Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 października 2015 r.
16:15

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najpopularniejsze są grzyby w śmietanie. Mogą być podawane na przystawkę wraz z chrupiąca bagietką, albo z młodymi ziemniakami. Większe grzyby kroimy na pół, albo nawet w ćwiartki.

Żeby sos był delikatny, na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy, wkładamy ząbek czosnku nadziany na widelec i mieszamy nim śmietanę przez kilka chwil. Po kilku minutach powoli wkładamy grzyby i posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Dusimy je trzy minuty, doprawiamy solą z pieprzem i gotowe.

Zupa z borowików

Najpierw gotujemy warzywny bulion. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, trzy cebule, trzy listki bobkowe, kilka ziaren pieprzu. Dodajemy kilkanaście pięknych borowików i gotujemy do miękkości.

Następnie zupę przecedzamy do wazy, wkładamy ugotowany grzyby, posypujemy zielonym koperkiem i dodajemy makaron w postaci dużych muszelek.

Kto jest bardzo pracowity, może zamiast makaronu użyć małych pierożków z grzybami.

Grzybowa po lwowsku

Na grzybową po lwowsku potrzebujemy 1,5 litra dobrego rosołu, do którego wrzucamy grzyby pokrojone w paski i 10 dag fasoli. Z mąki, cebuli i masła robimy złocistą zasmażkę, łączymy z zupą i doprawiamy solą z pieprzem.

Na talerz wykładamy jajko na twardo, podzielone na ćwiartki i zalewamy grzybową. Odrobina kopru nie zaszkodzi. Łakomczuchy mogą dorzucić ziemniaków i podprawić gęstą, wiejską śmietaną.

Kurki w śmietanie

Większe kurki kroimy w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawiamy w całości. Na patelnię wkładamy 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebulki. Gdy się usmaży, wrzucamy 1 kg kurek i dusimy do miękkości, często mieszając.

Kurki lubią się dusić, więc trzeba im co najmniej pół godziny. Następnie wlewamy szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawiamy solą z pieprzem. Młode kartofelki pasują tu najbardziej.

Borowiki z miodem

Wybieramy kilogram niedużych borowików i wrzucamy je do garnka, w którym roztopiliśmy 15 dag masła, dodając 4 łyżki miodu naturalnego i 3–4 łyżki soku z cytryny. Grzyby dusimy do miękkości, jak zwykle często mieszając. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Możemy podać z ziemniakami z wody lub ryżem.

Prawdziwki w szynce

8 niedużych prawdziwków obgotowujemy w wodzie z dodatkiem 4 łyżek soku z cytryny. Miękkie grzyby odcedzamy, osuszamy, obtaczamy solą i pieprzem. Każdy grzybek zawijamy w plaster wiejskiej szynki, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. I smażymy. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Z żółtym serem

Kilogram borowików, kozaków lub maślaków posypujemy solą z pieprzem i rumienimy na maśle. Dodajemy 20 dag żółtego sera i smażymy przez kilka minut. Kto chce, może doprawić cząbrem. Podajemy z ryżem.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kilogram obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.

Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym.

Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych lub złocistych i chrupiących naleśników, nadzianych szynką.

Sztuka mięsa z borowikami

Na koniec zostawiłem danie, które smakuje mi bardziej niż sławne polskie zrazy, nadziewany grzybami. Dwa kilogramy dobrej wołowiny (karkówki, łopatki lub mostka) gotujemy z włoszczyzną, dodając ćwiartkę kapusty, dwie kalarepki i kilka ziemniaków.

Gdy mięso będzie miękkie, kroimy je w plastry i zalewamy borowikami, uduszonymi we własnym sosie, podlanym rosołem i podajemy z kartoflami z wody. Odrobina warzyw z wody dopełni tej kulinarnej propozycji. Danie proste, zachwycające w smaku i bardzo pożywne.

Pozostałe informacje

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki
improv

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki

W najbliższy czwartek, 3 kwietnia, Fabryka Kultury Zgrzyt w Lublinie zamieni się w miejsce spontanicznego humoru, a to za sprawą Poławiaczy Pereł Improv Teatr i ich najnowszego, improwizowanego spektaklu komediowego "Każdy widz się liczy!".

Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz w bazie wojskowej w Sochaczewie 
PAP/Marcin Obara

Program Wisła: umowa na wsparcie logistyczne dla polskich Patriotów

W poniedziałek w bazie wojskowej w Sochaczewie została zawarta umowa z USA na wsparcie logistyczne i techniczne dla polskich systemów Patriot.

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Pierwszy weekend kwietnia upłynie w Lublinie pod znakiem kina zaangażowanego społecznie. W dniach 4–6 kwietnia 2025 r. w lubelskim klubie Baobab odbędzie się 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie. Tegoroczny program festiwalu WATCH DOCS skupia się wokół trzech głównych tematów: neokolonializm, przemoc szkolna i równe traktowanie.

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa
galeria

Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II. Sympozjum i wystawa

Naukowcy z Polski i zagranicy, przedstawiciele papieskich instytucji i goście zgromadzili się w poniedziałek na KUL na sympozjum „Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Edukacyjna: Dar i nadzieja w 20. rocznicę odejścia św. Jana Pawła II”.

Tak będzie wyglądała Szkoła Podstawowa Specjalna nr 26 im. Janusza Korczaka. przy ul. Hanki Ordonówny rozpoczyna się budowa nowej siedziby

Zaczyna się budowa nowej szkoły w Lublinie. Będzie gotowa za 2 lata

Dokumentacja jest gotowa, prace ruszą w tym tygodniu, a za dwa lata będzie gotowa nowa siedziba Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 26 im. Janusza Korczaka.

Wybory prezydenckie zaplanowano na 18 maja. Ewentualna druga tura zostanie przeprowadzona 1 czerwca.

Kto zostanie prezydentem Polski? Jest już 10 zarejestrowanych kandydatów

Tylu zarejestrowała już Państwowa Komisja Wyborcza. Pozostali mają czas do piątku, do godziny 16.

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Krok w stronę miasta. Gmina złożyła wniosek do wojewody

Wniosek do wojewody lubelskiego już złożony: Janów Podlaski stara się o prawa miejskie.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża tę technologie pierwsza w Polsce

Wcześniej była metoda mikrofiltracji, teraz będzie technologia UV do oczyszczania solanki. Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdraża ją jako pierwsza w Polsce.

Adam Kuś (w niebieskim stroju) rozpoczął sezon od świetnego występu

Zawodnicy Monogo Lubelskie Perła Polski błyszczeli w rywalizacji na czeskich szosach

W miniony weekend u naszych południowych sąsiadów rozegrano dwa wyścigi. W sobotę w okolicach Hlohovca rozegrano Trofeo Cinelli.

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Tragiczny wypadek w Chełmie. 19-latek usłyszał zarzuty

Zarzuty spowodowania katastrofy drogowej i jazdy po pijanemu usłyszał w poniedziałek 19-letni Szymon C. podejrzany o spowodowanie w Chełmie wypadku, w którym zginęło dwóch 18-latków, przewożonych w bagażniku auta. Samochodem tym podróżowało w sumie 10 młodych osób.

Uroczystość podpisania umowy w LCK

Miliardy w sieć i liczniki. PGE podpisała rekordową umowę

12,1 miliarda złotych zainwestuje Grupa PGE w sieć, nowoczesne rozwiązania cyfrowe i wiele innych dziedzin swojego biznesu. Pieniądze pochodzą z niskooprocentowanej pożyczki, w ramach KPO, której udzielił Bank Gospodarstwa Krajowego. Umowę podpisano dziś w Lublinie. Szefowie PGE obiecują, że olbrzymie pieniądze pozwolą obniżyć rachunki za prąd.

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Niebezpieczne pamiątki z czasów II wojny światowej znalezione podczas budowy

Podczas prac ziemnych na terenie gminy Zalesie odkryto pocisk artyleryjski pochodzący z okresu I wojny światowej. Niebezpieczne znalezisko zostało zabezpieczone przez policję i zneutralizowane przez saperów. Przypominamy, jak postępować w przypadku znalezienia niewybuchów.

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Z trzema promilami na traktorze. Został złapany przez świadków

Ponad 3 promile alkoholu w organizmie wykazało badanie alkomatem u 31-letniego kierowcy traktora. Dalszą jazdę maszyną uniemożliwili mu świadkowie zdarzenia.

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Jak ma się rozwijać transport publiczny w mieście i gminie? Przyjdź na konsultacje

Miasto chce poznać opinie mieszkańców na temat transportu publicznego. Można wypełnić ankietę i przyjść na konsultacje.

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

ZGL ma być spółką. Dotychczasowa formuła prawna wpędziła ZGL w problemy finansowe

Zakład Gospodarki Lokalowej w Łukowie będzie spółką. Zdaniem władz miasta dotychczasowa formuła prawna się nie sprawdziła i wpędziła ZGL w problemy finansowe.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium