Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 listopada 2015 r.
21:44

Przepisy na potrawy z piwem. Burger czy golonka?

Tomasz Bareja, kucharz w pubie „U Fotografa”
Tomasz Bareja, kucharz w pubie „U Fotografa”

Okręt piwnej rewolucji zatrzyma się w sobotę i niedzielę w Lublinie. Z okazji Lubelskich Targów Piw Rzemieślniczych mamy dla was przepisy na potrawy z piwem. Od słynnej zupy, przez białą kiełbasę w piwie, golonkę, żeberko i słodkie racuchy z jabłkami.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kariera polskiej kuchni w Europie zaczęła się od piwa. Polskiego piwa, w którym rozsmakował się w latach 1588–1589 papieski nuncjusz kardynał Aldobrandini. Jako papież Klemens VIII nadal cenił sobie lekki, jasny, musujący napój. Kiedy zaniemógł, wołał w malignie: „O santa piva di Polonia! O santa birra di Warka!” Czuwający przy papieżu księża, myśląc że papież modli się do jakiejś świętej, zaczęli powtarzać: O Santa Piva, ora pro eo. Tyle legenda.

Na ziemi lubelskiej królowało zielone piwo biłgorajskie. Zielone, czyli młode, lekkie. Na piwie gotowano też pożywne zupy na śniadanie. Taką polewkę, zwaną faramuszką, sławił poeta Szymon Szymonowic.

Burger z witbier’em

Składniki: 50 dag antrykotu, 10 dag boczku, 10 dag wędzonej słoniny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanej kolendry, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka, butelka piwa typu witbier.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, zalać witbier’em na 3 godziny. Wyjąć, zemleć razem z boczkiem i słoniną w maszynce na grubszym oczku. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, pietruszkę, kolendrę, wymieszać, doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, starannie wyrobić. Formować burgery, smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Podawać w specjalnej bułce podpieczonej w tosterze. Razem z ulubionymi dodatkami i sosami.

Faramuszka z pilsem

Składniki: litr pilsa, 12 dag chleba żytniego bez skórki, łyżka świeżego masła, pół łyżeczki mielonego kminku, 8 dag cukru, szczypta soli.

Wykonanie: do emaliowanego garnka wlać piwo, zagotować z chlebem, dodać masło i przyprawy. Po zagotowaniu zupę przetrzeć przez sito, wlać do glinianego dzbanka, dodać pół litra wrzątku, wymieszać. Podawać z białym serem pokrojonym w kostkę.

Golonka w porterze

Składniki: 4 golonki, butelka portera, 3 łyżki smalcu (zamiennie oliwa), 4 cebule, listek laurowy, 4 goździki, 3 ziarna jałowca, sól, pieprz.

Wykonanie: golonki umyć i osuszyć. Ponacinać skórkę w kratkę, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i naszpikować goździkami. Na rozgrzanym smalcu obsmażyć golonki. Przełożyć je do brytfanny, podlać wodą, dodać naszpikowaną goździkami cebulę, jałowiec i liść laurowy. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza, piec golonki 2 godziny. Co jakiś czas podlewać wodą. W drugiej godzinie: piwem. Kiedy na golonkach powstanie chrupiąca i bardzo aromatyczna skórka podać z musztardą, duszoną kapustą i piwem.

Indyk w amerykańskim lagerze

Składniki: 75 dag udźca z indyka, butelka piwa w stylu amerykański lager, 2 cebule, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.
Wykonanie: mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę i cukinię pokroić w plastry, paprykę w kawałki, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski, zalać połową piwa i schować na 3 godziny do lodówki. Nakładać mięso na drewniane patyczki, przekładając cukinią, papryką i cebulą, upiec na patelni grillowej, podlewając piwem.

Kaszanka w piwie wędzonym

Składniki: kilogram dobrej kaszanki w naturalnej osłonce, 4 cebule, 15 dag wędzonki, szklanka piwa wędzonego, sól, pieprz.

Wykonanie: z kaszanki ściągnąć skórkę. Pokroić w drobne kwadraciki. I przesmażyć z wędzonką pokrojoną w kostkę. Dodać posiekaną cebulę. Podlać piwem. Po kilku minutach dodać kaszankę pokrojoną w plastry. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć kilka minut. Podawać ze świeżym, razowym chlebem i odrobiną chrzanu.

Kiełbasa w stylu IPA

Składniki: 8 porcji białej kiełbasy, 3 cebule, 3 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki oleju rzepakowego, butelka piwa w stylu IPA, sól, ostra papryka.

Wykonanie: cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oleju, doprawić solą i ostrą papryką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na cebuli ułożyć kiełbasę. Wymieszać musztardę z miodem, posmarować kiełbaski. Podlać połową piwa. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas podlewać piwem.

Żeberka z belgijskim Sison

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz, butelka piwa belgijskiego. Na marynatę: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków.

Wykonanie: na dzień przed obiadem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka natrzeć solą z pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia zagotować żeberka w piwie. Zawinąć je w srebrną folię i upiec w piekarniku na złoto.

Racuchy z piwem pszenicznym na deser

Składniki: pół litra piwa, 1 łyżeczka cukru , 2 dag drożdży, 1 jajko, mąka pszenna (ile przyjmie ciasto), 2 złote renety, olej na smażenie.

Wykonanie: podgrzać piwo. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie, dodać jajko i tyle mąki, żeby ciasto było w miarę gęste. Zostawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić na talarki. Obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju.

Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych 2015

Taka impreza odbędzie się w Lublinie po raz pierwszy. Przyjdzie ponad 20 browarów rzemieślniczych z całego kraju. Do spróbowania będzie nawet 100 różnych piw. W programie targów także spotkania z przedstawicielami browarów i wykłady na temat piw rzemieślniczych.

Swoje stoisko będzie miał także Lubelski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

W sobotę (28 listopada) Targi potrwają od godz. 12 do północy. W niedzielę od 10 do 17. Bilety wstępu kosztują 2 złote i są jednorazowe: po opuszczeniu terenu imprezy taki bilet traci ważność. W sprzedaży będą też jednodniowe bilety wielokrotnego wstępu za 5 zł (dostępne są w ograniczonej liczbie). Organizatorem imprezy są Targi Lublin oraz grupa Piwny Lublin, Pub „U Fotografa”, lubelski oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Pozostałe informacje

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie
zdjęcia
galeria

Studniówka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie

W sobotę, 15 lutego, na studniówce bawiły się ostatnie klasy Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. C.K. Norwida przy ul. Muzycznej w Lublinie. W odróżnieniu od większości szkół średnich, które swoje bale najczęściej organizują w hotelach i salach weselnych, "Plastyk" postawił na tradycję.

Urodzinowy weekend
foto
galeria

Urodzinowy weekend

Naprawdę trudno w to uwierzyć, ale Helium Club jest z nami już 10 lat. Jeden z najpopularniejszych klubów w Lublinie obchodził swoje urodziny. Impreza odbyła się w myśl zasady albo grubo albo wcale. Faktycznie tak było, co można zobaczyć w naszej fotogalerii. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki
historia, zdjęcia
galeria

Przemysłowy Lublin w dobie PRL. Zobacz jak wyglądały lubelskie fabryki

W czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej Lublin był jednym z liczących się ośrodków przemysłowych w ówczesnej Polsce. W mieście powstały nowe zakłady przemysłowe i fabryki: Fabryka Samochodów Ciężarowych, Zakłady Metalurgiczne „Ursus”, Lubelskie Fabryki Wag czy Lubelska Fabryka Maszyn Rolniczych.

Piłkarze Motoru w dwóch wiosennych kolejkach zapisali na swoim koncie tylko punkt. Ostatnio przegrali w Kielcach 0:1

Motor kontra Jagiellonia. Beniaminek sprawdzi formę mistrza

Po meczach z rywalami znajdującymi się w strefie spadkowej czas na zupełnie inne spotkanie. W niedzielę o godz. 17.30 Motor Lublin zmierzy się na wyjeździe z mistrzem Polski – Jagiellonią Białystok. Transmisja tradycyjnie na Canal+ Sport 3.

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli w szkole - bal ZSO nr 1 im. KEN w Puławach

Tuż przed feriami, w sobotę, 15 lutego, w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej bawili się uczniowie ostatnich klas II LO. Były piosenki, kwiaty, polonez, walc oraz parodiowanie wychowawców.

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie
ZDJĘCIA / WIDEO
galeria
film

Poloneza czas zacząć. Studniówka XXX LO im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie

Uczniowie z XXX Liceum Ogólnokształcącego im. ks. Jana Twardowskiego w Lublinie bawili się do białego rana na swojej studniówce.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium