Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lipca 2022 r.
9:41

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

22 0 A A

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedyś cukiniowe kwiaty sprowadzano do Polski samolotami, dziś każdy może mieć je w swoim ogródku lub na balkonie. Cukinia rośnie szybko, ma duże pomarańczowo–zielone kwiaty, można ją hodować w doniczce, na taczce wypełnionej ziemią, w podwyższonych grządkach. Cukinia jest tania, dostępna w marketach przez cały rok. Ale nasza polska ze straganu czy z własnego ogródka smakuje bardziej oraz pozwala zdrowo i tanio gotować do końca jesieni

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można ją faszerować, podawać prosto z wody, można robić z niej dżem. Można ją piec, kroić w plastry, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem. W wytwornych restauracjach francuskich podaje się kwiaty cukinii, oprószone mąką i usmażone na oliwie. Kto był w Toskanii, miał okazję skosztować wyjątkowych dań na bazie cukinii. Czy to sprawa „divina proporzione” - renesansowych zasad harmonii stosowanych przez architektów, malarzy i kucharzy do dziś?

Wspomniane na początku kwiaty cukinii podawał w swoich lubelskich i nałęczowskich restauracjach Jerzy Strzyż. Do dziś nie zapomnę wrażenia, jakie zrobił na mnie „Poemat Słoneczny” podawany przez Strzyża w nałęczowskiej restauracji „Pavillon”. Na kompozycję składał się grillowany bakłażan, cukinia i papryka, zapieczona w piecu, by łatwo było ściągnąć skórkę. Schłodzone warzywa zostały polane dobrą oliwą i kremem balsamicznym - spróbujcie na upały.

Bigos z cukinią i młodą kalarepką

SKŁADNIKI: 2 cukinie, 6 młodych ziemniaków, 20 dag kalarepki, 2 cebule, 10 dag pieczarek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

WYKONANIE: na oleju przesmażyć plasterki kalarepki z cebulą i dodać do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać do kalarepki. Na patelni bez tłuszczu podpiec pieczarki, pokrojone w ćwiartki, wrzucić do garnka. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, dusić 20 minut. Bigos doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na talerzach posypać bigos świeżym koperkiem i listkami bazylii oraz skropić oliwą bazyliową.

Chipsy z cukinii dla dzieci

SKŁADNIKI: 4 cukinie, 20 dag sera parmezan w kawałku, olej do smażenia, sól.

WYKONANIE: cukinie pokroić w krążki na maszynce. Rozłożyć na papierze, posolić, wystawić na słońce do osuszenia. Smażyć na oleju, odsączać na papierowych ręcznikach. Układać partiami, przesypując tartym parmezanem. Odstawić na godzinę.

Cukinie prosto z ogrodu

Jeśli macie na parapecie, balkonie lub w ogródku swoją bazylię, warto zerwać listki, posiekać i wrzucić do butelki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego. Po kilku dniach gotowe. A teraz idę do ogrodu, zrywam kwiaty i młode cukinie. 

Cukinię pokroję w grube plastry, natrę owe plastry czosnkiem, posolę i odstawię, żeby puściły wodę. Osuszę na papierowych ręcznikach, przełożę do misy i zaleję oliwą. Niech poleżą pół godziny. Teraz kwiaty, delikatnie je otrząsnę, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Nie będę płukał pod wodą, bo aromatu szkoda. Rozrobię ciasto naleśnikowe, zanurzę w nim kwiaty cukiniowe i krótko usmażę na oleju. Można podać z cukrem, można posypać pieprzem i solą. 

A teraz cukinia. Kiedy się zamarynuje, posypię ją mieszanką suszonych warzyw i usmażę na patelni grillowej na złoto. Na talerzu poleję jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem, solą i koperkiem. Podam z bagietką lub – obiadowo – z młodymi kartoflami.

Czorba z cukinią

To doskonałe danie, które zawsze wychodzi. Nie musicie przejmować się proporcjami składników. Na oleju dusimy cebulę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Solimy i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Doprawiamy papryką, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. 

Dolewamy cztery szklanki gorącej wody i podkręcamy ogień. Po kwadransie dodajemy obrane i przetarte pomidory. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażamy mąkę na maśle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę, dolewamy stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koperkiem.

Fiori di zucca ripieni di patate (kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami)

SKŁADNIKI: 8 kwiatów cukinii, 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 3 małe ząbki czosnku, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, utłuc, dodać parmezan, szczyptę gałki, sól, jajko, roztarty czosnek, posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić. Z kwiatów cukinii usunąć słupek i łodygę, napełnić je masą ziemniaczaną, ułożyć na blasze, posypać resztą parmezanu i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Kotleciki i ratatouille na szybko

Teraz dwa proste i szybkie dania. Najpierw kotleciki. Ugotowane kawałki cukinii siekamy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek). Po dokładnym wymieszaniu dorzucamy siekany czosnek i wykładamy łyżką na rozgrzaną oliwę – smażymy na złocisty kolor jak placki ziemniaczane. Do takich kotlecików pasuje dip z rokpolem. 25 dag sera rokpol rozcieramy z 40 dag gęstej śmietany, doprawiamy pieprzem cayenne z solą i gotowe.

Teraz ratatouille! Plastry cukinii solimy i odstawiamy na sito. Dalej siekamy cebulę, czosnek, paprykę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko to dusimy na patelni, dodajemy obrane i sparzone pomidory, trochę soli, pieprzu, zielonej pietruszki z koperkiem i mamy najprawdziwsze, prowansalskie ratatouille. Podajemy je z dobrym chlebem, na stole stawiamy kilka smakowych oliw. 

Z makaronem i tofu

SKŁADNIKI: 3 małe cukinie, 0,5 kg makaronu w trzech kolorach, 25 dag wędzonego tofu, główka czosnku, sól, pieprz.

WYKONANIE: ugotować makaron w osolonej wodzie. Warto dodać łyżeczkę oliwy, wtedy nie będzie się kleił oraz wrzucić główkę czosnku w łupinach. W tym czasie należy pokroić wędzone tofu w małą kostkę. A cukinię w grubą. To wszystko. Na oliwie usmażyć tofu, by było chrupiące. To odpowiedni moment, żeby wrzucić cukinię. Dusić bardzo krótko, tak, żeby była chrupiąca. Dorzucić makaron, jeszcze 2 minuty i gotowe. Na talerzach skropić dobrą oliwą, posypać zieloną natką pietruszki

Z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulkę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki. 

W sosie śmietanowym 

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z makaronem. Do potrawy można dodać kilka pieczarek lub leśnych grzybów. I podać z ziemniakami. 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Policyjny dron nad krajową 17. Nikomu się nie upiekło
FILM
film

Policyjny dron nad krajową 17. Nikomu się nie upiekło

Kierowcy jadący wczoraj krajową drogą nr 17 w powiecie krasnostawskim nie mieli pojęcia, że wszystkie och wybryki rejestruje policyjna kamera umieszczona na dronie. Jeśli ktoś popełnił wykroczenie, zaliczył później spotkanie z mundurowymi i mandat.

W tym miesiącu rower jest najważniejszy. Miasto nie chce oddać pucharu
Zdjęcia
galeria

W tym miesiącu rower jest najważniejszy. Miasto nie chce oddać pucharu

Ambicje są duże, bo mieszkańcy pokochali ten sport i chcą utrzymać puchar Rowerowej Stolicy Polski trzeci rok z rzędu. Rywalizacja ruszyła w sobotę.

Rząd znów płaci za in vitro. Gdzie w Lubelskiem można je wykonać?

Rząd znów płaci za in vitro. Gdzie w Lubelskiem można je wykonać?

Od dzisiaj (1 czerwca) wraca ogólnopolski program leczenia bezpłodności metodą in vitro. Zabiegi będą finansowane z budżetu państwa. Wybrano 58 placówek, które mają je realizować. Trzy z nich działają w woj. lubelskim.

Dworzec jak plac zabaw. Dzień Dziecka z PKP Intercity
galeria

Dworzec jak plac zabaw. Dzień Dziecka z PKP Intercity

Jak jest Dzień Dziecka, to trzeba się bawić. I tak właśnie to święto dla małych pasażerów, ale również ich rodziców zorganizowały PKP Intercity, zapraszając na imprezę przy dworcu kolejowym

Kacper Rosa przypieczętował awans Motoru do finału baraży broniąc rzut karny

Kacper Rosa (Motor Lublin): Awans do ekstraklasy, to byłaby piękna historia na film

Rozmowa z Kacprem Rosą, bramkarzem Motoru Lublin

Znowu to zrobili! Szaleństwa w Plenerze
foto
galeria

Znowu to zrobili! Szaleństwa w Plenerze

Szalona ekipa Baywatch Parties odpaliła mega imprezę w Plenerze. Na parkiecie było czyste szaleństwo. Zresztą zobaczcie sami, co się działo. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

Jedna z bram wjazdowych na ROD, która ulegnie likwidacji
Lublin

Czy droga niezgody rozdzieli ogrody działkowe?

Miało być zielono i rodzinnie. W rzeczywistości stracić mogą lubelscy działkowcy, którzy ogrody mają tutaj od ponad 40 lat. Ratusz temu zaprzecza, ale plany wskazują na co innego.

Idzie nowe w ojczyźnie polszczyźnie. Nowe zasady ortografii ułatwią życie?
Magazyn

Idzie nowe w ojczyźnie polszczyźnie. Nowe zasady ortografii ułatwią życie?

Polak pozostanie Polakiem. Ale warszawianka zmieni się w Warszawiankę. A jeśli gdzieś zaparkuje ford, to za półtora roku będzie to Ford. Natomiast coś, co jest nie najłatwiejsze teraz, stanie się wówczas nienajłatwiejszym. To tylko kilka z kilkunastu zmian w polskiej ortografii wprowadzonych przez Radę Języka Polskiego.

Impreza palce lizać! Rozpoczął się Jarmark Hetmański (sprawdź program)
ZDJĘCIA
galeria

Impreza palce lizać! Rozpoczął się Jarmark Hetmański (sprawdź program)

Jest co zjeść i co wypić. Można też ubrać się od stóp do głów. Kupić biżuterię, ozdoby, kosmetyki, a nawet coś do wyposażenia wnętrz. I tak będzie do jutra na Rynku Wielkim w Zamościu, gdzie trwa 30. Jarmark Hetmański.

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Staropolski agrest będzie kulinarnym bohaterem nowego Festiwalu Drzewo Życia, który w dniach od 21-23 czerwca odbędzie się w Zespole Pałacowo-Parkowym w Gardzienicach. Dlaczego agrest i co można z agrestu przyrządzić?

Ta gmina nie miała żłobka. Berek ma być gotowy jesienią

Ta gmina nie miała żłobka. Berek ma być gotowy jesienią

Dwadzieścioro maluchów będzie miało zapewnioną opiekę od rana do popołudnia. W gminie Zwierzyniec powstanie pierwszy żłobek. Ma się nazywać Berek.

Jak idziesz, patrz pod nogi. Bo inaczej przegapisz ciekawy widok
galeria

Jak idziesz, patrz pod nogi. Bo inaczej przegapisz ciekawy widok

Dawny ratusz, synagoga i XV-wieczny zamek – to nieistniejące obecnie, historyczne obiekty Hrubieszowa. Już ich nie ma, ale można je nadal oglądać. Bo zostały uwiecznione na płaskorzeźbach wmurowanych w bruk.

Tragiczny wypadek na krajowej 12. Kierowca zginął na miejscu

Tragiczny wypadek na krajowej 12. Kierowca zginął na miejscu

Śmiertelny wypadek na drodze krajowej nr 12 wydarzył się dzisiaj rano w miejscowości Okopy w gm. Dorohusk.

Gorąca Pszczoła
foto
galeria

Gorąca Pszczoła

Lecimy z Waszym ulubionym tematem. Będzie dużo zdjęć, będzie gorąco, będzie po prostu imprezowo. Piękna Pszczoła, jak zwykle nie zawodzi. Kolejna niezapomniana impreza za nami. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

Bieszczady

Dzieci marzą o wypadzie w Bieszczady. Dorośli zorganizowali zrzutkę

Potrzebują ok. 10 tysięcy złotych. Na razie mają mniej niż połowę, ale liczą na wsparcie. Członkowie Stowarzyszenia Carpe Diem w internecie zbierają pieniądze, aby zorganizować wyjazd w Bieszczady dla wychowanków Placówki Opiekuńczo - Wychowawczej w Krasnymstawie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium