Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Penny Arcade (na zdjęciu) to jedna z gwiazd Warhola (fot. Materiały prasowe)

Konfrontacje Teatralne 2015: Klauzula przyzwoitości? Nie u nas

„Klauzula przyzwoitości” to najważniejszy blok tematyczny 20 Konfrontacji Teatralnych, które rozpoczną się 9 października. W 1991 roku niezależna agencja rządowa w Stanach Zjednoczonych odmówiła czterem artystom wypłacenia przyznanych wcześniej grantów pod pretekstem „propagowania nieprzyzwoitych treści”. Jedna z bohaterek będzie gościem specjalnym festiwalu.

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Szaszłyk, golonka, a może jagnięcina? Podpowiadamy na co warto się wybrać do lubelskich restauracji.

Gdzie wyskoczyć z Lublina, żeby dobrze zjeść i zwiedzić? Siedem restauracji na weekend. Nasze propozycje
Nowe

Gdzie wyskoczyć z Lublina, żeby dobrze zjeść i zwiedzić? Siedem restauracji na weekend. Nasze propozycje

Gdzie wyskoczyć z Lublina na weekend, żeby dobrze zjeść? Oto nasze propozycje miejsc, gdzie dobrze karmią, a w pobliżu można zobaczyć ciekawe rzeczy

Piotr Kuba Kubowicz

Piotr Kuba Kubowicz: Pośpiech poniża

Jest ostatnim artystą Piwnicy przyjętym przez Piotra Skrzyneckiego. Kiedy śpiewa „Wartownika”, publiczność słucha sercem. Wiersze Rilkego dla Kubowicza przetłumaczył lubelski poeta Marian Janusz Kawałko. Podczas koncertów rozmawia z ludźmi, ale nie lubi wywiadów. No chyba, że w Lublinie. Rozmowa z Piotrem Kubą Kubowiczem z krakowskiego kabaretu Piwnica Pod Baranami.

7 przepisów na dobrą rybę

7 przepisów na dobrą rybę

Carpaccio z łososia, dorada z pieca, pstrąg z wody i wędzony karp. Siedem sposobów na smaczne dania z ryb, które sprawią wam radość

Tekst sztuki Dürrenmatta jest tak aktualny, że wydawało się, iż reżyser dopisał współczesne akcenty. A jednak nie
film

A to Polska właśnie. Premiera „Herkulesa i stajni Augiasza” w Teatrze Osterwy

Teatralny statek z polską stajnią Augiasza na pokładzie wolno i ciężko wypływał na szerokie wody. Kiedy już złapał kurs, pewnie dopłynął do brzegu. Czy podobnie będzie z nową Polską?

Racuszki piwne z jabłkami

Golonka, karp, a może racuszki? Siedem dań z piwem

Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.

"Liczymy, że przyjdzie jakiś zbawca. Na przykład nowy prezydent". Rozmowa z reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza”
film

"Liczymy, że przyjdzie jakiś zbawca. Na przykład nowy prezydent". Rozmowa z reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza”

Rozmowa z Arturem Tyszkiewiczem, reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza” w Teatrze Osterwy

'Herkules i Stajnia Augiasza'. Premiera w Osterwie
galeria
film

'Herkules i Stajnia Augiasza'. Premiera w Osterwie

W sobotę w Teatrze Osterwy premiera „Herkules i Stajnia Augiasza” Friedricha Dürrenmatta. Tak aktualnej sztuki jeszcze w Lublinie nie było

Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)

W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami

Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.