Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Premiera w CK (ul.Peowiaków 12) 5 lutego, godz. 19. Spektakle: 6, 7 lutego 19, bilety 30/40 zł.

Punkt Zero: Łaskawe. Premiera w Centrum Kultury

W piątek premiera nowego spektaklu Janusza Opryńskiego „Punkt Zero: Łaskawe” opartego na kontrowersyjnej powieści Jonathana Littella „Łaskawe”.

Jak zrobić dobre pączki - przepis, porady. Rozmowa z Dorotą Otachel

Jak zrobić dobre pączki - przepis, porady. Rozmowa z Dorotą Otachel

Rozmowa z Dorotą Otachel, właścicielką i szefową kuchni restauracji Old Pub w Lublinie.

Im mniej składników, tym lepiej. Im krócej w garnku, też - mówi Filippo Orlando, włoski kucharz z restauracji Arte del Gusto w Lublinie (fot. Maciej Kaczanowski)
galeria

Mule: jak przyrządzić, z czym jeść - porady, przepisy

Zimą mule są najlepsze. Ich muszle są wypełnione smacznym mięsem. Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Buon appetito.

Żur grzybowy podawany w restauracji Kardamon to sedno lubelskiej kuchni przednówkowej i potwierdzenie prawdy, że mniej znaczy więcej. Żur nalewa Michał Kozłowski

10 słynnych dań regionalnych, które najlepiej smakują na przednówku

Kiedy w spiżarni kończyły się zapasy, na lubelskich talerzach pojawiały się proste dania, które zapowiadały nadchodzący post. Lemieszka, pazibroda, śledź z pieczonym ziemniakiem, żur z grzybami skłaniały ku ascezie, ale pozwoliły rozkoszować się wybornym smakiem. Były dowodem na to, że mniej znaczy więcej także na talerzu. Oto 10 słynnych dań regionalnych, które najlepiej smakują na przednówku

Fot. Dorota Awiorko

Robert Anyszkiewicz miał poważny wypadek. Czeka na podanie komórek macierzystych

Pojechał nad wodę. Kolega pchnął go znienacka. Uderzył głową w dno. Poczuł, jak coś strzeliło w kręgosłupie. Odjęło mu ręce i nogi. Helikopter, operacja, wózek. Żmudna rehabilitacja. I czekanie na podanie komórek macierzystych. Jeden zabieg kosztuje 8500 złotych. Potrzeba ich pięć. Robert jest dobrej myśli. Wierzy, że uzbierają pieniądze na leczenie. - Masz miłość, masz wspaniałych przyjaciół - mówi Ada, dziewczyna Roberta

Kulinarne trendy 2016. Co nas czeka w tym roku? (TOP 10)

Kulinarne trendy 2016. Co nas czeka w tym roku? (TOP 10)

Kiszenie, podróże kulinarne, ramen, więcej ryb i owoców morza. Co nas czeka w 2016 roku? Oto 10 modnych trendów, którymi warto się zainteresować podczas wizyty w restauracji i w domowej kuchni

Marek Andrzejewski (Fot. Maciej Kaczanowski)

Marek Andrzejewski o nowej płycie "Akustycznie"

Skończył 44 lata, właśnie nagrał czwartą solową płytę: „Akustycznie”. W środę, 20 stycznia, o godzinie 19 w Teatrze Starym Marek Andrzejewski zagra z synem Michałem, któremu przed laty dedykował piosenkę „Zanim pożeglujesz kołyską”. Utwór otwiera płytę, która jest zaproszeniem do zaczarowanego świata „Krainy łagodności”.

Mateusz Pietrzakowski, szef kuchni w restauracji Valentino „Chleb i wino” w Konopnicy
Kuchnia

Najlepsze dania 2015 w restauracjach woj. lubelskiego. Nasz ranking

To był dobry rok dla restauratorów i szefów kuchni w regionie. Oto 10 dań wartych kulinarnego grzechu

Maciej Borucki, szef kuchni w Czarciej Łapie (fot. Maciej Kaczanowski)

Najlepsze dania 2015 w restauracjach w Lublinie. Nasz ranking

Oto 10 potraw, które warto zjeść w lubelskich restauracjach. Są wśród nich przystawki, zupy i drugie dania. Nasz ranking jest subiektywny, a dania występują w kolejności alfabetycznej.

Fot. Wojciech Nieśpiałowski

Haszlama z rybą na wigilijnym stole

Anush Chilingaryan prowadzi w Lublinie ormiańską restaurację Jazzve. Od 23 lat mieszka w Polsce. Najpierw do swego domu zaprasza rodziców na tradycyjną Wigilię. Natomiast 6 stycznia idzie do rodziców na ormiańskie Boże Narodzenie. Obchodzone jako narodziny i chrzest Jezusa. Tak mieszają się w Lublinie świąteczne smaki dwóch narodów