Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Czy Jagiełło jadł gruszki w Kraśniku?

Czy Jagiełło jadł gruszki w Kraśniku?

Królowa Jadwiga lubiła poziomki i jabłka. Król Władysław Jagiełło jabłek nie lubił, uwielbiał za to gruszki. Oboje lubili śliwki. Owoce w kuchni mają w naszym regionie specjalnie miejsce. Jabłka lubelskie robią furorę w Polsce, w restauracjach znów pojawiają się pierogi ze śliwkami, naleśniki z jabłkami i cynamonem, a słynna kraśnicka szarytka w marynacie stoi w słojach w warszawskich restauracjach.

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

Pomysły na majowe szparagi. Jak kupować i gotować, najciekawsze przepisy

Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.

Dania z łąki. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni

Dania z łąki. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni

Czosnek niedźwiedzi na sałatkę, kurdybanek do jajecznicy i na pielmieni, pokrzywa na zupę. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni

Biało-czerwony smak. Narodowo na talerzu i coś smacznego na piknik [przepisy]

Biało-czerwony smak. Narodowo na talerzu i coś smacznego na piknik [przepisy]

Czy istnieje polska kuchnia w kolorze naszej flagi? Gdyby odwołać się tylko do koloru, to takich potraw znajdzie się wiele. Wystarczy podać czerwony barszcz z białym jajkiem czy białą rybę z konfiturą dereniową

Boczek z wieprzowiny rasy puławskiej

Grill, duszonka z garnka, jajko na żeberku i liptowski ser. Czyli coś dobrego na majówkę

Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów

Prof. Jarosław Dumanowski
Magazyn

Co Polacy jedli na śniadanie wielkanocne kilka wieków temu? Historyczne przepisy

O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla. Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim.

Palone siano nada wędlinom na zimno i mięsu na gorąco wspaniały, staropolski smak. Wystarczy na patelni spalić trochę siana (z łąki lub ze sklepu) i natrzeć mięso przed pieczeniem. Tak podaje się polędwiczki w Łubinowym Wzgórzu

Przepisy wielkanocne: Jajka, żurek, karczek i szynka

Wielkanocny stół. Dla jednych to smak jajka na twardo z chrzanem, który wierci w nosie. Dla drugich piekący smak rzeżuchy, która rozrasta się w koszyczku do święcenia. Dla jeszcze innych żurek i dobra, wiejska kiełbasa. Oto kilka przepisów na ostatnią chwilę z życzeniami zdrowych, spokojnych Świąt.

Zrazy koronne

Przepisy na wielkanocny obiad: Zrazy, boczek, szynka i królik

Przepisy polecają Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka w Lublinie oraz Agnieszka Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.

Agnieszka Filiks
Magazyn

Przepisy wielkanocne: Co na śniadanie, co na obiad? Inspiracje szefowej kuchni

Rozmowa z Agnieszką Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.

Romana Rupiewicz
Magazyn

Wielki Piątek: Sąd nad Jezusem. Czy jest możliwe, że wyrok Piłata się zachował?

Rozmowa z dr Romaną Rupiewicz, autorką monografii „Sąd nad Jezusem”.