Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
„Klauzula przyzwoitości” to najważniejszy blok tematyczny 20 Konfrontacji Teatralnych, które rozpoczną się 9 października. W 1991 roku niezależna agencja rządowa w Stanach Zjednoczonych odmówiła czterem artystom wypłacenia przyznanych wcześniej grantów pod pretekstem „propagowania nieprzyzwoitych treści”. Jedna z bohaterek będzie gościem specjalnym festiwalu.
Szaszłyk, golonka, a może jagnięcina? Podpowiadamy na co warto się wybrać do lubelskich restauracji.
Gdzie wyskoczyć z Lublina na weekend, żeby dobrze zjeść? Oto nasze propozycje miejsc, gdzie dobrze karmią, a w pobliżu można zobaczyć ciekawe rzeczy
Jest ostatnim artystą Piwnicy przyjętym przez Piotra Skrzyneckiego. Kiedy śpiewa „Wartownika”, publiczność słucha sercem. Wiersze Rilkego dla Kubowicza przetłumaczył lubelski poeta Marian Janusz Kawałko. Podczas koncertów rozmawia z ludźmi, ale nie lubi wywiadów. No chyba, że w Lublinie. Rozmowa z Piotrem Kubą Kubowiczem z krakowskiego kabaretu Piwnica Pod Baranami.
Carpaccio z łososia, dorada z pieca, pstrąg z wody i wędzony karp. Siedem sposobów na smaczne dania z ryb, które sprawią wam radość
Teatralny statek z polską stajnią Augiasza na pokładzie wolno i ciężko wypływał na szerokie wody. Kiedy już złapał kurs, pewnie dopłynął do brzegu. Czy podobnie będzie z nową Polską?
Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.
Rozmowa z Arturem Tyszkiewiczem, reżyserem spektaklu „Herkules i stajnia Augiasza” w Teatrze Osterwy
W sobotę w Teatrze Osterwy premiera „Herkules i Stajnia Augiasza” Friedricha Dürrenmatta. Tak aktualnej sztuki jeszcze w Lublinie nie było
Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.