Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 listopada 2015 r.
21:44

Przepisy na potrawy z piwem. Burger czy golonka?

Tomasz Bareja, kucharz w pubie „U Fotografa”
Tomasz Bareja, kucharz w pubie „U Fotografa”

Okręt piwnej rewolucji zatrzyma się w sobotę i niedzielę w Lublinie. Z okazji Lubelskich Targów Piw Rzemieślniczych mamy dla was przepisy na potrawy z piwem. Od słynnej zupy, przez białą kiełbasę w piwie, golonkę, żeberko i słodkie racuchy z jabłkami.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kariera polskiej kuchni w Europie zaczęła się od piwa. Polskiego piwa, w którym rozsmakował się w latach 1588–1589 papieski nuncjusz kardynał Aldobrandini. Jako papież Klemens VIII nadal cenił sobie lekki, jasny, musujący napój. Kiedy zaniemógł, wołał w malignie: „O santa piva di Polonia! O santa birra di Warka!” Czuwający przy papieżu księża, myśląc że papież modli się do jakiejś świętej, zaczęli powtarzać: O Santa Piva, ora pro eo. Tyle legenda.

Na ziemi lubelskiej królowało zielone piwo biłgorajskie. Zielone, czyli młode, lekkie. Na piwie gotowano też pożywne zupy na śniadanie. Taką polewkę, zwaną faramuszką, sławił poeta Szymon Szymonowic.

Burger z witbier’em

Składniki: 50 dag antrykotu, 10 dag boczku, 10 dag wędzonej słoniny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanej kolendry, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka, butelka piwa typu witbier.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, zalać witbier’em na 3 godziny. Wyjąć, zemleć razem z boczkiem i słoniną w maszynce na grubszym oczku. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, pietruszkę, kolendrę, wymieszać, doprawić papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, starannie wyrobić. Formować burgery, smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Podawać w specjalnej bułce podpieczonej w tosterze. Razem z ulubionymi dodatkami i sosami.

Faramuszka z pilsem

Składniki: litr pilsa, 12 dag chleba żytniego bez skórki, łyżka świeżego masła, pół łyżeczki mielonego kminku, 8 dag cukru, szczypta soli.

Wykonanie: do emaliowanego garnka wlać piwo, zagotować z chlebem, dodać masło i przyprawy. Po zagotowaniu zupę przetrzeć przez sito, wlać do glinianego dzbanka, dodać pół litra wrzątku, wymieszać. Podawać z białym serem pokrojonym w kostkę.

Golonka w porterze

Składniki: 4 golonki, butelka portera, 3 łyżki smalcu (zamiennie oliwa), 4 cebule, listek laurowy, 4 goździki, 3 ziarna jałowca, sól, pieprz.

Wykonanie: golonki umyć i osuszyć. Ponacinać skórkę w kratkę, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i naszpikować goździkami. Na rozgrzanym smalcu obsmażyć golonki. Przełożyć je do brytfanny, podlać wodą, dodać naszpikowaną goździkami cebulę, jałowiec i liść laurowy. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza, piec golonki 2 godziny. Co jakiś czas podlewać wodą. W drugiej godzinie: piwem. Kiedy na golonkach powstanie chrupiąca i bardzo aromatyczna skórka podać z musztardą, duszoną kapustą i piwem.

Indyk w amerykańskim lagerze

Składniki: 75 dag udźca z indyka, butelka piwa w stylu amerykański lager, 2 cebule, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.
Wykonanie: mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę i cukinię pokroić w plastry, paprykę w kawałki, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski, zalać połową piwa i schować na 3 godziny do lodówki. Nakładać mięso na drewniane patyczki, przekładając cukinią, papryką i cebulą, upiec na patelni grillowej, podlewając piwem.

Kaszanka w piwie wędzonym

Składniki: kilogram dobrej kaszanki w naturalnej osłonce, 4 cebule, 15 dag wędzonki, szklanka piwa wędzonego, sól, pieprz.

Wykonanie: z kaszanki ściągnąć skórkę. Pokroić w drobne kwadraciki. I przesmażyć z wędzonką pokrojoną w kostkę. Dodać posiekaną cebulę. Podlać piwem. Po kilku minutach dodać kaszankę pokrojoną w plastry. Doprawić solą z pieprzem. Smażyć kilka minut. Podawać ze świeżym, razowym chlebem i odrobiną chrzanu.

Kiełbasa w stylu IPA

Składniki: 8 porcji białej kiełbasy, 3 cebule, 3 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki oleju rzepakowego, butelka piwa w stylu IPA, sól, ostra papryka.

Wykonanie: cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oleju, doprawić solą i ostrą papryką. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na cebuli ułożyć kiełbasę. Wymieszać musztardę z miodem, posmarować kiełbaski. Podlać połową piwa. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas podlewać piwem.

Żeberka z belgijskim Sison

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz, butelka piwa belgijskiego. Na marynatę: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków.

Wykonanie: na dzień przed obiadem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka natrzeć solą z pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia zagotować żeberka w piwie. Zawinąć je w srebrną folię i upiec w piekarniku na złoto.

Racuchy z piwem pszenicznym na deser

Składniki: pół litra piwa, 1 łyżeczka cukru , 2 dag drożdży, 1 jajko, mąka pszenna (ile przyjmie ciasto), 2 złote renety, olej na smażenie.

Wykonanie: podgrzać piwo. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie, dodać jajko i tyle mąki, żeby ciasto było w miarę gęste. Zostawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić na talarki. Obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju.

Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych 2015

Taka impreza odbędzie się w Lublinie po raz pierwszy. Przyjdzie ponad 20 browarów rzemieślniczych z całego kraju. Do spróbowania będzie nawet 100 różnych piw. W programie targów także spotkania z przedstawicielami browarów i wykłady na temat piw rzemieślniczych.

Swoje stoisko będzie miał także Lubelski Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

W sobotę (28 listopada) Targi potrwają od godz. 12 do północy. W niedzielę od 10 do 17. Bilety wstępu kosztują 2 złote i są jednorazowe: po opuszczeniu terenu imprezy taki bilet traci ważność. W sprzedaży będą też jednodniowe bilety wielokrotnego wstępu za 5 zł (dostępne są w ograniczonej liczbie). Organizatorem imprezy są Targi Lublin oraz grupa Piwny Lublin, Pub „U Fotografa”, lubelski oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium