Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 grudnia 2015 r.
9:11

Piernik staropolski, keks i zdobione pierniczki czyli słodka strona świąt

 Igi Sarzyńskiej
Igi Sarzyńskiej

Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Jakie wypieki królują na pani świątecznym stole?

- Zawsze obchodzimy święta bardzo rodzinnie, tradycyjnie. Na naszym stole nie może więc zabraknąć tradycyjnych wypieków takich jak np. piernik staropolski, który jest wyjątkowy. Nie tylko pod względem smaku, ale również trwałości. Co prawda ciasto trzeba przygotować miesiąc przed pieczeniem, ale za to zachowuje świeżość bardzo długo. Piecze się go z dużą ilością naturalnego miodu. Potem można go przełożyć na przykład powidłami śliwkowymi. Bardzo lubimy też keks świąteczny, w którym jest mnóstwo bakalii jak suszone morele, żurawina, daktyle, papaja czy kandyzowana skórka pomarańczy.

Co roku piekę także pierniczki. Uwielbiam je ozdabiać. Nadają się nie tylko do jedzenia, ale są również świetną dekoracją na choinkę. Stworzyłam kilka kolekcji pierniczków. Każda ma inny motyw przewodni. Jest kolekcja inspirowana bajkowymi postaciami, śnieżna w klimacie skandynawskim, koronkowa nawiązująca do babcinych koronek, modowa z pierniczkami w kształcie ubrań i butów oraz pastelowa.

• Który ze świątecznych wypieków ma najprostszy przepis?

- Piernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z jego upieczeniem na pewno poradzą sobie nawet osoby, które nie mają wiedzy cukierniczej i doświadczenia w pieczeniu. Znacznie trudniejsze są już torty, na przykład czekoladowy czy makowy.

• Skąd czerpie pani inspiracje do swoich deserów?

- Z różnych źródeł m.in. ze starych przepisów, ale także od moich przyjaciół cukierników, z magazynów poświęconych branży cukierniczej. Uwielbiam testować nowe pomysły. Teraz marzy mi się połączenie malin i bazylii, ale nie w formie ciasta tylko deseru.

• Jako jedyna z naszego województwa znalazła się pani w gronie 23 cukierników, których desery pojawiły się w książce „Wykwintne Desery Polskie” przygotowanej pod patronatem byłej prezydentowej Anny Komorowskiej.

- Zostałam zaproszona do tej współpracy m.in. przez Janusza Profusa, ambasadora firmy Wedel w Polsce. To jeden z autorów tego projektu, który śledził sukcesy naszej pracowni i moje projekty. To dla mnie ogromne wyróżnienie, zwłaszcza, że znalazłam się w tak prestiżowym gronie. 23 listopada w Warszawie w związku z premierą książki została zorganizowana kolacja z udziałem byłego prezydenta Bronisława Komorowskiego i jego żony.

• W książce znalazły się trzy pani desery: sernik dyniowy z sosem z solonego karmelu, deser orzechowy z sosem śliwkowym i kwiatami wiśni, deser czekoladowy z miodem malinowym oraz słynny kogut kazimierski.

- Inspiracją miały być produkty lokalne. W tym przypadku była to śliwka, miód malinowy i maliny. Sernik dyniowy wybrałam sama, bo jest to jeden z moich ulubionych. Z kolei kogut kazimierski jest symbolem piekarni Sarzyński i tradycyjnym wypiekiem mojej rodziny. Nie mogło go więc zabraknąć.

• Pani projekty zostały też docenione za granicą.

- Tak, co mnie ogromnie cieszy. Publikowały je brytyjskie branżowe magazyny m.in. Wedding Cakes oraz Cakes and Sugarcraft.

• Dlaczego zainteresowała się pani cukiernictwem?

- Jestem przedstawicielką już czwartego pokolenia, które kontynuuje tradycje piekarskie i cukiernicze. Połączyłam tradycję z pasją artystyczną, którą rozwijałam od dzieciństwa. Warsztat doskonaliłam między innymi w szkole Baking Arts w San Francisco, Bonnie Gordon College w Toronto oraz w Peggy Porschen Academy w Londynie. Kurs w Londynie był spełnieniem jednego z moich zawodowych marzeń, bo Peggy Porschen jest moją guru.

Pierniczki

• 150 g cukru pudru
• 60 g masła
• 2 jaja
• 110 g miodu naturalnego
• 2,5 łyżki przyprawy do piernika
• 400 g mąki typu 650
• 30 g kakao
• 1 łyżeczka sody

Masło, cukier puder, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak, by masa podgrzała się do ok. 50 stopni). Pozostałe sypkie składniki - kakao, mąkę, sodę (zmieszać z 3/4) - dodać do ciepłej masy. Ciasto wymieszać, następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na ok. 12 h. Schłodzone ciasto wyrobić, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 10 minut.

Lukier królewski

• 1 białko
• 200 g przesianego cukru pudru
• sok z 1/4 cytryny

Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka, zamieszać. Następnie dodać przesiany cukier puder i ucierać przez ok. 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Lukier królewski powinien być lśniący i na tyle gęsty, by można było z niego wylać wzór o dowolnym kształcie.

Keks (3 sztuki)

• 250 g masła
• 120 g cukru pudru
• 225 g mąki łyżka
• 5 dużych jajek
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki wódki
• ekstrakt wanilii
• 500 g bakalii (np. moreli, żurawiny, daktyli, skórki pomarańczowej)
• tłuszcz i bułka do formy

Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku, a następnie proszek, mąkę, aromat i wódkę. Z białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Bakalie siekamy, obtaczamy w łyżce mąki (dzięki temu nie osiądą na dnie ciasta i będą równomiernie rozmieszczone). Delikatnie mieszamy z ciastem. Keksówkę (29 x 11 cm) smarujemy tłuszczem i wsypujemy bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone). Studzimy i dekorujemy lukrem.
Lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny/pomarańczy. Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny lub pomarańczy. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Piernik świąteczny (4 porcje)

• 390 g mąki pszennej
• po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
• łyżka przyprawy korzennej
• 5 jajek
• 250 g masła
• 150 g cukru
• 150 g miodu
• 200 ml śmietany
• szklanka powideł śliwkowych
• 100 g posiekanych bakalii
• tłuszcz i bułka tarta do formy

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Masę maślano-żółtkową zmiksować z przesianą mąką, mlekiem i powidłami (dodawać partiami). Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Dwie formy keksówki wysmarować masłem, posypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Wyjąć odstawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: 350 ml śmietany kremówki, 350 g czekolady deserowej. Śmietanę kremówkę podgrzać. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, polać piernik i udekorować połówkami orzecha włoskiego.

Pozostałe informacje

Sky Jumpers i jej założyciel Krzysztof Barszczewski (nr 23)

Krzysztof Barszczewski: Sky Jumpers to projekt z pasją

Rozmowa z Krzysztofem Barszczewskim, dyrektorem marketingu TKKF Cukropol i twórcą projektu Sky Jumpers

Służby pracują na terenie obiektu w Komornikach pod Poznaniem, gdzie w środę, 19 lutego, pracownicy znaleźli fragment rakiety Falcon 9

Szczątki amerykańskiej rakiety nad Polską. Znaleziono drugi element

W podpoznańskich Wirach znaleziono kolejny niezidentyfikowany obiekt – informuje wielkopolska PSP. Wcześniej pracownicy jednej z firm w Komornikach znaleźli na terenie zakładu przedmiot przypominający zbiornik. – W środę rano nad terytorium naszego kraju doszło do niekontrolowanego wejścia w atmosferę szczątków członu rakiety nośnej Falcon 9 – potwierdziła Polska Agencja Kosmiczna.

Azoty przepłacały za gaz? Chodzi o co najmniej 932 miliony złotych

Azoty przepłacały za gaz? Chodzi o co najmniej 932 miliony złotych

Zarząd Grupy Azoty S.A. odkrył, że w latach 2022-2023 gaz kontraktowany dla chemicznego koncernu był droższy, niż wynikało z dziennych cen spot na europejskim rynku. Spółka miała przepłacić za surowiec co najmniej 932 mln zł. Czy jej ówczesne władze złamały prawo?

Piotr Schmidt oraz Wojciech Myrczek

Był Komeda i Stańko, teraz jest Młynarski i jazz

Nie można się bać nawiązywania do kultowych projektów czy artystów i ich twórczości – wywiad z Piotrem Schmidtem, trębaczem, kompozytorem, liderem i producentem muzycznym. Pod koniec minionego roku ukazała się płyta „Młynarski. Bynajmniej”. Za jej produkcję, jak i partie solowe trąbki odpowiada właśnie nasz rozmówca

ChKS Chełm musiał uznać wyższość broniącej Tauron Pucharu Polski drużyny Aluron CMC Warta Zawiercie

Tauron PucharuPolski: ChKS Chełm musiał uznać wyższość faworyta

W spotkaniu ćwierćfinałowym Tauron Pucharu Polski ChKS Chełm przegrał z obrońcą trofeum Aluron CMC Wartą Zawiercie 0:3. Tym samym goście awansowali do Final 4

Rodzinne ferie jak z bajki: warsztaty zielarskie w Herbapolu
ZDJĘCIA
galeria

Rodzinne ferie jak z bajki: warsztaty zielarskie w Herbapolu

Co tak naprawdę kryje się w kubku z herbatą i czy można założyć ziołowy ogród na balkonie. W ramach programu "Rodzinne ferie jak z bajki" najmłodsi odwiedzili dziś Herbapol.

Już nie będą robić nielegalnych papierosów

Już nie będą robić nielegalnych papierosów

Owijarki, pakowarka i prawie 700 tys. sztuk nielegalnie wyprodukowanych papierosów. Zatrzymano 8 osób. 5 obywateli Armenii i 3 obywateli Ukrainy.

Motor Lublin Arena

Motor Lublin Arena. Taka nazwa przynajmniej do końca 2027

Stadion, na którym swoje mecze ekstraklasy rozgrywają piłkarze Motoru Lublin zyskuje sponsora tytularnego i zmienia nazwę.

Klasyczne kontrasty. Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej
foto
21 lutego 2025, 19:00

Klasyczne kontrasty. Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej

Piątkowy wieczór (21 lutego) w Filharmonii Lubelskiej rozpocznie się jednym z najbardziej relaksujących utworów muzycznych, jakie kiedykolwiek powstały – „Pawaną op. 50” Gabriela Faurégo. Na zakończenie wieczoru zabrzmi monumentalna II Symfonia D-dur op. 43 Jeana Sibeliusa. Jako gość wystąpi grecki flecista Stathis Karapanos.

Zderzenie wojskowej ciężarówki i osobówki. Sprawcą nietrzeźwy kierowca

Zderzenie wojskowej ciężarówki i osobówki. Sprawcą nietrzeźwy kierowca

We wtorek (18 lutego) doszło do zderzenia samochodu osobowego z samochodem ciężarowym na drodze krajowej numer 17 w miejscowości Wał. Dwie osoby zostały przewiezione do szpitala, a sprawcą zdarzenia okazał się nietrzeźwy kierowca.

Średnia cena samochodów w 2024 roku osiągnęła poziom 35 025 złotych, a tempo wzrostu cen na rynku wtórnym znacznie przy-śpieszyło, głównie za sprawą większej liczby prawie nowych samochodów w ofercie.

Te używane auta straciły najwięcej na wartości

Volkswagen Passat tańszy o ponad 7 tysięcy, a Audi A6 o ponad 10 tysięcy złotych. Jakie jeszcze modele znajdziemy na liście najpopularniejszych samochodów na wtórnym rynku, które straciły na wartości w 2024 roku?

Szymon Hołownia w Lublinie: trzeba powołać fundusz wsparcia lokatorów
WYBORY PREZYDENCKIE

Szymon Hołownia w Lublinie: trzeba powołać fundusz wsparcia lokatorów

W środę przed południem marszałek Sejmu Szymon Hołownia odwiedził Lublin. Kampanijne spotkanie z dziennikarzami stało pod znakiem komentowania polityki krajowej i negocjacji dotyczących przyszłości Ukrainy bez udziału Ukrainy. Dla mieszkańców Lublina nie to jednak z całego spotkania było najważniejszą informacją.

Służby pracują na terenie obiektu w Komornikach pod Poznaniem, gdzie w środę, 19 lutego, pracownicy znaleźli fragment rakiety Falcon 9

Szczątki amerykańskiej rakiety nad Polską. Jest potwierdzenie

W środę rano nad terytorium naszego kraju doszło do niekontrolowanego wejścia w atmosferę szczątków członu rakiety nośnej Falcon 9 – potwierdziła Polska Agencja Kosmiczna. Agencja zbada razem z firmą SpaceX, czy znaleziony w Komornikach zbiornik jest częścią tej rakiety.

Dozór i zakaz zbliżania. 71-latek odpowie za usiłowanie rozboju

Dozór i zakaz zbliżania. 71-latek odpowie za usiłowanie rozboju

Policjanci zatrzymali 71-latka w sprawie usiłowania rozboju. Mężczyźnie grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi

Trzech zawodników Orlen Oil Motoru Lublin wystąpi w Indywidualnych Międzynarodowych Mistrzostwach Ekstraligi im. Zenona Plecha 2025 w Łodzi

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium