Cienkie lub grube. Ze śmietaną, po węgiersku, na słodko. Ale nie tylko. Także ziemniaczane z kapustą, placki z kapusty, po wołosku. Z cukinii i ormiańskie z mięsem.
Czy zwykłe placki mogą być lepsze od najlepszego mięsa? - Zdecydowanie tak - odpowiada Włodzimierz „Zagłoba” Wiszniewski. Znakomity aktor Teatru Osterwy potrafi ich zjeść naście. Paradę placków ziemniaczanych i nie tylko zaczynamy od autorskiego przepisu aktora.
Placki Zagłoby
Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć, odcisnąć sok, wymieszać z posiekaną, wygniecioną cebulą, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.
Po węgiersku
Składniki na placek: 1,5 kg ziemniaków, 1 cebula, 0,5 cytryny, 2 jajka, 6 łyżek mąki, sól, pieprz. Na farsz: 80 dag wołowiny, 1 duża cebula, 3 papryki (zielona, czerwona i żółta), ogórek kiszony, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz, papryka słodka, 15 dag sera żółtego.
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać cebulę i sok z cytryny, mąkę, jajko. Wymieszać, usmażyć duży placek na całą patelnię.
Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć, dodać posiekaną cebulę. Wlać bulion. Dusić. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrojone paprykę i ogórek, Po 15 minutach zaprawić mąką, koncentratem, doprawić solą, papryką i pieprzem. Wyłożyć na placek i złożyć go na pół. Posypać startym serem.
Z pieczarkami
Składniki: placki ziemniaczane (jak Zagłoby). Na farsz: 40 dag pieczarek, 3 cebule, 1 szklanka śmietany, masło, sól, pieprz, zielony koperek.
Wykonanie: pieczarki pokroić, usmażyć na maśle. Odlać sok. Dodać posiekaną cebulę, masło. Kiedy cebula się zeszkli, dodać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Gorące placki przełożyć na półmisek, zalać sosem z pieczarkami, posypać dużą ilością posiekanego koperku.
Kapusta i ziemniaki
To doskonałe połączenie, które plackach zaskoczy wszystkich. Jeśli do nadzienia dodamy leśne grzyby, smak potrawy będzie niezrównany.
Składniki: 1/2 kg ziemniaków surowych, ½ kg kapusty białej, ½ kg kapusty kiszonej, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 2 jaja, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, litr oleju. sól, pieprz
Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, kapustę białą, kapustę kiszoną oraz grzyby obgotować, skręcić przez maszynkę. Cebulę zetrzeć sparzyć wrzątkiem. Składniki razem wymieszać, dodać jajka, mąki i przyprawy. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i siekaną pietruszką.
Z cukinii
Składniki: 50 dag cukinii, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 2 jajka, pół szklanki świeżego koperku, mąka, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: cukinię obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Osolić. Odstawić, jak puści sok. Odcisnąć. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, koperek, sól, pieprz. Wyrobić, dodać mąkę. Smażyć nieduże placki. Podawać z kwaśną śmietaną.
Ze śledziem
Składniki: 12 placków ziemniaczanych. Na farsz: 2 filety śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 jabłko, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, zielona pietruszka.
Wykonanie: śledzie posiekać w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę i jabłko. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Wymieszać ze śmietaną. Odstawić na godzinę, aż smaki się przejdą. Nakładać na gorące placki. Obficie posypać pietruszką.
Po wołosku
Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, sól, pieprz.
Wykonanie: kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną.
Z fasoli i chili
Składniki: 25 dag fasoli Jaś, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 3 czerwone papryki, 1 ziemniak, 1 papryczka chili, świeży tymianek, sól, pieprz.
Wykonanie: fasolę namoczyć na noc, odcedzić i ugotować. Na oliwie podsmażyć grzyby, cebulę, fenkuł, papryki, ziemniaki, chili, dodać fasolę. Przepuścić przez maszynkę. Można dodać kilka łyżek mąki. Doprawić czosnkiem, pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Formować placki, smażyć na złoto. Podawać ze śmietaną, wymieszaną z posiekaną miętą.
Ormiańskie placki z mięsem
Składniki: 1 kg baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 1 pomidor, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, czosnek, zielona kolendra lub pietruszka. Na ciasto: 1 kg mąki, pół litra kwaśnego mleka, sól.
Wykonanie: mąkę przesiać, dodać podgrzane do pokojowej temperatur mleko, dobrze wymieszać, wyrobić ciasto, podzielić na małe porcje i odstawić.
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy i posiekany pomidor. Posolić, spróbować, jak trzeba doprawić. Porcje ciasta rozwałkować na placuszki, na każdym położyć cienką warstwę farszu i upiec w piekarniku. Podawać z sosami.