Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 grudnia 2015 r.
20:42

Święta szefa kuchni Piotra Skwarka pachnące swojskimi potrawami (przepisy)

0 1 A A
Piotr Skwarek
Piotr Skwarek

Piotr Skwarek. Jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Na talerzu potrafi wyczarować cuda. Nie byłoby tych cudów, gdyby nie korzenie. Źródło. To kuchnia jego mamy

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Korzenie, czyli strony łukowskie. Mama gotowała tak, jak nauczyła ją babcia.

- Symbolem moich smaków dzieciństwa są pampuchy. Przede wszystkim jagodowe. Jak ugryzłem, cała buzia była w jagodach. Babcia gotowała je na prześcieradle, w garnku, pod przykryciem. Były duże, wielkości dłoni. Puszyste, bardzo smaczne. Nigdy nie udało mi się powtórzyć tamtego smaku - mówi Piotr Skwarek, szef kuchni restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Drugim symbolem smaków dzieciństwa były sosy z grzybów leśnych. Z tak zwanych czerwonogłowców. Smażone na smalcu, z cebulą krojoną w rękach, podlane gęstą, wiejską śmietaną. Do tej pory nie może tego smaku zapomnieć. Pamięta grzyby z kominków. - Taki myk, próbuję go powtórzyć - śmieje się Piotr.

Strategia na dwa dni

Wigilia? Śledź, karp, zawsze dwa rodzaje ryby, gdyby komuś karp nie posmakował.

- Pamiętam jak mama przyrządzała sandacza. Łączyła sos tatarski z panierką z czerstwego chleba, jajkiem na twardo, rybę zapiekała. To była bardzo smaczna ryba. Do tego musiały być postne ziemniaki, smażone na dobrym, wiejskim oleju. Dokładnie takie, jakie robiła jeszcze babcia - opowiada Piotr Skwarek.

Królem wigilijnej wieczerzy był barszcz czerwony. To była cała strategia jego szykowania, zaplanowana na dwa dni.

- Dzień wcześniej mama gotowała wywar na włoszczyźnie i suszonych grzybach. Osobno siekała buraki czerwone, mieszała je z pokrojonymi warzywami, posypywała je solą i cukrem, żeby puściły swój sok - opowiada nasz szef kuchni.

Następnego dnia szykowała dwa garnki i durszlak. Wrzucała buraki z warzywami do garnka, zalewała wywarem tak, by ledwo co przykrył buraki z warzywami.

- Czekała do pierwszego gotowania, przelewała barszcz do drugiego garnka, wyciskając na durszlaku do ostatniej kropli. Te wyciśnięte buraki znów zalewała wywarem grzybowy, do pierwszego zagotowania i znów do garnka - mówi Piotr Skwarek. Operacja barszcz była powtarzana osiem razy. - Za ostatnim buraki był białe, przeźroczyste. A barszcz miał kolor jak wino bycza krew. Wtedy wrzucała listek, ziele, pieprz, dolewała zakwasu buraczanego, długo gotowała, dosmaczała. Aż znalazła finalny smak.

A jaki on był?

- Żadne słowa nie oddadzą jego smaku, aromatu, dobroci. To był smak dobroci, szykowanej przez matczyne ręce. Smak Wigilii.

Poszukiwanie smaku

Dlaczego tradycyjna kuchnia, oparta na swojskich metodach jest tak ważna ?

- Dlatego, że chleb ma smakować jak chleb, ryba jak ryba, mięso ma mieć smak mięsa. Jeśli nie znamy swojej kuchni tradycyjnej, nie potrafimy gotować dań na miarę współczesną. Kuchnia nie musi być wysublimowana czy jakoś wyszukana, żeby była smaczna. Ludzie szukają smaku właśnie. Dużo podróżują, oglądają programy kulinarne, czytają książki, rozmawiają... I nie dadzą się nabrać na kulinarne frazesy.

Czego jeszcze szukają?

- Smaków od serca. Takich jak wigilijne dania. Prostych, ale bogatych. Myślę, że te smaki są zakodowane w każdym z nas. Przychodzi moment i się w nas otwierają.

 

ZOBACZ: Przepisy świątecznych potraw od szefa kuchni Piotra Skwarka:

Ryba po grecku na biało

Kapusta z grzybami

Barszcz na Wigilię

Sandacz wigilijny

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Dwudniową przerwę właściciele stacji chcą wykorzystać na solidne naśnieżenie stoku

Stok narciarski zawiesza działalność. Do kiedy przerwa?

Ani dzisiaj, ani jutro nie będzie można pojeździć na nartach w Jacni (gm. Adamów) na Roztoczu. Właściciele stacji podali powód tej przerwy.

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

Rytm. Improwizacja. Inspiracje

MUZYKA Jazz został ze mną dłużej niż mogłem się spodziewać. Druga, że jazz faktycznie odpowiedział na moje ówczesne pytania. I postawił wiele nowych – rozmowa z Michałem Aftyką

Kierowca z Chełma w drodze do celi

Chciał przejechać policjantów, może dostać 10 lat

Do 10 lat więzienia grozi 36-latkowi, który próbował staranować interweniujących funkcjonariuszy. Policjanci znaleźli 36-latka siedzącego w samochodzie. Na widok mundurowych mężczyzna z impetem ruszył i próbował staranować interweniujących policjantów, a następnie uciekł z miejsca.

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium