Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 września 2016 r.
14:03

Najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim. Kim są laureaci konkursu Good Chef?

Piotr Wójcik, Good Chef 2016 (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)
Piotr Wójcik, Good Chef 2016 (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Zaszczytny tytuł Good Chef 2016 zdobył na Europejskim Festiwalu Smaku Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński. Jego „zastępcami” są Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie oraz Artur Góra z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Szefem kuchni regionalnej została Agnieszka Filiks, Kulinarnym Talentem Roku Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Po raz pierwszy na Europejskim Festiwalu Smaku odbył się profesjonalny konkurs dla najlepszych szefów kuchni z regionu.

- Moje gratulacje dla wszystkich nominowanych. Zawodnicy mieli na przygotowanie potraw tylko 30 minut, a mimo to poziom dań przygotowanych w oparciu o wieprzowinę rasy puławskiej i produkty sygnowane Marką Lubelskie był bardzo wysoki - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eco w Hotelu Agit, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgi, a w konkursie był przewodniczącym komisji sędziowskiej.

- Potwierdzam. Bardzo wysoki poziom. Na tle najważniejszych, profesjonalnych konkursów nie mamy czego się wstydzić - dodaje Andrzej Rudziński, sędzia techniczny z Technikum Lider.

- Szefowie wydobyli z mięsa czysty smak, bardzo dobrze dobrali lokalne składniki - dodaje Along Yim, pierwsza dama kuchni azjatyckiej, która specjalnie przyleciała z Seulu, żeby gotować na festiwalu i sędziować w konkursie. Co ugotowali zwycięzcy?

Good Chef Piotr Wójcik

Piotr Wójcik, młody gniewny i bardzo utalentowany z Restauracji Sarzyński, zwyciężył w konkursie. - Miała być kuchnia prosto od człowieka, wieprzowina rasy puławskiej, lokalne produkty. Miałem 30 minut, zdążyłem. Schab, szybka marynata, czosnek, sól, pieprz, miód. Podsmażyłem na oliwie z czosnkiem i tymiankiem, dodałem masło, schab mi odpoczął. W międzyczasie przyrządzałem chrupiącą panierkę: patent z „kiedyś” - bułka tarta, musztarda, miód, tymianek, majeranek, masło.

Rozciągnąłem na kawałku mięsa. Piec miałem już rozgrzany, 180 stopni, 5 minut, 200 stopni 5 minut, szybkie podwędzenie sianem i lawenda. Idealnie, w punkt - śmieje się Piotr Wójcik.
Do schabu dołożył proste dodatki: cebulę piklowaną, karmelizowane gruszki, prosty szpinak i kremowe puree z dyni z serem. - Wykończyłem mocnym sosem powstałym z redukcji dwóch sosów, które zostały z cebuli i gruszki. Prosto, szybko. I czysty smak - dodaje Wójcik.

 

Agnieszka Filiks, Szef Kuchni Regionalnej i Artur Góra, III miejsce w konkursie (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Szef Kuchni Regionalnej Agnieszka Filiks

Jedyna kobieta wśród doborowego składu. Zajęła drugie miejsce w konkursie i dostała od komisji tytuł Szef Kuchni Regionalnej. Za szacunek dla sezonowych i lokalnych produktów, za kwiaty na talerzu.

- Kiedy ogłoszono, że weszłam do finału i staję do walki z Piotrem Wójcikiem z restauracji Sarzyński i Arturem Górą z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka, oniemiałam. Bardzo bałam się, że sobie nie poradzę. Za chwilę podszedł do mnie Jean Bos i powiedział, że podniosłam bardzo wysoko poprzeczkę - cieszy się Filiks.

Co przyrządziła? - Rozklepałam schab, natarłam solą i pieprzem, ziołami. Zrobiłam panierkę z serem, zwinęłam schab w roladkę. Obsmażyłam. Przesmażyłam mirabelki, zrobiłam kuleczki z dyni i jabłek. Dalej sos na bazie miodu. Było mi mało. Szybko zrobiłam uszka z kaszą gryczaną i boczkiem, żeby podkręcić danie na talerzu - śmieje się Agnieszka Filiks.

Piotr Skwarek, Kulinarny Talent Roku (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Kulinarny Talent 2016 Piotr Skwarek

Piotr to jeden z najzdolniejszych szefów kuchni na Lubelszczyźnie. W restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski z kuchnią regionalną czyni cuda. Do końca nie był pewien, czy podejmie wyzwanie.

Poradził sobie śpiewająco. Co ugotował? - Zamarynowałem schab w szałwii, dodałem czosnek, sól i pieprz. Natarłem mięso musztardą, dodałem ser. Do medalionów dodałem jabłko karmelizowane, wśród dodatków: małe cebulki - wylicza skromnie.
Co tu kryć, zespół sędziów nie krył ukontentowania.

II vice Good Chef Artur Góra

Wychowanek Lucjana Klaczyńskiego od lat tworzy wysoką markę restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka.

- Moje miejsce jest w kuchni. Nie pcham się na afisz. Gotuję według szlachetnych zasad kuchni polskiej. U mnie mają być najlepsze składniki. Świeże i sezonowe. Do tego dużo ziół, które od lat hoduję. I “dzikusy” z ogrodu i lasu. Dzika mięta, majeranek, jadalny chwast - opowiada Góra.

Czym zaskoczył sędziów Artur Góra? - To bardzo mocny zawodnik. Wie, czego chce - mówi Jean Bos. Góra zaskoczył też Along Yim, pierwszą damę kuchni azjatyckiej. Mówiła o bezbłędnym smaku potrawy.

Co przyrządził?

- Ja jestem od gotowania, nie mówienia jak - śmieje się Artur Góra. - Przyrządziłem jak najprościej. Kasza pęczak, bo bardzo lubię kasze. Do tego świeże warzywa w kosteczkę. Mieszanka ziół z mojego ogrodu: majeranek z tymiankiem. Sól, pieprz, trochę miodu pitnego. Schab na masło, sól, pieprz, czosnek. Nie ma co kombinować. Obsmażyłem, trochę boczku na smak. Sos: śliwki, mirabelki, miód.

Sędziowie o szefach

W finale do sędziów dołączyła Małgorzata Kalicińska, autorka „Domu nad rozlewiskiem”, która na festiwalu także gotowała, prezentując boczek rasy puławskiej po koreańsku. Ostatnio wydała niezwykłą książkę kucharską: „Dom w Ulsan, czyli nasze rozlewisko”. Kalicińskiej dania finałowe smakowały.

Jean Bos cieszy się, że na Lubelszczyźnie mamy takich mistrzów. - W tym konkursie wszyscy wygrali. Każdy z uczestników pokazał klasę - mówi Bos.

- Ten konkurs był dla nas bardzo dużym wyzwaniem. Jean Bos postawił bardzo ostre warunki. Od początku założyliśmy, że bardzo szybko będzie to jeden z najważniejszych, profesjonalnych konkursów w Polsce - dodaje Andrzej Rudziński.

Patronat merytoryczny nad konkursem objęło Technikum „Lider” w Lublinie – jedyna szkoła w województwie lubelskim i ósma szkoła w Polsce uhonorowana tytułem Kuźnia Talentów Kulinarnych. Tytuł został nadany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium