Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

3 lipca 2022 r.
9:41

Lipiec to czas na cukiniowe żniwa. Najciekawsze przepisy na cukinię

22 0 A A

W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedyś cukiniowe kwiaty sprowadzano do Polski samolotami, dziś każdy może mieć je w swoim ogródku lub na balkonie. Cukinia rośnie szybko, ma duże pomarańczowo–zielone kwiaty, można ją hodować w doniczce, na taczce wypełnionej ziemią, w podwyższonych grządkach. Cukinia jest tania, dostępna w marketach przez cały rok. Ale nasza polska ze straganu czy z własnego ogródka smakuje bardziej oraz pozwala zdrowo i tanio gotować do końca jesieni

Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można ją faszerować, podawać prosto z wody, można robić z niej dżem. Można ją piec, kroić w plastry, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem. W wytwornych restauracjach francuskich podaje się kwiaty cukinii, oprószone mąką i usmażone na oliwie. Kto był w Toskanii, miał okazję skosztować wyjątkowych dań na bazie cukinii. Czy to sprawa „divina proporzione” - renesansowych zasad harmonii stosowanych przez architektów, malarzy i kucharzy do dziś?

Wspomniane na początku kwiaty cukinii podawał w swoich lubelskich i nałęczowskich restauracjach Jerzy Strzyż. Do dziś nie zapomnę wrażenia, jakie zrobił na mnie „Poemat Słoneczny” podawany przez Strzyża w nałęczowskiej restauracji „Pavillon”. Na kompozycję składał się grillowany bakłażan, cukinia i papryka, zapieczona w piecu, by łatwo było ściągnąć skórkę. Schłodzone warzywa zostały polane dobrą oliwą i kremem balsamicznym - spróbujcie na upały.

Bigos z cukinią i młodą kalarepką

SKŁADNIKI: 2 cukinie, 6 młodych ziemniaków, 20 dag kalarepki, 2 cebule, 10 dag pieczarek, zioła prowansalskie, sól, pieprz.

WYKONANIE: na oleju przesmażyć plasterki kalarepki z cebulą i dodać do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać do kalarepki. Na patelni bez tłuszczu podpiec pieczarki, pokrojone w ćwiartki, wrzucić do garnka. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, dusić 20 minut. Bigos doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na talerzach posypać bigos świeżym koperkiem i listkami bazylii oraz skropić oliwą bazyliową.

Chipsy z cukinii dla dzieci

SKŁADNIKI: 4 cukinie, 20 dag sera parmezan w kawałku, olej do smażenia, sól.

WYKONANIE: cukinie pokroić w krążki na maszynce. Rozłożyć na papierze, posolić, wystawić na słońce do osuszenia. Smażyć na oleju, odsączać na papierowych ręcznikach. Układać partiami, przesypując tartym parmezanem. Odstawić na godzinę.

Cukinie prosto z ogrodu

Jeśli macie na parapecie, balkonie lub w ogródku swoją bazylię, warto zerwać listki, posiekać i wrzucić do butelki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego. Po kilku dniach gotowe. A teraz idę do ogrodu, zrywam kwiaty i młode cukinie. 

Cukinię pokroję w grube plastry, natrę owe plastry czosnkiem, posolę i odstawię, żeby puściły wodę. Osuszę na papierowych ręcznikach, przełożę do misy i zaleję oliwą. Niech poleżą pół godziny. Teraz kwiaty, delikatnie je otrząsnę, żeby pozbyć się ewentualnych lokatorów. Nie będę płukał pod wodą, bo aromatu szkoda. Rozrobię ciasto naleśnikowe, zanurzę w nim kwiaty cukiniowe i krótko usmażę na oleju. Można podać z cukrem, można posypać pieprzem i solą. 

A teraz cukinia. Kiedy się zamarynuje, posypię ją mieszanką suszonych warzyw i usmażę na patelni grillowej na złoto. Na talerzu poleję jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem, solą i koperkiem. Podam z bagietką lub – obiadowo – z młodymi kartoflami.

Czorba z cukinią

To doskonałe danie, które zawsze wychodzi. Nie musicie przejmować się proporcjami składników. Na oleju dusimy cebulę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Solimy i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Doprawiamy papryką, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. 

Dolewamy cztery szklanki gorącej wody i podkręcamy ogień. Po kwadransie dodajemy obrane i przetarte pomidory. Gotujemy do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażamy mąkę na maśle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę, dolewamy stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koperkiem.

Fiori di zucca ripieni di patate (kwiaty cukinii faszerowane ziemniakami)

SKŁADNIKI: 8 kwiatów cukinii, 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 50 g tartego parmezanu, 3 małe ząbki czosnku, pęczek bazylii, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, utłuc, dodać parmezan, szczyptę gałki, sól, jajko, roztarty czosnek, posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić. Z kwiatów cukinii usunąć słupek i łodygę, napełnić je masą ziemniaczaną, ułożyć na blasze, posypać resztą parmezanu i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Kotleciki i ratatouille na szybko

Teraz dwa proste i szybkie dania. Najpierw kotleciki. Ugotowane kawałki cukinii siekamy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, pietruszka, szczypiorek). Po dokładnym wymieszaniu dorzucamy siekany czosnek i wykładamy łyżką na rozgrzaną oliwę – smażymy na złocisty kolor jak placki ziemniaczane. Do takich kotlecików pasuje dip z rokpolem. 25 dag sera rokpol rozcieramy z 40 dag gęstej śmietany, doprawiamy pieprzem cayenne z solą i gotowe.

Teraz ratatouille! Plastry cukinii solimy i odstawiamy na sito. Dalej siekamy cebulę, czosnek, paprykę kroimy w cienkie paseczki. Wszystko to dusimy na patelni, dodajemy obrane i sparzone pomidory, trochę soli, pieprzu, zielonej pietruszki z koperkiem i mamy najprawdziwsze, prowansalskie ratatouille. Podajemy je z dobrym chlebem, na stole stawiamy kilka smakowych oliw. 

Z makaronem i tofu

SKŁADNIKI: 3 małe cukinie, 0,5 kg makaronu w trzech kolorach, 25 dag wędzonego tofu, główka czosnku, sól, pieprz.

WYKONANIE: ugotować makaron w osolonej wodzie. Warto dodać łyżeczkę oliwy, wtedy nie będzie się kleił oraz wrzucić główkę czosnku w łupinach. W tym czasie należy pokroić wędzone tofu w małą kostkę. A cukinię w grubą. To wszystko. Na oliwie usmażyć tofu, by było chrupiące. To odpowiedni moment, żeby wrzucić cukinię. Dusić bardzo krótko, tak, żeby była chrupiąca. Dorzucić makaron, jeszcze 2 minuty i gotowe. Na talerzach skropić dobrą oliwą, posypać zieloną natką pietruszki

Z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulkę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki. 

W sosie śmietanowym 

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z makaronem. Do potrawy można dodać kilka pieczarek lub leśnych grzybów. I podać z ziemniakami. 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić
ZDJĘCIA
galeria

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić

Przez ostatnie dni na niebie mogliśmy oglądać prawdziwe kolorowe spektakle. W związku z burzą geomagnetyczną nad lubelskim niebem pojawiła się zorza polarna.

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Stało się to, o czym w Zamościu mówiło się od dawna i o czym pisaliśmy już w zeszłym tygodniu. Marta Pfeifer została powołana na zastępczynię prezydenta Zamościa.

Przed nami kolejna zimna noc

Przed nami kolejna zimna noc

W regionie może złapać przymrozek. Synoptycy ostrzegają

Politechnika Lubelska świętowała urodziny
galeria

Politechnika Lubelska świętowała urodziny

Honorowy Profesor, wybitny Absolwent, Najlepszy Wykładowca i imię dla dębu. Politechnika Lubelska świętowała 71. rocznicę powstania.

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

21-latka chciała sprzedać ubranie za pośrednictwem portalu ogłoszeniowego. Internetowi oszuści ukradli jej jednak 7 tys. zł

KUL wyprzedaje książki

KUL wyprzedaje książki

Biblioteka Uniwersytecka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zaprasza na Majowy Kiermasz Książki. Do nabycia są m.in. trudno dostępne pozycje

Festiwal „Scena w Budowie”
16 maja 2024, 20:00

Festiwal „Scena w Budowie”

Trwa Festiwal Scenografii i Kostiumów „Scena w Budowie” 2024. Przed nami finałowe wydarzenia.

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Ostatnie wybory samorządowe z lokalnej sceny politycznej w Końskowoli zmiotły komitet Zielonego Powiśla. Ten do rady gminy wprowadził zaledwie jednego przedstawiciela. Wszystkie pozostałe miejsca trafiły w ręce komitetu nowego wójta - Mariusza Majkutewicza.

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

W mieście powstaną kolejne szlaki rowerowe. Poszukiwani są projektanci, którzy podejmą się tego zlecenia

XIV edycja Lublin Blues Session
patronat
17 maja 2024, 19:00

XIV edycja Lublin Blues Session

W dniach 17-18.05. w Dzielnicowym Domu Kultury SM „Czechów” odbędzie się po raz 14. „Lublin Blues Session”. Podczas tegorocznej edycji usłyszymy różne oblicza gitary rezofonicznej (dobro). Wystąpią: Puhovsky, Adam Bartoś oraz słowacki duet - Bena i Radvanyi.

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt
18 maja 2024, 20:00

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt

W sobotę (18 maja) w lubelskim Zgrzycie wystąpi Voo-Voo. Zespół zagra koncert promujący album "Premiera".

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

To kobieta będzie prawą ręką prezydenta Michała Litwiniuka (PO). Macieja Buczyńskiego zastąpi Justyna Gorczyca, dotychczasowa kierownik referatu urbanistyki w ratuszu.

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival
15 czerwca 2024, 0:00

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival

Świdnik Air Festival zbliża się wielkimi krokami. Miejski Ośrodek Kultury ogłosił kolejną gwiazdę, która da prawdziwy pokaz swoich możliwości akrobatycznych.

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Miasto wybrało 21 projektów na łączną kwotę ponad 2 mln zł w ramach konkursu wieloletniego „Miasto kultury w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029”. Zgłoszone projekty będą realizowane w latach 2024-26.

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Dziś rano zmarł mężczyzna poszkodowany we wczorajszym wypadku w Bogucinie w powiecie lubelskim. Lubelscy policjanci prowadzą dochodzenie w tej sprawie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium