Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lipca 2022 r.
9:41

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

22 0 A A

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedyś cukiniowe kwiaty sprowadzano do Polski samolotami, dziś każdy może mieć je w swoim ogródku lub na balkonie. Cukinia rośnie szybko, ma duże pomarańczowo–zielone kwiaty, można ją hodować w doniczce, na taczce wypełnionej ziemią, w podwyższonych grządkach. Cukinia jest tania, dostępna w marketach przez cały rok. Ale nasza polska ze straganu czy z własnego ogródka smakuje bardziej oraz pozwala zdrowo i tanio gotować do końca jesieni

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można ją faszerować, podawać prosto z wody, można robić z niej dżem. Można ją piec, kroić w plastry, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem. W wytwornych restauracjach francuskich podaje się kwiaty cukinii, oprószone mąką i usmażone na oliwie. Kto był w Toskanii, miał okazję skosztować wyjątkowych dań na bazie cukinii. Czy to sprawa „divina proporzione” - renesansowych zasad harmonii stosowanych przez architektów, malarzy i kucharzy do dziś?

Wspomniane na początku kwiaty cukinii podawał w swoich lubelskich i nałęczowskich restauracjach Jerzy Strzyż. Do dziś nie zapomnę wrażenia, jakie zrobił na mnie „Poemat Słoneczny” podawany przez Strzyża w nałęczowskiej restauracji „Pavillon”. Na kompozycję składał się grillowany bakłażan, cukinia i papryka, zapieczona w piecu, by łatwo było ściągnąć skórkę. Schłodzone warzywa zostały polane dobrą oliwą i kremem balsamicznym - spróbujcie na upały.

Bigos z cukinią i młodą kalarepką

SKŁADNIKI: 2 cukinie, 6 młodych ziemniaków, 20 dag kalarepki, 2 cebule, 10 dag pieczarek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

WYKONANIE: na oleju przesmażyć plasterki kalarepki z cebulą i dodać do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać do kalarepki. Na patelni bez tłuszczu podpiec pieczarki, pokrojone w ćwiartki, wrzucić do garnka. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, dusić 20 minut. Bigos doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na talerzach posypać bigos świeżym koperkiem i listkami bazylii oraz skropić oliwą bazyliową.

Chipsy z cukinii dla dzieci

SKŁADNIKI: 4 cukinie, 20 dag sera parmezan w kawałku, olej do smażenia, sól.

WYKONANIE: cukinie pokroić w krążki na maszynce. Rozłożyć na papierze, posolić, wystawić na słońce do osuszenia. Smażyć na oleju, odsączać na papierowych ręcznikach. Układać partiami, przesypując tartym parmezanem. Odstawić na godzinę.

Cukinie prosto z ogrodu

Jeśli macie na parapecie, balkonie lub w ogródku swoją bazylię, warto zerwać listki, posiekać i wrzucić do butelki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego. Po kilku dniach gotowe. A teraz idę do ogrodu, zrywam kwiaty i młode cukinie. 

Cukinię pokroję w grube plastry, natrę owe plastry czosnkiem, posolę i odstawię, żeby puściły wodę. Osuszę na papierowych ręcznikach, przełożę do misy i zaleję oliwą. Niech poleżą pół godziny. Teraz kwiaty, delikatnie je otrząsnę, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Nie będę płukał pod wodą, bo aromatu szkoda. Rozrobię ciasto naleśnikowe, zanurzę w nim kwiaty cukiniowe i krótko usmażę na oleju. Można podać z cukrem, można posypać pieprzem i solą. 

A teraz cukinia. Kiedy się zamarynuje, posypię ją mieszanką suszonych warzyw i usmażę na patelni grillowej na złoto. Na talerzu poleję jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem, solą i koperkiem. Podam z bagietką lub – obiadowo – z młodymi kartoflami.

Czorba z cukinią

To doskonałe danie, które zawsze wychodzi. Nie musicie przejmować się proporcjami składników. Na oleju dusimy cebulę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Solimy i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Doprawiamy papryką, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. 

Dolewamy cztery szklanki gorącej wody i podkręcamy ogień. Po kwadransie dodajemy obrane i przetarte pomidory. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażamy mąkę na maśle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę, dolewamy stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koperkiem.

Fiori di zucca ripieni di patate (kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami)

SKŁADNIKI: 8 kwiatów cukinii, 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 3 małe ząbki czosnku, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, utłuc, dodać parmezan, szczyptę gałki, sól, jajko, roztarty czosnek, posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić. Z kwiatów cukinii usunąć słupek i łodygę, napełnić je masą ziemniaczaną, ułożyć na blasze, posypać resztą parmezanu i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Kotleciki i ratatouille na szybko

Teraz dwa proste i szybkie dania. Najpierw kotleciki. Ugotowane kawałki cukinii siekamy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek). Po dokładnym wymieszaniu dorzucamy siekany czosnek i wykładamy łyżką na rozgrzaną oliwę – smażymy na złocisty kolor jak placki ziemniaczane. Do takich kotlecików pasuje dip z rokpolem. 25 dag sera rokpol rozcieramy z 40 dag gęstej śmietany, doprawiamy pieprzem cayenne z solą i gotowe.

Teraz ratatouille! Plastry cukinii solimy i odstawiamy na sito. Dalej siekamy cebulę, czosnek, paprykę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko to dusimy na patelni, dodajemy obrane i sparzone pomidory, trochę soli, pieprzu, zielonej pietruszki z koperkiem i mamy najprawdziwsze, prowansalskie ratatouille. Podajemy je z dobrym chlebem, na stole stawiamy kilka smakowych oliw. 

Z makaronem i tofu

SKŁADNIKI: 3 małe cukinie, 0,5 kg makaronu w trzech kolorach, 25 dag wędzonego tofu, główka czosnku, sól, pieprz.

WYKONANIE: ugotować makaron w osolonej wodzie. Warto dodać łyżeczkę oliwy, wtedy nie będzie się kleił oraz wrzucić główkę czosnku w łupinach. W tym czasie należy pokroić wędzone tofu w małą kostkę. A cukinię w grubą. To wszystko. Na oliwie usmażyć tofu, by było chrupiące. To odpowiedni moment, żeby wrzucić cukinię. Dusić bardzo krótko, tak, żeby była chrupiąca. Dorzucić makaron, jeszcze 2 minuty i gotowe. Na talerzach skropić dobrą oliwą, posypać zieloną natką pietruszki

Z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulkę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki. 

W sosie śmietanowym 

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z makaronem. Do potrawy można dodać kilka pieczarek lub leśnych grzybów. I podać z ziemniakami. 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kacper Adamski odchodzi z Azotów Puławy

Azoty Puławy tracą kluczowych zawodników. "Klub może nie przetrwać połowy nowego roku"

Puławski klub, od wycofania się ze sponsorowania partnera strategicznego klubu Grupy Azoty Puławy, boryka się z kłopotami finansowymi. Drużyna wprawdzie przystąpiła do rozgrywek 2024/2025, ale obecnie wydaje się, że dotarła już do ściany. Na przełomie roku sprawdził się bowiem czarny scenariusz.

Niech świąteczne jedzenie nie ląduje w koszu. Podzielmy się nim w jadłodzielni

Niech świąteczne jedzenie nie ląduje w koszu. Podzielmy się nim w jadłodzielni

Okres świąteczny to czas, gdy najwięcej jedzenia ląduje w koszu. Świąteczne jedzenie, a także inne nadwyżki mogą trafić do innych z pomocą jadłodzielni.

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Sylwestrowa gorączka jeszcze przed nami, ale już teraz warto pamiętać, że to również doskonałe żniwo dla oszustów. Przekonał się o tym 19-latek, który planował świętowanie w Zakopanem.

Święta bez domu. W tym czasie nikt nie powinien być samotny
ZDJĘCIA

Święta bez domu. W tym czasie nikt nie powinien być samotny

Wyjątkowy czas spotkań z rodziną przy wigilijnym stole, śmiech dzieci biegających po domu czy magia domowego świątecznego poranka, w domu przystrojonym w bożonarodzeniowe ozdoby. Oni tego nie będą mieli.

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Polskie Linie Lotnicze LOT oferują bezpośrednie połączenia z wieloma ekscytującymi miejscami w Azji, umożliwiając podróżnym odkrywanie egzotycznych kultur, spektakularnych krajobrazów i unikalnej kuchni. Dzięki nowoczesnym samolotom Dreamliner, długie loty są wygodne i przyjemne, co czyni podróżowanie do dalekich krajów jeszcze bardziej dostępne. Przedstawiamy kraje, do których można się udać z PLL LOT, wraz z poradami dotyczącymi planowania podróży.

Zabieg wykonywany podczas otwarcia Lubelskiego Ośrodka Spastyczności

Kompleksowe leczenie pacjentów neurologicznych. Otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności

W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności. To pierwsza tego typu placówka w województwie lubelskim, która pomoże pacjentom neurologicznym uporać się ze skutkami choroby.

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników
QUIZ

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników

Wigilia to czas gdy przy świątecznym stole rozbrzmiewają kolędy. A znasz bardzo dobrze ich tekst?

Paweł Socha w rundzie jesiennej wiele razy ratował Świdniczankę od straty gola

Świdniczanka planuje pięć-sześć transferów. „Rozmawialiśmy z grubo ponad 50 piłkarzami”

Zima w ekipie Świdniczanki będzie pracowita. I trudno się dziwić. Po rundzie jesiennej drużyna Łukasza Gieresza jest jednym z kandydatów do spadku. W tabeli znajduje się na trzecim miejscu, ale od końca. Do bezpiecznej strefy traci siedem punktów. Trener i dyrektor sportowy Mateusz Pielach prowadzą rozmowy z zawodnikami, a do klubu może przyjść nawet pięciu-sześciu zawodników.

O dawnych tradycjach opowiada Agata Witkowska z Muzeum Wsi Lubelskiej
WYWIAD
galeria

Choinka, pusty talerz i sianko. Skąd to się wzięło?

Wigilijne potrawy były zawsze postne, a ich liczba zależała od regionu i zamożności gospodarzy. Na Lubelszczyźnie liczba dań była często nieparzysta: pięć, siedem, a u bogatszych trzynaście – rozmowa z AGATĄ WITKOWSKĄ z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole
ZDJĘCIA
galeria

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole

Lubelska Caritas jak co roku zorganizowała Wigilię dla potrzebujących. Nie zabrakło wspólnego posiłku, kolędowania i łamania się opłatkiem.

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin
film

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin

Wiadomo, że na parkiecie radzą sobie znakomicie. Sprawdźcie, jak siatkarze Bogdanki LUK Lublin spisali się przy mikrofonie. Wilfredo Leon i spółka zaprezentowali swoją wersję świątecznej piosenki „Pada śnieg, pada śnieg”. A przy okazji złożyli kibicom życzenia na święta.

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci
RADAR

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci

W Wigilię i Boże Narodzenie najwięcej pracy ma święty Mikołaj. Ten najprawdziwszy z Laponii, wyruszył już w drogę ze świątecznymi prezentami.

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Wózki widłowe muszą regularnie przechodzić serwis. Jakakolwiek usterka w obrębie takich maszyn może bowiem powodować poważne zagrożenie dla pracowników. Gdzie najlepiej naprawić taki pojazd? Poznaj zalety serwisu wózków widłowych u producenta. Kto może znać lepiej budowę pojazdów i wiedzieć, jakie usterki zdarzają się w nich najczęściej, jeśli nie ich producent? To jasne. Dlatego w przypadku serwisu wózków widłowych – podobnie jak w przypadku innych pojazdów – naprawy wykonywane bezpośrednio przez producenta są najbezpieczniejszą, najbardziej polecaną i w długofalowej perspektywie najbardziej opłacalną opcją. Jakie konkretnie korzyści płyną z takiego rozwiązania?

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

37-latek wybrał się samochodem po karpia na wigilię. Nie przeszkadzały mu w tym blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!
ZDJĘCIA
galeria

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!

Chyba się nie pomylimy jak napiszemy że choinka, która stanęła pod Urzędem Miasta Świdnik jest wyjątkowa w skali całego kraju. Ma ona przypominać i dbać o nasze bezpieczeństwo.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium