Wielkie gwiazdy kulinarne, egzotyczna kuchnia Armenii na Scenie Smaku, 120 wystawców na jarmarku. Przed nami najsmaczniejsze dni 8 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.
Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę
Ósma edycja Europejskiego Festiwalu Smaku poświęcona jest kulturze i kuchni Armenii. Ormianie są częścią kultury Lublina i Zamościa od średniowiecza; byli tłumaczami królów, artystami, poetami i kupcami. Na festiwalu aż roi się od gwiazd i osobistości, większość gotuje na scenie i spotyka się ze swymi fanami na spotkaniach.
Na przykład Andrea Camastra, wizjoner z Włoch, pracuje z uczestnikami konkursu Good Chef w szkole Lider, która jest kuźnią kulinarnych talentów. Gdzie warto być? Przede wszystkim na deptaku i całym Starym Mieście, gdzie od rana do godzin nocnych trwa jarmark ze 120 wystawcami. Na placu Łokietka stoi Ormiańskie Miasteczko Smaku z pokazami, degustacjami i słynnym kaukaskim grillem. Tam też przy Stole Spotkań książki Roberta Makłowicza i Małgorzaty Kalicińskiej, spektakle i spotkania.
Śniadanie po lubelsku
W piątek, 9 września, o 14 na Scenie Smaku (plac Po Farze) pojawią się szefowie kuchni z najlepszych restauracji i hoteli, by przygotować konkursowe dania na śniadanie po lubelsku. Na scenie także wicemarszałek Krzysztof Grabczuk.
Można oglądać, degustować, a konkurs jest po to, żeby w menu restauracji i hoteli pojawiło się wzorcowe śniadanie po lubelsku w wersji na ostro, na słodko i wegetariańskiej.
Tajemnice ormiańskich szaszłyków w Hotelu Alter
W piątek, 9 września, o 16 na tarasie Hotelu Alter pojawi się Maestro Sedrak Mamulyan, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, wielki autorytet narodowej kuchni Armenii. Kucharze z restauracji Ego w Hotelu Alter rozpalą specjalnego grilla. Sedrak Mamulyan opowie o tajemnicach szaszłyków i najsłynniejszych daniach ormiańskich.
To niepowtarzalna okazja, żeby poznać smak Armenii, podpatrzeć Mistrza i nauczyć się robić szaszłyki po ormiańsku. Także w sobotę i niedzielę o 16.
Makłowicz i Mamulyan na Scenie Smaku
Sedrak Mamulyan wystąpi też z pokazem na Scenie Smaku (piątek, 9 września, godzina 18).
W „garnkach” mięso świnki rasy puławskiej, najlepsze warzywa, owoce i zioła oraz ormiańskie dodatki. A Robert Makłowicz, gwiazda festiwalu, opowie o swoich ormiańskich korzeniach i o tym, jak smakuje Armenia. Sam Makłowicz o 21 spotka się z branżą Horeca w IBB Grand Hotel Lublinianka, gdzie wraz z synem Mikołajemm opowie o winach, które wprowadza do najlepszych restauracji w Polsce.
Otwarte spotkanie z Robertem Makłowiczem (tylko 100 miejsc) w IBB Grand Hotel Lublinianka w sobotę, 10 września, o 16.
Lubelskie ze smakiem i Kuroniem
W piątek 9 września od 19 na Scenie Smaku pokazy lubelskich szefów kuchni. Najpierw na scenę wchodzi Jan Kuroń, syn Macieja, następnie Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie.
Gotują lubelskie potrawy tradycyjne na bazie rasy puławskiej. Na scenie także Anna Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego i Arkadiusz Bratkowski, członek zarządu województwa lubelskiego.
Good Chef
W sobotę, 10 września o 14, na Scenę Smaku wejdą najlepsi szefowie kuchni, by wziąć udział w pierwszej edycji kulinarnego show „Good Chef”.
Prowadzi Ivo Violante. Pokazy i degustacje potrwają do godziny 19, potem wielki finał, a po nim koncerty zespołów Megitza i Bubliczki.
Królewski kucharz Belgii na Scenie Smaku
W sobotę, 10 września, o godzinie 16.55 na Scenie Smaku pojawi się Jean Bos, kucharz króla Belgii. Jak poradzi sobie z mięsem rasy puławskiej, które dorównuje słynnej rasie iberyjskiej?
Jean Bos będzie gotował razem ze Sławomirem Sosnowskim, marszałkiem Województwa. Wcześniej panowie oceniają potrawy w konkursie „Najlepszy smak Lubelszczyzny”. Pokaz w cyklu Lubelskie ze smakiem.
O godzinie 18.30 na ulicy Grodzkiej pojawi się orszak króla Jana III Sobieskiego.
Zielone biłgorajskie
W sobotę, 10 września, o 17 w Browarze Grodzka 15 premiera piwa „Zielone biłgorajskie”. Na spotkanie przyjeżdża Zbigniew Kmieć z Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, zakochany w Biłgoraju. Będą opowieść o piwie i ziemi biłgorajskiej.
Dla Kubusia Puchatka
W niedzielę, 11 września, o 13 na placu Po Farze pojawi się Ivo Violante, by wraz z przyjaciółmi z popularnych programów kulinarnych powtórzyć akcję z dziedzińca zamku lubelskiego; z ubiegłego roku.
Będzie z dzieciakami przygotowywał potrawy dla bohaterów Kubusia Puchatka. - Już nie mogę się doczekać - mówi Ivo.
Małgorzata Kalicińska ugotuje śpiewająco
Na finał festiwalu, w niedzielę, 11 września Małgorzata Kalicińska pojawi się na Scenie Smaku o 15.45 z bardzo orientalnym pokazem. Znakomita pisarka jest zakochana w kuchni azjatyckiej. Spotkanie z pisarką rozpocznie się o godzinie 17 w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Także w niedzielę o godzinie 17 na scenie pojawią się kucharze z restauracji „Kardamon”, by wraz z firmą Snails Garden Skalmowscy zaprezentować staropolskie dania ze ślimakiem w roli głównej.
Finisaż festiwalu w poniedziałek, 12 września. O godzinie 19 w klasztorze Dominikanów Dysputa Dwóch Ambon z udziałem ks. Marcina Chyla, prawosławnego proboszcza z Sandomierza i o. Antoniego Dudka, franciszkanina z Góry św Anny. Po dyspucie fnisaż festiwalu z festiwalowym obrazem Tomasza Bachanka i ciasteczkami Eli Cwalinowej.
Program na www.europejskifestiwalsmaku.pl