Składniki: marchew 300 g, seler korzeń 100 g, pietruszka korzeń 100 g, cebula biała 100 g, olej 100 ml, masło 30 g, wywar z jarzyn 250 ml, majonez 150 ml, chrzan 20 g, sok z cytryny 1/2, liść laurowy 2 szt., ziarna pieprzu 8 szt., ziele angielskie 4 szt., sól i pieprz, ryba 600 g, bułka tarta 300 g, jajka 2 szt., mleko 50 ml, mąka 150 g, sól i pieprz, olej 250 ml, masło 60 g.
Wykonanie: warzywa kroimy, dusimy wszystko delikatnie przyprawiając, następnie dodajemy wywar z jarzyn i korzenie.
Cały wywar wygotowujemy, zostawiając jędrne warzywa. Całość studzimy, dodajemy majonez, chrzan, przyprawy, sok z cytryny. Rybę przyprawiamy, panierujemy, smażymy i studzimy.
Podajemy przełożony wcześniej przygotowanymi warzywami.