Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Zaszczytny tytuł Good Chef 2016 zdobył na Europejskim Festiwalu Smaku Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński. Jego „zastępcami” są Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie oraz Artur Góra z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Szefem kuchni regionalnej została Agnieszka Filiks, Kulinarnym Talentem Roku Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.
Wielkie gwiazdy kulinarne, egzotyczna kuchnia Armenii na Scenie Smaku, 120 wystawców na jarmarku. Przed nami najsmaczniejsze dni 8 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.
W sobotę, 3 września, startuje 8 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, w tym roku poświęcona Armenii. Festiwal potrwa aż 10 dni, a organizatorzy spodziewają się 100 tysięcy gości. Wybraliśmy dla was najsmaczniejsze „kąski”, których nie wolno przegapić.
Danielle Akta, 14-letnia wiolonczelistka, będzie solistką koncertu Tel Aviv Soloists Ensemble w Lublinie. Jedną z najlepszych orkiestr kameralnych na świecie poprowadzi Barak Tal. Początek wydarzenia w środę 7 września o godz. 19 w Centrum Spotkania Kultur.
Żydowskie cebularze, ormiańskie chaczapuri i sobieskie placki cebulowe z serem będą bohaterem projektu „Zaczyn i pamięć” na Europejskim Festiwalu Smaku. We wtorek i środę, 6 i 7 września, na placu Teatralnym przy Stole Spotkania będziemy wspólnie zaczyniać ciasto, dzielić je na porcje, wypiekać i jeść gorące cebularze, chaczapuri i placki cebulowe z Woli Sobieskiej. Oraz słuchać historii mówionych.
Podczas tegorocznej edycji wyruszymy w kulinarną podróż po Armenii. Festiwal startuje już 3 września (wernisaże, koncerty i spotkania), pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria.
Do Lublina przyjeżdża coraz więcej obcokrajowców. W restauracjach szukają regionalnych dań. W domach proszą o coś lubelskiego na drugie. Oto 7 drugich dań, na które warto zaprosić zagranicznych gości
Po raz pierwszy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” wybierzemy we wrześniu podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Na czele kapituły, która doceni najciekawsze produkty regionalne z naszego regionu stoi Robert Makłowicz. Wśród sędziów są wybitni szefowie kuchni ze świata: Jean Bos z Belgii, Boris Marcell z Kolumbii i Përparim Babalija z Kosowa
Jak miał dziewięć lat, ojciec nauczył go robić pizzę. Jak dorósł, zaczął z ojcem robić słynne torty Williams. Teraz Jacek Ochal poszedł na swoje.
Cienkie lub grube. Ze śmietaną, po węgiersku, na słodko. Ale nie tylko. Także ziemniaczane z kapustą, placki z kapusty, po wołosku. Z cukinii i ormiańskie z mięsem.