Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

10 lipca 2022 r.
15:19

Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak.
Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak. (fot. Małgorzata Sulisz)

Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlaczego warto jeść ogórki? Choć ogórek składa się głównie z wody, nie ma za dużo witamin, minerałów czy mikroelementów, to zawiera ponad 70 różnych związków fenolowych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Najlepiej kupować je u sprawdzonego dostawcy, żeby mieć pewność, że nie są przesadnie nawożone. Ponieważ ogórki są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, najlepiej kupować je rano.

Ogórki to jedno, a ogórecznik to drugie. Młode listki ogórecznika mają ogórkowy smak, stąd nasze babcie dodawały go do sałatek z ogórków czy pomidorów. Nostradamus nazwał ogórecznik ziołem rozweselającym serce i duszę. Sławny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Okazuje się, że ogórecznik działa pobudzająco na korę nadnerczy, wzmagając produkcję adrenaliny, która mobilizuje organizm do działania w sytuacjach stresowych. Dziś zapomniany ogórecznik znów pojawił się w ogródkach i na targu, jego kwiaty można kupić w hurtowniach spożywczych, bardzo często zdobi dania w dobrych restauracjach. Od chłodnika, przez mizerię po makaron i pizzę.

Kanapka z ogórkiem i miodem według Anny Szcześniak

Skąd ten miód? – Z kuchni staropolskiej oraz z wielkiej tradycji Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, gdzie dziś kształcimy uczniów w zawodzie „Technik żywienia i usług gastronomicznych”. W trakcie zajęć opracowujemy receptury gastronomiczne, a ponieważ miód jest bliski naszym sercom, powstają niezwykle połączenia z miodem  – mówi Anna Szcześniak. – Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – dodaje Anna Szcześniak.

Jej kanapka z ogórkiem i miodem nas zachwyciła. Zaczynamy od młodych ogórków z miodem:

Składniki: kilka młodych ogórków, 4 łyżki miodu, kwiatki ogórecznika.

Wykonanie: ogórki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do szklanek, polać miodem i ozdobić kwiatkami ogórecznika.

Teraz kanapki:

Składniki: 4 kromki chleba orkiszowego, jogurt naturalny, 4 młode ogórki, 4 łyżki miodu gryczanego.

Wykonanie: kromki chleba orkiszowego posmarować grubą warstwą ogórków, na każdej kromce położyć plastry ogórka, polać miodem.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Mizeria - przepisy

Mizeria z ogórków z rodzynkami i miodem

Składniki: 50 dag młodych ogórków, 4 łyżki namoczonych rodzynek, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, ostra papryka wędzona.

Wykonanie: ogórki obrać, pokroić w plasterki. Odstawić, odcisnąć wodę. Wymieszać z namoczonymi rodzynkami, śmietaną i miodem. Doprawić solą z pieprzem oraz wędzoną papryką, która w połączeniu z miodem da mizerii wyjątkowy smak.

Świeże gotowane ogórki faszerowane

Zapomniane danie z XVII wieku.

„Obłupić ogórki świeże i na pół uwarzyć, potym rozkrajać wzdłuż, wyjąć środki i natrzeć chleba białego, dać żółtek od jaja, trochę masła i imbieru, pieprzu, kwiatu, soli co trzeba i nałożyć to do tych ogórków. Potym nicią związać i uwarzyć, i uczynić sapor na kszałt do karczochów, i odjąć te nici, i z tem trochę przywarzyć”.

Współczesna interpretacja: ogórki obrać, lekko podgotować, pokroić wzdłuż, wybrać środki, nałożyć farszem z tartej bułki, żółtek i masła przyprawionego imbirem, kwiatem muszkatołowym i solą. Związać ogórki nitką i ugotować, zrobić sos taki jak do karczochów (masło, pietruszka, biały pieprz, żółtka i bulion), zdjąć nitkę i podgotować ogórki w tym sosie.

(Przepis z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego)

Małosolne na sucho

Składniki: 1,5 kg ogórków, pęczek kopru, główka czosnku, 3 woreczki spożywcze, 3 łyżki soli kamiennej, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz

Wykonanie: obciąć końcówki większych ogórków, małe zostawić w całości. Podzielić ogórki na trzy części. Włożyć do woreczków, do każdego wsypać po łyżce soli kamiennej. Koper posiekać, podzielić na trzy części, dodać do ogórków. Czosnek obrać, posiekać, rozdzielić do ogórków. Do każdego woreczka wrzucić po 2 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Dodać po szczypcie świeżo zmielonego pieprzu. Zawiązać woreczki, zostawiając powietrze w środku. Schować do lodówki na godzinę. Wyjąć, odstawić w chłodne miejsce w kuchni. Co jakiś czas potrząsać woreczkami. Wieczorem można próbować. Na drugi dzień są znakomite. Podawać z miodem lipowym.

Sałatka z ogórków po chłopsku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 25 dag małosolnych ogórków, majonez, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grubą kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Po wymieszaniu składników z majonezem, doprawieniu solą z pieprzem włożyć sałatkę do lodówki na 2 godziny.

Sałatka z ogórków - przepisy

Sałatka ogórkowa z jogurtem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 świeże ogórki, dużo kopru, 2 kubki jogurtu, sól, pieprz.

Wykonanie: jogurt doprawić solą z pieprzem i odstawić do lodówki. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać i pokroić w plasterki. Dobrze umyte ogórki pokroić w cienkie plasterki razem z skórką. Wymieszać z pieprzem i solą, dodać koperek, na końcu zalać jogurtem.

Sałatka z małosolnych ogórków z kwiatkami ogórecznika

Składniki: 3 kolorowe papryki, 5 małosolnych ogórków, 2 cebule, 3 pomidory, garść kwiatków ogórecznika, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: paprykę, ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę w cieniutkie paski. Wymieszać, dodać olej lub oliwę z oliwek. Przyprawić według uznania. Ozdobić niebieskimi kwiatkami ogórecznika.

 

 

Chłodnik ogórkowy z Pszczelej Woli

Składniki: 6 surowych ogórków, pół szklanki soku z ogórków małosolnych, 1 duży kubek jogurtu, 1 mały kubek śmietany, sól, pieprz, koperek.

Wykonanie: ogórki pokroić w słupki. Dodać jogurt, śmietanę, wlać sok z ogórków małosolnych, doprawić solą z pieprzem i koperkiem.

Pikle z ogórków po pszczelowolsku

Składniki: 1 kg dojrzałych ogórków, 2 strąki czerwonej papryki. Na zalewę: pół szklanki białego octu winnego, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu, 2 goździki, 1 łyżeczka gorczycy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soli.

Wykonanie: ogórki obrać, przekroić na pół, wypestkować, pokroić w ósemki. Każdą z ósemek też przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek, ostudzić, osączyć. Paprykę sparzyć, ostudzić, przekroić na pół, następnie w paski. Ogórki z papryką ułożyć w słoiku, dodać gorczycę i zalać gorącą zalewą sporządzoną z podanych składników. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90 stopni.

Zupa ogórkowa

Jedna z moich ulubionych zup. Pamiętam ogórkową z dzieciństwa. Kiedy nad Bogiem miałem okazję poznać kresowe rassolniki, gotowane na mięsnym, rybnym lub grzybowym rosole, ogórkowa jeszcze bardziej mi posmakowała.

Zupa ogórkowa ma swoje tajemnice. Najważniejsza: ogórki trzeba obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 4 ćwiartki. I wydrążyć nasiona. Drobno posiekane ogórki dusi się na maśle z dodatkiem czosnku. Potem dodaje bulion. Sól, pieprz. Potem dusi się kolejno: marchewkę, cebulę i ziemniaki. I tu kryje się kolejna tajemnica: warzywa muszą być duszone osobno i kolejno wrzucane do zupy. Na koniec wlewa się kwas spod ogórków.

Ktoś powie: ile z tym zachodu, ale spróbujcie, bardzo warto. Co można dodać do zupy ogórkowej? Na pewno śmietanę. Nasze babcie dodawały do ogórkowej listki ogórecznika, który także ma ogórkowy smak. I tak koło smaku się zamyka. Na koniec przepis na szybką zupę ogórkową

 

Zupa ogórkowa - przepis

Zupa ogórkowa na szybko

Składniki: 25 dag ogórków małosolnych, woda z ogórków, 5 ziemniaków, 1 marchew, pół selera, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, półtora litra bulionu warzywnego, koperek, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Seler, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zalać bulionem i ugotować. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na rozgrzane masło razem z czosnkiem i przesmażyć. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać ogórki do wywaru, po kilku minutach dodać posiekany koperek, podlać wodą spod ogórków, zagotować i przyprawić. Zupę można zabielić śmietaną.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

W drugim meczu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin nie sprostała mistrzowi Polski Jastrzębskiemu Węglowi
ZDJĘCIA
galeria

Bogdanka LUK Lublin gorsza od JSW Jastrzębskiego Węgla. W sobotę decydujący mecz

W drugim spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin przegrała 1:3 z mistrzem Polski JSW Jastrzębskim Węglem. Tym samym do wyłonienia finalisty potrzebny będzie trzeci mecz, w sobotę, w Jastrzębiu

Podlasie pokonało w karnych Orlęta 4:1

Podlasie strzelało karne lepiej od Orląt i zdobyło puchar

W środę rozegrany został finał Pucharu Polski w okręgu Biała Podlaska. Czwartoligowe Orlęta Spomlek mierzyły się z wyżej notowanym Podlasiem. Jak na decydujące spotkanie przystało, emocji nie zabrakło. Po 36 minutach goście prowadzili 2:0, do przerwy było 2:2, a ostatecznie trzecioligowiec wygrał po rzutach karnych 4:1.

Avia nie miała problemów z ograniem Janowianki

Znamy finalistów Pucharu Polski w okręgu Lublin. Derbów Świdnika nie będzie

W środę rozegrano półfinałowe mecze Pucharu Polski w okręgu lubelskim. Faworytami byli trzecioligowcy ze Świdnika. Avia wybrała się na spotkanie z Janowianką i bez problemów wygrała 3:0. W drugiej parze doszło do niespodzianki, bo Świdniczanka po rzutach karnych musiała uznać wyższość Górnika II Łęczna. Co ciekawe, drużyna Łukasza Gieresza przegrała konkurs jedenastek... 0:3.

Whisky w Kosmosie
Koncert
25 kwietnia 2025, 20:00

Whisky w Kosmosie

WHISKY się nie zatrzymuje w propagowaniu funk rockowej misji. Tym razem chłopaki Lubelaky zagrają w klubie w lubelskim klubie Kosmos, w najbliższy piątek (25 kwietnia).

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Więcej kursów nad Zalew Zemborzycki, więcej kursów na Dworzec Lublin. A to dopiero początek zmian w kursowaniu komunikacji miejskiej w Lublinie na długi weekend majowy.

Od lewej marszałek Jarosław Stawiarski, dyrektor Marzena Brzezicka i Maciej Downar-Dukowicz. Na stole - miecz z późnego średniowiecza, jeden z przekazanych zabytków

Arras, miecz i księga, czyli zagraniczne prezenty dla Janowca

Zabytkowy dywan z Francji, francuski miecz z XV wieku oraz XVII-wieczna księga niemieckiego autora trafiły do Muzeum Zamek w Janowcu. Przedmioty o historycznej wartości podarował prywatny kolekcjoner - Maciej Downar-Dukowicz.

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego
Naukobus

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Strzeszkowicach Dużych już wkrótce doświadczą nauki w najciekawszej możliwej formie. 24 i 25 kwietnia odwiedzi ich Naukobus z Centrum Nauki Kopernik.

W środę (23 kwietnia) Senat zajmował się ustawą obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Składka zdrowotna: Co uchwalił Senat i co zrobi prezydent?

Senat nie wniósł w środę (23 kwietnia) poprawek do ustawy obniżającej składkę zdrowotną dla przedsiębiorców od 2026 r. Zmiana wiąże się z ubytkiem wpływów ze składki do Narodowego Funduszu Zdrowia w kwocie ok. 4,6 mld zł. Według zapewnień Ministerstwa Finansów, luka zostanie pokryta z budżetu państwa.

Tony D.
Nasz patronat
30 maja 2025, 19:00

Święto bluesa w Lublinie

Wszystkich fanów elektrycznego bluesa zapraszamy w piątek (30 maja) do Dzielnicowego Domu Kultury SM „Czechów” w Lublinie. Główną atrakcją będzie występ kanadyjskiego gitarzysty, Tony D.

Radny dopytuje o realizację wyborczych obietnic prezydenta Żuka

Radny dopytuje o realizację przedwyborczych zapowiedzi prezydenta. Jest odpowiedź

Rok po wyborach samorządowych radny PiS Tomasz Gontarz zarzuca prezydentowi Lublina brak transparentności i nieskuteczności w realizacji obietnic wyborczych. W odpowiedzi magistrat przekonuje, że wszystkie deklaracje są w trakcie wdrażania. I że zaplanowano je na pięć lat.

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Około 100 tysięcy osób czeka na wejście do bazyliki Świętego Piotra, by oddać hołd papieżowi Franciszkowi przed jego trumną.

Pierwszy niedźwiadek stanął w Radzyniu w kwietniu 2024 roku

Pierwszy stanął tuż przed wyborami. Czy nowa władza da szansę niedźwiadkom?

Niedźwiadek Skrzypek od wielu miesięcy czeka swoje miejsce w Radzyniu Podlaskim. Decyzja należy do Radzyńskiego Ośrodka Kultury. Szlak Radzyńskiego Niedźwiadka zapoczątkował w kwietniu ubiegłego roku Robert Mazurek, ówczesny dyrektor ROK.

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek
galeria

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek

Mieszkańcy Puław, którzy ponieśli straty w trakcie wyjątkowo silnej burzy w piątek, 18 kwietnia, mogą otrzymać finansowe wsparcie ze strony miasta. Wnioski przyjmuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Atsu, bohaterka gry Ghost of Yōtei
film

Ghost of Yōtei: Data premiery i nowy zwiastun (wideo)

Po katanę i wakizashi sięgniemy już w październiku. A teraz możemy obejrzeć nowy zwiastun Ghost of Yōtei i psrawdzić, co będzie w edycji kolekcjonerskiej.

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka
ZDJĘCIA
galeria

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka

Poznanie lubelskich legend, skąd się wzięła koza w herbie Lublina, a także odczarowywanie kamienia nieszczęścia - lubelskie przedszkolaki odwiedziły Dom Koziołka Lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium