Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kamila Ścibiorek

Kamila Ścibiorek, gwiazda TV: "Czekam na to cały rok:

Właśnie skończyła zdjęcia do kolejnego odcinka „Sprawiedliwi - Wydział Kryminalny”. – Dobrze, że pan zadzwonił, oderwę się na chwilę od tego młyna. Rozmowa z Kamilą Ścibiorek, podkomisarz Pauliną z serialu Sprawiedliwi - Wydział Kryminalny.

Radio przed Bożym Narodzeniem "Żebyśmy byli niepokonani"
Magazyn

Radio przed Bożym Narodzeniem "Żebyśmy byli niepokonani"

- Mój adwent to jest głębokie spotkanie z drugim człowiekiem, które wprowadza mnie w tajemnicę świąt Bożego Narodzenia. Przybliża do tego, co się wydarzy – ROZMOWA z Katarzyną Michalak, reportażystką Radia Lublin.

Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku
Magazyn

Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku

Za bigosem się tęskni i na bigos się czeka. Najlepszy bigos na święta trzeba zacząć gotować tydzień wcześniej. A my dorzucamy kilka sprawdzonych porad.

Dr Agata Kusto
Magazyn

Ligawa, legacze i symbolika. "Dźwięk ligawy miał symbolizować pierwsze i ostatnie przyjście Chrystusa"

Staramy się na nowo odkryć ligawę i tradycję otrębiania adwentu – ROZMOWA z dr Agatą Kusto, adiunktem w Instytucie Nauk o Kulturze UMCS, redaktor naczelną „Pisma Folkowego”.

Sprawdzone przepisy na domowe wędliny na święta
Magazyn

Sprawdzone przepisy na domowe wędliny na święta

Jeszcze zdążymy zrobić smaczne i zdrowe wędliny na święta. Mamy dla was przepisy na domową szynkę, wiejską kiełbasę, karczek w czosnku.

Frank van de Loght
Magazyn

Tofu, czyli najpopularniejszy wegański produkt. Kulinarna instrukcja obsługi

O to, jak przyrządzić smaczne tofu zapytaliśmy Franka van de Loght, Holendra, który osiedlił się pod Dąbrówką i uczył lubelskich wegetarian, jak podawać tofu

Zakarpacki smak. Przepisy z wyjątkowej kuchni ukraińskiej
Magazyn

Zakarpacki smak. Przepisy z wyjątkowej kuchni ukraińskiej

W Drohobyczu zakończył się właśnie Międzynarodowy Festiwal Brunona Schulza, a my mamy dla was garść przepisów z zakarpackiej kuchni. Wiera Meniok, która prowadzi festiwal wraz z Grzegorzem Józefczukiem z Lublina, mają dla zaś przepis na zakarpacki bogracz

Jan Cudak

Życie jest sytuacją jednorazową. Z Ameryki na wieś pod Chełmem

Żyjemy marzeniami, że wszystko było wspaniałe i wrócimy do tej wspaniałości. Dla mnie sens ma dzisiejszy dzień. Wstałem, buduję łódkę. Mam jakieś zadanie i je wykonuję. Potem robię następną rzecz. Staram się żyć dniem codziennym – Rozmowa z Janem Cudakiem, Amerykaninem polskiego pochodzenia, architektem, farmerem i szkutnikiem, który znalazł miejsce na ziemi w Wolawcach pod Chełmem.

Serdeczna kuchnia - najlepsze dania kuchni polskiej
Magazyn

Serdeczna kuchnia - najlepsze dania kuchni polskiej

Jaka jest polska kuchnia? Serdeczna – odpowiada stacja CNN, która właśnie opublikowała listę 15 potraw, których koniecznie należy spróbować w trakcie pobytu w Polsce. Na liście są m.in. bigos, flaki, kaszanka, kotlet schabowy pierogi i żurek. A oto nasza lista serdecznych potraw, które mają największe wzięcie w naszym regionie.

Czasem analogowo, czasem cyfrowo. Fotografie na kliszach i w telefonie komórkowym
Magazyn

Czasem analogowo, czasem cyfrowo. Fotografie na kliszach i w telefonie komórkowym

Chciałabym, aby moje prace były taką szczeliną, przez którą to spotkanie z tajemnicą staje się możliwe – Rozmowa z Laurą Makabresku, której wystawę fotografii „Consolation” zobaczymy w Galerii Gardzienice.