Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 stycznia 2016 r.
9:53

Mule: jak przyrządzić, z czym jeść - porady, przepisy

Zimą mule są najlepsze. Ich muszle są wypełnione smacznym mięsem. Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Buon appetito.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Owoce morza to fascynujący temat, który w Polsce i w Lublinie zaczyna być na topie. Mule, zwane inaczej omułkami, są najchętniej kupowane przez Polaków. To zasługa dobrej ceny i faktu, że można je kupić świeże. Mule to jadalna grupa małży. W Lublinie można także kupić małże wenus (wongole) oraz sercówki. Kto ma szczęście, trafi na brzytwy: mają podłużne muszle i bardzo smaczne mięso.

Zakupy

Kiedy mule mają najsmaczniejsze mięso? Wedle obiegowej opinii, powtarzanej przez blogi i magazyny kulinarne - latem. Latem - w ciepłej wodzie - mule odbywają tarło. Ich mięso jest gorzkie. Zimą mule nabierają wagi, ich muszle są przepełnione pysznym mięsem.

Gdzie kupić świeże mule?

Najlepiej w specjalistycznych hurtowniach, bo w Lublinie póki co nie mamy sklepów sprowadzających świeże owoce morza. Kupując, warto wcześniej upewnić się, kiedy będzie świeża dostawa.

Mule żyją średnio 5 dni. Najlepiej kupić je pierwszego dnia i od razu przyrządzić swoje ulubione danie.

- Mule do swojej restauracji kupujemy we włoskiej hurtowni - mówi Anita Włodarczyk z Trattoria Bagatto.

A kiedy nie ma świeżych muli? Zostają mrożone. Też da się je przyrządzić, ale ich smaku nie da się porównać do smaku świeżych muli.

Obróbka

Kupione mule wyciągamy z opakowania i płuczemy pod zimną wodą. Za pomocą ostrego noża oczyszczamy muszle z narośli i osadów oraz usuwamy tak zwane bisiory, przypominające zwisające nitki. Do gotowania nadają się mule zamknięte. Jeśli trafimy na mule z uchylonymi muszlami, należy lekko stuknąć muszlą o blat stołu. Jeśli się zamknie: nadaje się do garnka. Te, które zostaną otwarte możemy jeszcze wrzucić do garnka z zimną wodą. A nuż która się zamknie?

W przypadku muli mrożonych nie powinniśmy mieć taki dylematów. Do głębokiego mrożenia idą wyłącznie zamknięte mule. Z tego też powodu wiele osób decyduje się na zakup mrożonych muli.

Garnek

Mule można przyrządzać na głębokiej patelni lub w garnku. Kto chce przyrządzać mule często powinien zaopatrzyć się w specjalny garnek do muli. To garnek emaliowany z pękatą pokrywką w kształcie mniejszego garnka. Łapiąc za cztery uszka, z łatwością możemy potrząsać garnkiem pełnym muli. A operacja potrząsania jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o udanej potrawie.

Taki garnek ma bardzo praktyczny walor. Podajemy w nim mule na stół, odkrywamy, przykrywka służy do odkładania pustych muszli.

Receptura

Mule po marynarsku. Zajadałem się takimi podczas ostatniej edycji festiwalu „Europa na widelcu” we Wrocławiu. Od rana do świtu przyrządzał je na oczach widzów francuski restaurator. Wziąłem od niego przepis i tak najczęściej mule w domu przyrządzam.

Do dużego garnka wlewam szklankę bulionu warzywnego, wrzucam grubo pokrojoną cebulę, marchew i por. Do tego dużo natki pietruszki, selera i świeży tymianek. Po trzech minutach wrzucam pierwszą porcję wcześniej przygotowanych muli, doprawiam solą z pieprzem.

Przykrywam, dolewam białego wina, gotuję na mocnym ogniu 3 minuty, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Wykładam na półmisek. Jeśli trafi się zamknięta muszla, ląduje w koszu.

Takie mule najlepiej smakują z bagietką posmarowaną dobrym masłem. Na stole stawiamy sól i pieprz. W czasie, gdy mule znikają z półmiska, w garnku gotują się kolejne mule, podlane kolejną porcją białego wina.

Najlepsza jest ostatnia porcja, kiedy muli już jest mało, ale sosu, który nabierał smaku kilka razy pod rząd: dużo. Francuzi i Belgowie jedzą mule po marynarsku ze złocistymi, chrupiącymi frytkami. Też dobre.

Od Filippo Orlando

- Co jest najlepsze w mulach? To, że przyrządza się je w sumie 7-8 minut - mówi Filippo Orlando, włoski kucharz z restauracji Arte del Gusto w Lublinie. Najważniejsza zasada? - Im mniej składników, tym lepiej. Im krócej w garnku, też.

Twój ulubiony przepis? - Do garnka wlewam dobrą oliwę. Wrzucam pół łyżki posiekanej cebuli, pół łyżki posiekanego czosnku i dużo zielonej pietruszki. Mule bardzo ją lubią. Wsypuję oczyszczone mule, wlewam szklaneczkę białego wytrawnego wina. Doprawiam solą z pieprzem. Gotuję, potrząsając garnkiem, aż wszystkie muszle się otworzą. Podaję z podgrzanym pieczywem, natartym czosnkiem.

Twój drugi ulubiony przepis? - Jak wyżej oliwa, cebula i czosnek. Plus zielona pietruszka. Teraz dodaję ostre papryczki, kilka plastrów cytryny i sos pomidorowy. Wrzucam mule, podlewam białym wytrawnym winem, doprawiam solą jak trzeba. Gotuję 2-3 minuty dłużej. Równie dobre, jak pierwsze. A może nawet lepsze.

Trzeci przepis? - Niech będą mule po wenecku. Jak zawsze oliwa, cebula, czosnek i zielona pietruszka. Wsypuję mule, plasterki cytryny oraz dużo zielonego pieprzu. Gotuję 3 minuty, potrząsając garnkiem. Teraz wlewam szklankę dobrej śmietany, duszę jeszcze 3 minuty. To jest dobre jak drugie, a może jeszcze lepsze - śmieje się Filippo Orlando.

Porady

Włoski kucharz nie ukrywa, że na mulach trzeba się znać. Zanim człowiek się pozna, popełnia błędy. Najczęstszy błąd? - Przeciągamy mule na ogniu. Mają delikatne mięso z odcieniem morskiego smaku. Wystarczy, że potrzymamy je w garnku zbyt długo, ich mięso gorzknieje, robi się gumowate i bez smaku. Drugi grzech, to dodawanie zbyt wielu składników i przypraw, które zagłuszą smak muli. A przecież o ten smak nam chodzi najbardziej - mówi Filippo Orlando. - Teraz - zimą -mule mają najlepszy smak. Gotujcie je jak najczęściej. A jak macie ochotę na mule, a w sklepie są tylko mrożone, kupcie te mrożone. Są wstępnie pasteryzowane, po otwarciu głęboko mrożone. Należy je rozmrażać powoli. A następnie działać wedle podanych przepisów - dodaje Orlando.

A jak już nacieszycie się mulami z bagietką, kolej na eksperymenty z mulami i makaronami. Ale to już osobny temat. - Zgrać mule, dodatki i rodzaje makaronu to wyższa szkoła jazdy - śmiej się Filippo.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium