Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

9 września 2016 r.
11:30

Jak smakuje Armenia. Co w weekend na Europejskim Festiwalu Smaku?

29 0 A A
(fot. AS)
(fot. AS)

Wielkie gwiazdy kulinarne, egzotyczna kuchnia Armenii na Scenie Smaku, 120 wystawców na jarmarku. Przed nami najsmaczniejsze dni 8 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ósma edycja Europejskiego Festiwalu Smaku poświęcona jest kulturze i kuchni Armenii. Ormianie są częścią kultury Lublina i Zamościa od średniowiecza; byli tłumaczami królów, artystami, poetami i kupcami. Na festiwalu aż roi się od gwiazd i osobistości, większość gotuje na scenie i spotyka się ze swymi fanami na spotkaniach.

Na przykład Andrea Camastra, wizjoner z Włoch, pracuje z uczestnikami konkursu Good Chef w szkole Lider, która jest kuźnią kulinarnych talentów. Gdzie warto być? Przede wszystkim na deptaku i całym Starym Mieście, gdzie od rana do godzin nocnych trwa jarmark ze 120 wystawcami. Na placu Łokietka stoi Ormiańskie Miasteczko Smaku z pokazami, degustacjami i słynnym kaukaskim grillem. Tam też przy Stole Spotkań książki Roberta Makłowicza i Małgorzaty Kalicińskiej, spektakle i spotkania.

Śniadanie po lubelsku

W piątek, 9 września, o 14 na Scenie Smaku (plac Po Farze) pojawią się szefowie kuchni z najlepszych restauracji i hoteli, by przygotować konkursowe dania na śniadanie po lubelsku. Na scenie także wicemarszałek Krzysztof Grabczuk.

Można oglądać, degustować, a konkurs jest po to, żeby w menu restauracji i hoteli pojawiło się wzorcowe śniadanie po lubelsku w wersji na ostro, na słodko i wegetariańskiej.

Tajemnice ormiańskich szaszłyków w Hotelu Alter

W piątek, 9 września, o 16 na tarasie Hotelu Alter pojawi się Maestro Sedrak Mamulyan, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie, wielki autorytet narodowej kuchni Armenii. Kucharze z restauracji Ego w Hotelu Alter rozpalą specjalnego grilla. Sedrak Mamulyan opowie o tajemnicach szaszłyków i najsłynniejszych daniach ormiańskich.

To niepowtarzalna okazja, żeby poznać smak Armenii, podpatrzeć Mistrza i nauczyć się robić szaszłyki po ormiańsku. Także w sobotę i niedzielę o 16.

(fot. AS)

Makłowicz i Mamulyan na Scenie Smaku

Sedrak Mamulyan wystąpi też z pokazem na Scenie Smaku (piątek, 9 września, godzina 18).
W „garnkach” mięso świnki rasy puławskiej, najlepsze warzywa, owoce i zioła oraz ormiańskie dodatki. A Robert Makłowicz, gwiazda festiwalu, opowie o swoich ormiańskich korzeniach i o tym, jak smakuje Armenia. Sam Makłowicz o 21 spotka się z branżą Horeca w IBB Grand Hotel Lublinianka, gdzie wraz z synem Mikołajemm opowie o winach, które wprowadza do najlepszych restauracji w Polsce.

Otwarte spotkanie z Robertem Makłowiczem (tylko 100 miejsc) w IBB Grand Hotel Lublinianka w sobotę, 10 września, o 16.

Lubelskie ze smakiem i Kuroniem

W piątek 9 września od 19 na Scenie Smaku pokazy lubelskich szefów kuchni. Najpierw na scenę wchodzi Jan Kuroń, syn Macieja, następnie Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie.

Gotują lubelskie potrawy tradycyjne na bazie rasy puławskiej. Na scenie także Anna Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego i Arkadiusz Bratkowski, członek zarządu województwa lubelskiego.

Good Chef

W sobotę, 10 września o 14, na Scenę Smaku wejdą najlepsi szefowie kuchni, by wziąć udział w pierwszej edycji kulinarnego show „Good Chef”.

Prowadzi Ivo Violante. Pokazy i degustacje potrwają do godziny 19, potem wielki finał, a po nim koncerty zespołów Megitza i Bubliczki.

Królewski kucharz Belgii na Scenie Smaku

W sobotę, 10 września, o godzinie 16.55 na Scenie Smaku pojawi się Jean Bos, kucharz króla Belgii. Jak poradzi sobie z mięsem rasy puławskiej, które dorównuje słynnej rasie iberyjskiej?
Jean Bos będzie gotował razem ze Sławomirem Sosnowskim, marszałkiem Województwa. Wcześniej panowie oceniają potrawy w konkursie „Najlepszy smak Lubelszczyzny”. Pokaz w cyklu Lubelskie ze smakiem.

O godzinie 18.30 na ulicy Grodzkiej pojawi się orszak króla Jana III Sobieskiego.

Zielone biłgorajskie

W sobotę, 10 września, o 17 w Browarze Grodzka 15 premiera piwa „Zielone biłgorajskie”. Na spotkanie przyjeżdża Zbigniew Kmieć z Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie, zakochany w Biłgoraju. Będą opowieść o piwie i ziemi biłgorajskiej.

Dla Kubusia Puchatka

W niedzielę, 11 września, o 13 na placu Po Farze pojawi się Ivo Violante, by wraz z przyjaciółmi z popularnych programów kulinarnych powtórzyć akcję z dziedzińca zamku lubelskiego; z ubiegłego roku.

Będzie z dzieciakami przygotowywał potrawy dla bohaterów Kubusia Puchatka. - Już nie mogę się doczekać - mówi Ivo.

Małgorzata Kalicińska ugotuje śpiewająco

Na finał festiwalu, w niedzielę, 11 września Małgorzata Kalicińska pojawi się na Scenie Smaku o 15.45 z bardzo orientalnym pokazem. Znakomita pisarka jest zakochana w kuchni azjatyckiej. Spotkanie z pisarką rozpocznie się o godzinie 17 w IBB Grand Hotel Lublinianka.

Także w niedzielę o godzinie 17 na scenie pojawią się kucharze z restauracji „Kardamon”, by wraz z firmą Snails Garden Skalmowscy zaprezentować staropolskie dania ze ślimakiem w roli głównej.

Finisaż festiwalu w poniedziałek, 12 września. O godzinie 19 w klasztorze Dominikanów Dysputa Dwóch Ambon z udziałem ks. Marcina Chyla, prawosławnego proboszcza z Sandomierza i o. Antoniego Dudka, franciszkanina z Góry św Anny. Po dyspucie fnisaż festiwalu z festiwalowym obrazem Tomasza Bachanka i ciasteczkami Eli Cwalinowej.

Program na www.europejskifestiwalsmaku.pl

(fot. AS)

Pozostałe informacje

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

Kalendarz
styczeń 2025
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Wkrótce
Najbliższe wydarzenia