Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 czerwca 2022 r.
16:40

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

1 0 A A

Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najlepszy jest prosto z wody. Posolony i doprawiony masłem. Ale z młodego bobu można ugotować też świetną zupę. Oraz zrobić fantastyczne pierogi. Pamiętajcie o zielonym groszku i fasolce szparagowej, która jest zdrowa i ma właściwości odchudzające. Na lato warto odpuścić sobie mięso i przejść na dietę warzywną.

Bób z patelni

SKŁADNIKI:1 kg młodego bobu, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli ziołowej, olej.

WYKONANIE: bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i osuszyć. Podsmażyć na głębokiej patelni. Najlepiej na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia wrzucić czosnek. Po usmażeniu bób odsączyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać sól ziołową z pieprzem i taką mieszanką posypać bób.

Bób z grzybami 

SKŁADNIKI: 50 dag bobu, 50 dag świeżych grzybów, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: Bób ugotować, obrać ze skórki. W rondelku udusić na maśle grzyby z cebulą. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Teraz dodać bób, wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik Esterki

SKŁADNIKI: 2 litry zakwasu buraczanego, 1 szklanka śmietany, sok z cytryny, 3 winne jabłka, koperek, szczypior, ulubione przyprawy.

WYKONANIE: jabłka obrać, pokroić w koskę, skropić cytryną. Posiekać koperek i szczypiorek. Przełożyć do glinianego garnka. Zalać kwasem buraczanym, dodać śmietanę ubitą z solą. Wymieszać, doprawić, wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z młodymi ziemniakami mocno posypanymi koperkiem i podlanymi stopionym masłem.

Zupa z bobu

SKŁADNIKI: 1 kg świeżego bobu, 4 młode cebulki, 10 dag ziemniaków, 1 litr bulionu drobiowego, szczypiorek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży cząber, mięta.

WYKONANIE: posiekać cebulki i szczypior. Bób wyłuskać i obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę i smażyć kilka minut. Dodać bób, cząber, ziemniaki, smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, doprawić solą z pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować i przelać do wazy. Ozdobić ugotowanym bobem i miętą.

Zielona zupa

SKŁADNIKI: 30 dag zielonej kapusty, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 50 dag mączystych ziemniaków, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, pieczywo kukurydziane.

WYKONANIE: w dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić plastry cebuli i czosnek, potem plastry ziemniaków. Podsmażyć i zalać wodą. Gotować 25 minut. Zestawić garnek z ognia, rozetrzeć ziemniaki, posolić i popieprzyć. Wrzucić kapustę pokrojoną w cienkie paseczki. Po 5 minutach przelać na talerze lub do miseczek, doprawić odrobiną oliwy. W ostatniej chwili dodać pokruszone pieczywo kukurydziane.

Zupa warzywników z Prowansji

SKŁADNIKI NA PULPETY: 25 dag suszonych kotletów sojowych , 1 jajko, 1 mała czerstwa bułka wymoczona w wodzie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki, sól i pieprz do smaku. NA ZUPĘ: 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 5 młodych ziemniaków, 1 por, 1 seler, ćwierć główki małej kapusty, ćwierć główki kalafiora, połówka papryki, 2 cebulki, fasolka szparagowa, sól, pieprz,  pół szklanki śmietany.

WYKONANIE: kotlety sojowe pokruszyć, namoczyć, odsączyć, dodać resztę składników z posiekaną cebulką i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, następnie formować małe klopsiki. Do garnka wlać 2,5 litra wody. Na wrzątek wrzucać klopsiki na 5 minut. Wyciągnąć, a w to miejsce wrzucić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Ugotować al dente, dodać resztę warzyw. Gdy będą miękkie, do zupy wlać śmietanę, dodać klopsiki, przyprawy. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Posiekana pietruszka i koperek ozdobi zupę na talerzu i podkreśli jej smak.

Fasolka szparagowa. Przepisy

Królowa jest tylko jedna

Kiedy nasycimy się bobem, nadchodzi czas fasolki szparagowej. Żółtej, zielonej, mamuta, a nawet pysznej odmiany sojowej (warto kupić!). Na początek najlepsza jest z wody, polana masłem z tartą bułką. 

Fasolka szparagowa doskonale smakuje z żółtym serem, na przykład z naszym Bursztynem. Gotuję fasolkę na chrupko i odsączam na sicie. Na patelni rozgrzewam dobrą oliwę, wrzucam kilkanaście ząbków czosnku w całości. Kiedy się zezłocą, wyciągam je z oliwy i odkładam na talerzyk. Następnie wrzucam fasolkę, by się zarumieniła. Gdy jest prawie gotowa, posypuję słodką, mieloną papryką i tartym parmezanem, dodając z talerzyka czosnek. Można posypać fasolkę każdym innym ulubionym serem żółtym. Najlepiej sprawdza się wspomniany Bursztyn. To szlachetny ser dojrzewający, który sprawi, że proste danie z patelni zachwyci wasze podniebienia. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej

SKŁADNIKI: 30 dag fasolki szparagowej, 4 ziemniaki, 4 pomidory, 1 cebula, zielony koper, parmezan, oliwa, sól, pieprz.

WYKONANIE: najpierw trzeba ugotować ziemniaki z dużą ilością kopru. Potem fasolkę. Sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę, pokroić w plastry. Natłuścić oliwą żaroodporne naczynie i układać warstwami fasolkę, cebulę, pomidory, ziemniaki w plasterkach. Posypywać solą, pieprzem i tartym parmezanem, polewać trochę oliwą. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Na półmisku posypać jeszcze parmezanem i polać oliwą z pieczenia.

Fasolka po bretońsku bez mięsa?

Jak najbardziej. Najprawdopodobniej wymyślili ją Indianie. I sprzedali pomysł Ameryce. Stamtąd przedostała się do Brazylii, Portugalii i Hiszpanii. Dziś fasola „a la brettone” nijak się nie ma do polskiej fasolki po bretońsku. Z kiełbasą i boczkiem. W sklepach można kupić różne odmiany fasoli. Jest biała, czarna, czerwona, cętkowana, mała i duża. Sposób na fasolę „Jaś” sprzedał mi Piotr Bikont. Fasolę po namoczeniu należy ugotować. Na dobrej oliwie podsmażyć radykalnie dużą ilość czosnku. I na to wrzucić fasolę. Drugi krakowski sposób to ugotowany „Jaś” przesmażony na maśle z cebulą i doprawiony sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, tak przyrządza się fasolę w domu Roberta Makłowicza.

A teraz fasolka po bretońsku bez mięsa. W roli kawałków kiełbasy wystąpi 1 duży seler pokrojony w kostkę i przesmażony na patelni. Najpierw trzeba ugotować w bulionie warzywnym 75 dag fasoli Jaś i 25 dag małej fasoli. Odcedzić, wrzucić przesmażony seler, następnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym majerankiem. Dodać 2 puszki pomidorów, gotować kilka minut. Przełożyć do miseczek, ozdobić świeżym tymiankiem.

Na deser racuszki z kwiatów czarnego bzu

SKŁADNIKI: 15 kiści kwiatów czarnego bzu, 20 dag mąki, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnego mleka, sól, soda oczyszczona, syrop z kwiatów czarnego bzu.

WYKONANIE: z mąki, żółtek, soli i kwaśnego mleka zrobić ciasto gęstsze niż na naleśniki. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Wsypać małą łyżeczkę sody i delikatnie wymieszać ciasto.

Po oczyszczeniu kwiatów bzu (nie należy ich płukać) podzielić je na drobne różyczki i dodać do ciasta, wymieszać i smażyć. Złociste i chrupiące, polane miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu są dobre na deser, kolację i na śniadanie. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Niedźwiadek przebrany za ducha Bielucha znajduje się przy Chełmskich Podziemiach Kredowych na ul. Lubelska 55A

Co krok, to niedźwiadek. W mieście pojawi się ich jeszcze jedenaście

Wydłuża się szlak chełmskich niedźwiadków. Do 11 już istniejących, które można znaleźć w dziewięciu lokalizacjach niebawem dołączy kolejnych 11.

prof. Aleksandra Józefczyk
Dzień Wschodzi
film

Zanurz się w świat medycyny – już jutro dni otwartych możliwości

80 różnych pozycji w tym nauka gipsowania, szycia rany, USG, symulator starości, czy medycyna sądowa, tajemnice krwi. To wszystko czeka na tych, którzy przyjdą 22-23 maja między 9-14 przed i do Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Impreza skierowana jest przede wszystkim do tegorocznych maturzystów, ale też uczniów szkół średnich.

W hali GOSiR w Woli Uhruskiej rozegrany został piąty finałowy Rzut Ligi Powiatowej Dziewcząt i Chłopców

Finałowy Rzut Ligi Powiatowej Dziewcząt i Chłopców w zapasach dla Chełma

W hali Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Woli Uhruskiej rozegrany został piąty finałowy Rzut Ligi Powiatowej Dziewcząt i Chłopców.

W prezencie dla rodziców. Koncert dla mamy i taty w ZDK
26 maja 2024, 17:00

W prezencie dla rodziców. Koncert dla mamy i taty w ZDK

Zamojski Dom Kultury zachęca dzieci, te duże i małe do zrobienia niespodzianki rodzicom i zabrania ich na „Koncert dla Mamy i Taty”.

Pałac Potockich

Pałac po wielkim remoncie. Specjalna komisja ma się zająć promocją

Remont pałacu Potockich pochłonął miliony złotych. Teraz przyszedł czas na wykorzystanie jego potencjału. Strategię ma opracować specjalna komisja.

Ostrzeżenie IMiGW. Znowu będzie burzowo

Ostrzeżenie IMiGW. Znowu będzie burzowo

Dziś znowu może być niebezpiecznie w pogodzie. Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie dla całego województwa lubelskiego.

Stara Brama Lwowska jest jednym z cenniejszych zabytków miasta. Powstała w końcówce XVI wieku

Znowu szykuje się remont. Stara Brama Lwowska ma być jak nowa

Były już dwa etapy renowacji. Teraz czas na trzeci. Miasto ogłosiło przetarg na kolejny remont Starej Bramy Lwowskiej. To jeden z najcenniejszych zabytków Zamościa.

Dominik Kubera z awansem do Grand Prix Challenge

Dominik Kubera z awansem do Grand Prix Challenge

Dominik Kubera zajął trzecie miejsce podczas zawodów w Abensbergu, gdzie rozegrano I rundę kwalifikacyjną Grand Prix Challenge. Zawodnik Orlen Oil Motoru Lublin zapisał na swoim koncie 13 punktów.

Rodzinne dbanie o zdrowie. NFZ zaprasza na bezpłatne badania

Rodzinne dbanie o zdrowie. NFZ zaprasza na bezpłatne badania

Konsultacja listy leków, nauka samobadania piersi i profilaktyka chorób układu krążenia. Narodowy Fundusz Zdrowia oferuje darmowe badania i konsultacje.

Powrót mistrzów absurdu. Kury w Zgrzycie
23 maja 2024, 19:00

Powrót mistrzów absurdu. Kury w Zgrzycie

Po niespodziewanej reaktywacji, Kury nie zamierzają osiąść na grzędzie. Chcą w dalszym ciągu znosić złote jaja ironii. Nabrali rozpędu i nie poprzestają na pojedynczych koncertach. W najbliższy czwartek zagrają w lubelskim Zgrzycie materiał z kultowej płyty „P.O.L.O.V.I.R.U.S.”.

Innowacje i wyzwania dla edukacji przyszłości

Innowacje i wyzwania dla edukacji przyszłości

Krytyczne myślenie, dociekliwość i refleksyjność. Akademia WSEI zaprasza na konferencję o innowacjach i zmianach, jakie powinny zajść w systemie edukacji.

Polski Cukier AZS UMCS ma nową rozgrywającą. Szybki powrót do Lublina
film

Polski Cukier AZS UMCS ma nową rozgrywającą. Szybki powrót do Lublina

Tej zawodniczki nikomu w Lublinie specjalnie przedstawiać nie trzeba. Jako pierwsza, do zespołu Polskiego Cukru AZS UMCS, w poniedziałek dołączyła Aleksandra Stanaćev, która zdobywała przecież z akademiczkami mistrzostwo i wicemistrzostwo.

Słoweńscy pionierzy industrialu wystąpią w Radiu Lublin
28 maja 2024, 20:00

Słoweńscy pionierzy industrialu wystąpią w Radiu Lublin

Na tą wiadomość czekaliśmy bardzo długo. 28 maja w lubelskim Studiu im. Budki Suflera wystąpią słoweńscy ekscentrycy, pionierzy industrialu – grupa Laibach. Formacja uciekająca jakimkolwiek próbom zaszufladkowania ich twórczości, a przy tym kontrowersyjna, nieokiełznana, nietuzinkowa. Ich koncerty to crème de la crème. Muzycznie? To po prostu destylat industrialu.

Studenci pamiętają o więźniach politycznych

Studenci pamiętają o więźniach politycznych

Grupa studentów Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej z Białorusi będzie pisać listy do internowanych. To z okazji obchodzonego 21 maja Dnia Solidarności z Więźniami Politycznymi.

Niedługo po odkryciu tragicznej śmierci Weroniki H. jej 35-letni syn został zatrzymany

Syn pobił matkę na śmierć. Jest akt oskarżenia

Bił matkę po twarzy, uderzał jakimś tępym narzędziem, gdy się przewróciła, jeszcze ją docisnął, a głową kobiety uderzył o podłogę. 74-letnia Weronika H. nie przeżyła. Jej syn będzie odpowiadał za zabójstwo przed sądem. Grozi mu nawet dożywocie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium