Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

15 sierpnia 2016 r.
11:32

Kuchnia po lubelsku. 7 przepisów na lubelski obiad

0 3 A A

Do Lublina przyjeżdża coraz więcej obcokrajowców. W restauracjach szukają regionalnych dań. W domach proszą o coś lubelskiego na drugie. Oto 7 drugich dań, na które warto zaprosić zagranicznych gości

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W czerwcu przyjechało do Lublina 60 kucharzy z całego świata. W ramach autorskiego projektu Jeana Bosa i portalu jemlublin.pl, wizyta studyjna Gourmonde Lublin 2016 dała szansę zaprezentowania wybitnym szefom kuchni naszej lubelskiej kuchni. Z przekąsek najbardziej smakował gościom domowy salceson, zimne nóżki, wiejska kiełbasa z ogórkiem kiszonym.

Najlepsza zupa to żurek z jajkiem, kapuśniak z grzybami i krupnik. Na drugie danie: na pierwszym miejscu były pierogi z kaszą gryczaną i serem, następnie kolejno: żeberka z kiszoną kapustą, schabowy z kostką, zrazy wołowe. - Wydaje mi się, że najważniejszą cechą lubelskiej kuchni jest jej prostota, świetne kasze, grzyby i dary lasu oraz kiszonki pod różnymi postaciami - mówi chef Boris Marcell z Kolumbii. Oto 7 drugich dań, które powinny zachwycić obcokrajowców w Lublinie.

Bigos po pułankowicku

Składniki: 3 kg kapusty białej, 1 kg kiszonej, 40 dag wędzonego boczku, 50 dag łopatki, 40dag wołowiny, 40 dag kiełbasy myśliwskiej, 1 litr bulionu, pół kg cebuli, 4 winne jabłka, 10 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonych śliwek, 10 dag koncentratu pomidorowego, pieprz, sól, jałowiec, majeranek, kieliszek wódki, pół litra wina.

Wykonanie: wziąć duży garnek o grubym dnie. Dać poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Mięso i wędlinę pokroić w kostkę i smażyć kolejno na patelni.

Następnie dodawać do kapusty. W rondelku zagotować namoczone grzyby, pokroić w paseczki i dołożyć do garnka. Następnie dodawać kolejno posiekane śliwki, jabłka, koncentrat, przyprawy. Gotujący się bigos podlać winem i wódką. Gotować 4 godziny. Następnego dnia gotować na wolniutkim ogniu godzinę. I tak przez cztery dni. Podawać z ziemniakami z wody.

Mielone

Składniki: 25 dag schabu, 25 dag łopatki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag słoniny, 1 cebula, 1 jajko, 1 kajzerka, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso z boczkiem zemleć w maszynce. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, wymieszać, doprawić solą z pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce i w jajku, usmażyć na słonince na złoto. Podawać z ziemniakami i sałatą.

Schabowy po wąwolnicku

Składniki: 4 kotlety z kostką, 2 ziemniaki, 2 jajka, mąka, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso posolić, doprawić pieprzem i rozbić. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć, dodać mąkę, jajko. Obtoczyć kotlety w panierce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Kto lubi zioła, może do panierki dodać cząber, majeranek lub zioła prowansalskie.

Schabowe w ziemniaczanej panierce mają wyjątkowy smak, najlepiej podawać je obłożone jajkiem sadzonym. Zamiast ziemniaków dobrze sprawdzi się pieczona dynia lub patison.

Ruskie pierogi

Składniki: Na ciasto: pół kilo mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli. Na farsz: 1 kilogram ziemniaków, pół kilo twarogu, 2 cebule, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, zostawić na parę godzin. Obrać ze skórki, rozgnieść widelcem. Dodać pokruszony twaróg, zeszkloną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Odstawić na godzinę, żeby farsz nabrał smaku. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, wymieszać składniki i wolno wlewać wodę mieszając ciasto. Zagnieść na gładko i rozwałkować na stolnicy. Wykrawać szklanką okrągłe placuszki, nakładać farszu i sklejać po brzegach, wyrabiając wzorek. Wrzucać partiami na osoloną wodę tak, żeby się nie stykały. Kiedy wypłyną na wierzch, podawać polane cebulką przesmażoną na oleju lub skwarkami z boczku.

Sandacz po królewsku

Jadali go polscy królowie i biskupi. Smakosze mówią, że jego mięso ma królewski smak. W słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu podawano go po polsku. Z jajkiem na twardo.

Składniki: 1 kg sandacza, 3 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, 3 jaja na twardo.


Wykonanie: oczyszczonego sandacza posolić i włożyć do specjalnej wanienki do gotowania ryb. Koniecznie grzbietem do góry. Dodać warzywa, przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Wyłożyć na półmisek. Obłożyć plastrami jajek. Można skropić olejem. Podawać z warzywami z wody. Można podlać sosem śmietanowym. Lub koperkowym.

Zrazy z grzybów po zamojsku

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokroić na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.

Żeberka po polsku

Składniki:1 kg chudych żeberek, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku, mąka, sól kamienna na smak.

Wykonanie: pocięte żeberka posolić, natrzeć pieprzem i roztartym czosnkiem. Przełożyć do garnka, przekładając plastrami cebuli. Dodać resztę przypraw. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie oprószać mąką i każde żeberko oddzielnie obsmażać na patelni. Dusić do miękkości w garnku, dodając cebulę z marynaty. Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany.

Przyrządzić zasmażaną kapustę. Włożyć 1 kg pokrojonej kapusty kiszonej do garnka z gotującą wodą (1/3 wys. garnka). Na wierzchu położyć sporą garść grzybów suszonych, 1 liść laurowy, kilka ziarnek pieprzu, 1 płaską łyżeczkę kminku. Gotować powoli ponad 1 godzinę. Usmażyć na oleju 1 sporą cebulę i wrzucić do garnka. Z kapusty zdjąć ugotowane grzyby i pokroić w paski. Jeszcze chwilę gotować - i dodać zasmażkę z mąki.

Pozostałe informacje

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium