Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

31 stycznia 2016 r.
9:53

Mule: jak przyrządzić, z czym jeść - porady, przepisy

0 4 A A

Zimą mule są najlepsze. Ich muszle są wypełnione smacznym mięsem. Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Buon appetito.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Owoce morza to fascynujący temat, który w Polsce i w Lublinie zaczyna być na topie. Mule, zwane inaczej omułkami, są najchętniej kupowane przez Polaków. To zasługa dobrej ceny i faktu, że można je kupić świeże. Mule to jadalna grupa małży. W Lublinie można także kupić małże wenus (wongole) oraz sercówki. Kto ma szczęście, trafi na brzytwy: mają podłużne muszle i bardzo smaczne mięso.

Zakupy

Kiedy mule mają najsmaczniejsze mięso? Wedle obiegowej opinii, powtarzanej przez blogi i magazyny kulinarne - latem. Latem - w ciepłej wodzie - mule odbywają tarło. Ich mięso jest gorzkie. Zimą mule nabierają wagi, ich muszle są przepełnione pysznym mięsem.

Gdzie kupić świeże mule?

Najlepiej w specjalistycznych hurtowniach, bo w Lublinie póki co nie mamy sklepów sprowadzających świeże owoce morza. Kupując, warto wcześniej upewnić się, kiedy będzie świeża dostawa.

Mule żyją średnio 5 dni. Najlepiej kupić je pierwszego dnia i od razu przyrządzić swoje ulubione danie.

- Mule do swojej restauracji kupujemy we włoskiej hurtowni - mówi Anita Włodarczyk z Trattoria Bagatto.

A kiedy nie ma świeżych muli? Zostają mrożone. Też da się je przyrządzić, ale ich smaku nie da się porównać do smaku świeżych muli.

Obróbka

Kupione mule wyciągamy z opakowania i płuczemy pod zimną wodą. Za pomocą ostrego noża oczyszczamy muszle z narośli i osadów oraz usuwamy tak zwane bisiory, przypominające zwisające nitki. Do gotowania nadają się mule zamknięte. Jeśli trafimy na mule z uchylonymi muszlami, należy lekko stuknąć muszlą o blat stołu. Jeśli się zamknie: nadaje się do garnka. Te, które zostaną otwarte możemy jeszcze wrzucić do garnka z zimną wodą. A nuż która się zamknie?

W przypadku muli mrożonych nie powinniśmy mieć taki dylematów. Do głębokiego mrożenia idą wyłącznie zamknięte mule. Z tego też powodu wiele osób decyduje się na zakup mrożonych muli.

Garnek

Mule można przyrządzać na głębokiej patelni lub w garnku. Kto chce przyrządzać mule często powinien zaopatrzyć się w specjalny garnek do muli. To garnek emaliowany z pękatą pokrywką w kształcie mniejszego garnka. Łapiąc za cztery uszka, z łatwością możemy potrząsać garnkiem pełnym muli. A operacja potrząsania jest jednym z najważniejszych elementów decydujących o udanej potrawie.

Taki garnek ma bardzo praktyczny walor. Podajemy w nim mule na stół, odkrywamy, przykrywka służy do odkładania pustych muszli.

Receptura

Mule po marynarsku. Zajadałem się takimi podczas ostatniej edycji festiwalu „Europa na widelcu” we Wrocławiu. Od rana do świtu przyrządzał je na oczach widzów francuski restaurator. Wziąłem od niego przepis i tak najczęściej mule w domu przyrządzam.

Do dużego garnka wlewam szklankę bulionu warzywnego, wrzucam grubo pokrojoną cebulę, marchew i por. Do tego dużo natki pietruszki, selera i świeży tymianek. Po trzech minutach wrzucam pierwszą porcję wcześniej przygotowanych muli, doprawiam solą z pieprzem.

Przykrywam, dolewam białego wina, gotuję na mocnym ogniu 3 minuty, co minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Wykładam na półmisek. Jeśli trafi się zamknięta muszla, ląduje w koszu.

Takie mule najlepiej smakują z bagietką posmarowaną dobrym masłem. Na stole stawiamy sól i pieprz. W czasie, gdy mule znikają z półmiska, w garnku gotują się kolejne mule, podlane kolejną porcją białego wina.

Najlepsza jest ostatnia porcja, kiedy muli już jest mało, ale sosu, który nabierał smaku kilka razy pod rząd: dużo. Francuzi i Belgowie jedzą mule po marynarsku ze złocistymi, chrupiącymi frytkami. Też dobre.

Od Filippo Orlando

- Co jest najlepsze w mulach? To, że przyrządza się je w sumie 7-8 minut - mówi Filippo Orlando, włoski kucharz z restauracji Arte del Gusto w Lublinie. Najważniejsza zasada? - Im mniej składników, tym lepiej. Im krócej w garnku, też.

Twój ulubiony przepis? - Do garnka wlewam dobrą oliwę. Wrzucam pół łyżki posiekanej cebuli, pół łyżki posiekanego czosnku i dużo zielonej pietruszki. Mule bardzo ją lubią. Wsypuję oczyszczone mule, wlewam szklaneczkę białego wytrawnego wina. Doprawiam solą z pieprzem. Gotuję, potrząsając garnkiem, aż wszystkie muszle się otworzą. Podaję z podgrzanym pieczywem, natartym czosnkiem.

Twój drugi ulubiony przepis? - Jak wyżej oliwa, cebula i czosnek. Plus zielona pietruszka. Teraz dodaję ostre papryczki, kilka plastrów cytryny i sos pomidorowy. Wrzucam mule, podlewam białym wytrawnym winem, doprawiam solą jak trzeba. Gotuję 2-3 minuty dłużej. Równie dobre, jak pierwsze. A może nawet lepsze.

Trzeci przepis? - Niech będą mule po wenecku. Jak zawsze oliwa, cebula, czosnek i zielona pietruszka. Wsypuję mule, plasterki cytryny oraz dużo zielonego pieprzu. Gotuję 3 minuty, potrząsając garnkiem. Teraz wlewam szklankę dobrej śmietany, duszę jeszcze 3 minuty. To jest dobre jak drugie, a może jeszcze lepsze - śmieje się Filippo Orlando.

Porady

Włoski kucharz nie ukrywa, że na mulach trzeba się znać. Zanim człowiek się pozna, popełnia błędy. Najczęstszy błąd? - Przeciągamy mule na ogniu. Mają delikatne mięso z odcieniem morskiego smaku. Wystarczy, że potrzymamy je w garnku zbyt długo, ich mięso gorzknieje, robi się gumowate i bez smaku. Drugi grzech, to dodawanie zbyt wielu składników i przypraw, które zagłuszą smak muli. A przecież o ten smak nam chodzi najbardziej - mówi Filippo Orlando. - Teraz - zimą -mule mają najlepszy smak. Gotujcie je jak najczęściej. A jak macie ochotę na mule, a w sklepie są tylko mrożone, kupcie te mrożone. Są wstępnie pasteryzowane, po otwarciu głęboko mrożone. Należy je rozmrażać powoli. A następnie działać wedle podanych przepisów - dodaje Orlando.

A jak już nacieszycie się mulami z bagietką, kolej na eksperymenty z mulami i makaronami. Ale to już osobny temat. - Zgrać mule, dodatki i rodzaje makaronu to wyższa szkoła jazdy - śmiej się Filippo.

Pozostałe informacje

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska zaczęła turniej od porażki, występ zawodnika Azotów Puławy

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska zaczęła turniej od porażki, występ zawodnika Azotów Puławy

W pierwszym meczu mistrzostw świata reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych przegrała z wicemistrzami olimpijskimi Niemcami 28:35. W piątek Biało-Czerwoni zmierzą się z Czechami (godzina 18)

Uwaga! Ostrzeżenia przed marznącym deszczem i gołoledzią
POGODA

Uwaga! Ostrzeżenia przed marznącym deszczem i gołoledzią

Od wtorkowego wieczoru miejskie służby miały mnóstwo pracy walcząc o to, by drogi były przejezdne. Znacznie większe kłopoty miały polskie koleje, które w nocy notowały poważne problemy; część elektrycznych pociągów stanęła z powodu oblodzenia linii. A jakie są prognozy na najbliższe godziny?

Po wygranej w poprzedniej rundzie z Tourcoing Lille Metropolie, w pierwszym meczu ćwierćfinału CEV Challenge Cup Bogdanka LUK Lublin pokonała na wyjeździe CV Melilla

Bogdanka LUK Lublin blisko półfinału Challenge Cup

W pierwszym spotkaniu ćwierćfinałowym CEV Challenge Cup Bogdanka LUK Lublin pokonała na wyjeździe CV Melilla 3:0 i jest blisko awansu do półfinału. Mecz rewanżowy zostanie rozegrany w Lublinie 28 stycznia, o godzinie 18.

Polska z amerykańskim limitem. Co z rozwojem Sztucznej Inteligencji?
Polityka i AI

Polska z amerykańskim limitem. Co z rozwojem Sztucznej Inteligencji?

USA zdecydowały o ograniczeniu eksportu GPU do wybranych krajów/ Limitami została objęta także Polska. Polscy ministrowie interweniują.

Mimo lekkiego spadku w 2024 w porównaniu z 2023, Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu nadal pozostaje jedną z większych atrakcji turystycznych miasta
ZEBRY I ŻYRAFY

To nie był najlepszy rok. Ilu gości odwiedziło ZOO w 2024?

W 2024 było mniej odwiedzin niż w 2023. Za to dwa ostatnie dni minionego roku były rekordowe. 30 i 31 grudnia Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu odwiedziło aż 8 255 osób. Bo wtedy można było zwiedzać za darmo.

Nieduża, ale kluczowa: obwodnica Urzędowa oficjalnie otwarta
INWESTYCJE DROGOWE

Nieduża, ale kluczowa: obwodnica Urzędowa oficjalnie otwarta

Kosztowała ponad 66 milinów, ale jest już otwarta: obwodnica Urzędowa w ciągu drogi wojewódzkiej nr 833 z Urzędowa do Kraśnika.

Policjant nie był prawdziwy. Ale stracone 200 000 złotych już tak
OSZUSTWO NA POLICJANTA

Policjant nie był prawdziwy. Ale stracone 200 000 złotych już tak

Oszust wmówił kobiecie, że jej konto padło ofiarą hakerów i musi przelać swoje pieniądze na „bezpieczny rachunek”.

Kto z nich powinien reprezentować Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji 2025?
SONDA
film

Kto z nich powinien reprezentować Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji 2025?

Komisja wybrała 10 utworów, które wybrzmią podczas finału polskich kwalifikacji do 69. Konkursu Piosenki Eurowizji 2025. W walentynki dowiemy się, kto pojedzie do Szwajcarii i będzie reprezentować Polskę na eurowizyjnej scenie.

Chernobylite 2: Exclusion Zone
PROMIENIOWANIE
film

Chernobylite 2: Exclusion Zone. Co zobaczymy w Czarnobylu? (wideo)

Przy pierwszej części się sprawdziło. Polskie studiu The Farm 51 pracuje przy grze Chernobylite 2: Exclusion Zone i potrzebuje wsparcia. Stąd kampania na Kickstarterze.

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę
NA KORCIE

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę

Pora na drugi mecz na Australian Open dla Igi Świątek i Huberta Hurkacza. Tym razem polscy kibice nie dość, że będą musieli „zarwać noc” by oglądać polskich tenisistów na żywo, to dodatkowo będą musieli dokonać wyboru, które spotkanie oglądać

Z Tik-Toka na scenę. Mama na obrotach w Białej Podlaskiej
patronat
21 stycznia 2025, 19:00

Z Tik-Toka na scenę. Mama na obrotach w Białej Podlaskiej

Już 21 stycznia w sali widowiskowej Starostwa Powiatowego w Białej Podlaskiej wystąpi Klaudia Klimczyk powszechnie znana jako Mama Na Obrotach. Przyjeżdża z nowym programem „Kiedyś, a dziś”.

Koci herosi z lubelskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt szukają kochającego domu
ZDJĘCIA
galeria

Koci herosi z lubelskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt szukają kochającego domu

Mówi się, że nikt nie da ci tyle miłości co zwierzę, któremu uratowałeś życie. I to jest prawda: zwierzak wzięty ze schroniska odpłaca się nieograniczoną miłością. Obecnie na kochający dom w lubelskim schronisku czeka 116 kotów.

Lodowisko już działa. Można nawet zarezerwować całą taflę

Lodowisko już działa. Można nawet zarezerwować całą taflę

Szkoła Podstawowa nr 5 w Świdniku otworzyła lodowisko pod chmurką. Dziś wszyscy ślizgają się za darmo. Potem trzeba będzie już płacić. Ile?

Chcieli ukraść kawę. Nakrył ich dzielnicowy
NA GORĄCYM UCZYNKU

Chcieli ukraść kawę. Nakrył ich dzielnicowy

Dwóch mężczyzn próbowało ukraść kawę w sklepie na Kalinowszczyźnie. Na ich nieszczęście, w tym samym czasie zakupy robił tam policjant.

Jesse Eisenberg i Kieran Culkin na planie filmu Prawdziwy Ból
DO ZOBACZENIA
film

Prawdziwy ból: Premiera online już za chwilę (wideo)

Były zdjęcia w Lublinie i Krasnymstawie, były świetne recenzje, są nagrody i nominacje. Czas na premierę w streamingu. Kiedy i gdzie obejrzymy Prawdziwy Ból?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium