker” pod Lublinem. Jego największe jeździeckie sukcesy to: 5 miejsce w Mistrzostwach Polski Juniorów, zdobycie brązowego medalu w Mistrzostwach Polski Młodych Koni oraz starty w konkursach zaliczanych do światowego rankingu. Jego marzeniem jest zdobycie mistrzostwa Polski w kategorii seniorów
Magazyn

700 kg konia, 84 kg jeźdźca i Hobby Horse. W weekend zawody pod Lublinem

Konie to bardzo intrygujące zwierzęta. Związanie się z koniem, dogadanie się z koniem, nawiązanie więzi z koniem wcale nie jest takie proste. Trzeba wykazać się spokojem i cierpliwością. Oraz miłością. To są bardzo delikatne więzi – Rozmowa z Kacprem Niewiadomskim, studentem medycyny weterynaryjnej, organizatorem zawodów jeździeckich Piker Open Summer Jumping Cup

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]
magazyn

Hokkaido, makaronowa, zwyczajna. Wybrane dania z dyni [przepisy]

Można z niej przyrządzić pyszne racuszki na śniadanie, ugotować świetną zupę, usmażyć frytki. A pestki z dyni i olej z dyni zdecydowanie warto mieć w kuchni.

Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego
magazyn

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej.

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]
magazyn

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.

Ważna jest pozytywna energia, kreacja, za ścianą mamy wojnę, jak sobie uświadomisz, ile kosztuje jedna bomba i jakie powoduje zniszczenia, to zaczynasz myśleć, ile za te pieniądze można zrobić pozytywnego dla ludzi. Światło jasnej strony mocy zawsze mi przyświecało – mówi Jarosław Koziara
Magazyn

Natura inspiruje, natura pochłania. "Światło jasnej strony mocy zawsze mi przyświecało"

Natura bardzo mnie inspiruje, przyglądam się jej uważnie, ale jej nie kopiuję jeden do jeden, ponieważ mam świadomość, że natura jest bezkonkurencyjna – rozmowa z Jarkiem Koziarą, doktorem sztuki, twórcą obrazów ziemnych, scenografem, grafikiem, którego jubileuszową wystawę można oglądać w Brain Damage Gallery.

Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak.
magazyn

Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity.

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię
Kulinarne inspiracje

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

Bułgar z osiedla Nałkowskich. Atanas Valkov dziś da koncert w Lublinie
Magazyn

Bułgar z osiedla Nałkowskich. Atanas Valkov dziś da koncert w Lublinie

Rozmowa z Atanasem Valkovem, kompozytorem, pianistą, multiinstrumentalistą, producentem muzycznym z Lublina, który w sobotę 2 lipca 2022 o 20.30 wystąpi w Wirydarzu CK

Justyna Pargieła najbardziej lubi oprowadzać po łąkach i lasach, uczyć rozpoznawania dzikich roślin jadalnych i naturalnie rosnących ziół. Choć ma za sobą studia ziołoznawstwa, studia podyplomowe, kursy fitoterapii, studiuje „Zielarstwo i Fitoprodukty” na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie
Magazyn

Niech łąka i las poukładają nam w głowie. "Wegetarianizm dał mi większą świadomość żywieniową i człowieczeństwa"

W Polsce rośnie ponad 3000 roślin, z tego około 1000 jest jadalnych. Nie ma atlasu ani książki, gdzie wszystkie te rośliny jadalne były zebrane - rozmowa z Justyną Pargiełą, zielarzem fitoterapeutą, dyplomowanym ziołoznawcą, uczennicą Łukasza Łuczaja, wegetarianką, pasjonatką dzikich roślin jadalnych

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową
Kuchnia

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi.