Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 maja 2015 r.
16:27

W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami

0 0 A A
Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)
Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)

Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosną Kodeń pachnie Bugiem, zielnikiem klasztornym i kwiatem jabłoni. W domach gdzieniegdzie piecze się sękacz. Na podwórkach w centrum miasteczka jeszcze pasą się krowy. Z ich mleka powstaje pyszny ser, z sera twarożek z lubczykiem. Jak zrobić ser w domu?

- Zsiadłe mleko podgrzać, wlać do płóciennego woreczka i zawiesić nad miską, żeby odciekła serwatka. Z serwatki będzie chłodnik. Położyć na deseczce, przykryć drugą i obciążyć - mówi Danuta Pietrasik, która od lat tropi sekrety kuchni Sapiehów. Specjalizuje się z suszonych wędlinach dojrzewających. Ostatnio podaje surowe polędwiczki.

Carpaccio z polędwiczki wieprzowej

Składniki: 4 polędwiczki wieprzowe, 2 litry wody przegotowanej, 8 listków laurowych, 10 ziaren jałowca, 1 łyżeczkę gorczycy, 10 ziaren angielskich, pół szklanki soli.

Wykonanie: do przegotowanej wody wsypujemy sól, przyprawy i gotujemy 10 minut. Wkładamy polędwiczki, marynujemy dobę. Wyciągnąć, obsuszyć, schłodzić, kroić na cienkie plastry.

Jajecznica z kodeńskiego klasztoru

Składniki: 8 jaj, 20 dag twarogu, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanych liści czosnku, masło, biały pieprz, sól.

Wykonanie: jaja wybić do miski, dodać zmielony twarożek, śmietankę, czosnek i razem wymieszać. Następnie doprawić solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczną i smażyć ciągle mieszając. Podawać z przysmażonymi ziemniakami.

Podwieczorek żniwiarzy

W książce "Smaki Pogranicza" wydanej z inicjatywy starosty bialskiego Tadeusza Łazowskiego, można znaleźć kilkanaście intrygujących przepisów, które wzbogacają wielokulturową kuchnię Lubelszczyzny. Jak na przykład smaczne smarowidło do chleba.

Składniki: 2 kg słoniny, 1 kg mięsa, 2 duże ząbki czosnku, sól.

Wykonanie: słoninę pokroić i stopić. Łyżką cedzakową wybrać skwarki. Do stopionego tłuszczu włożyć przekręcone przez maszynkę o dużych oczkach mięso. Smażyć na wolnym ogniu, gdy się zarumieni dodać drobno posiekany czosnek i sól. Odstawić do zastygnięcia, potem przekładać do słoików.

Płucka po litewsku

Kodeń kiedyś należał do Wielkiego Księstwa Litewskiego. Echa litewskiej kuchni powracają, mieszają się z kuchnią żydowską i prawosławną.

Składniki: 50 dag płucek cielęcych, 2 małe cebule, 2 marchewki, 3 jaja, 3 ziemniaki, 1 szklanka gęstej śmietany, 1/4 szklanki bulionu, 2 łyżki margaryny, łyżka octu winnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, listek laurowy, pieprz i sól.

Wykonanie: płucka zalać zakwaszoną wodą, odstawić na godzinę. Ugotować w osolonej wodzie, osączyć, pokroić w paski. Na stopionym tłuszczu kłaść płucka, plastry cebuli i marchewki, oprószyć pieprzem, pokruszonym listkiem, skropić bulionem, dusić pół godziny. Ugotować jajka na twardo, ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać. Pokroić ziemniaki w kostkę, posiekać jajka, dołożyć do płucek. Wymieszać, zalać śmietaną, posypać natką.

Pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki: na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju, sól. Na nadzienie: 50 dag niedźwiedziego czosnku, 3 łyżki oleju, 20 g natki pietruszki, sól, koperek.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść twarde ciasto, przykryć serwetką i odstawić na 40 minut. Cienko rozwałkować, skropić wodą. Czosnek drobno posiekać, delikatnie podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, wymieszać. Na jednej połowie ciasta rozłożyć łyżeczką farsz co 2 centymetry. Przykryć drugą połową ciasta, kieliszkiem wyciskać pielmieni. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem i posypane świeżym koprem.

Kreplech po kodeńsku

Składniki: 40 dag wątroby wołowej, 30 dag cebuli, 10 dag margaryny, szklanka oleju, 2 jaja, łyżka mąki, pieprz, sól.

Wykonanie: wątrobę umyć, osuszyć, upiec na ruszcie, Ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Dodać podsmażoną cebulę, uprzednio pokrojoną w grubszą kostkę. Dodać posiekane jajka na twardo, przyprawy. Z mąki, wody i jaj zagnieść ciasto. Rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3 centymetry. Nakładać farsz, zlepić brzegi, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Usmażyć na oleju na złoto.

Kopytka marchwiowe

Wiosną Danuta Pietrasik dodaje do kopytek młodą marchew. Albo pokrzywę, niedźwiedzi czosnek, szczypiorek. Kopytka są kolorowe, lekkie, bardzo smaczne.

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 40 dag mąki pszennej, sól, 1 marchewka.

Wykonanie: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę, sól i startą marchew. Wyrobić ciasto, uformować wałek, kroić na ukos, gotować w osolonej wodzie (można z pokrzywą, ze szpinakiem).

Tort z pokrzywy

Za słodyczami nie przepadam. Tortów nie lubię. Ale ten - lekki, puszysty, wręcz dietetyczny - to prawdziwe dzieło sztuki, które wyszło z kuchni Danuty Pietrasik.

Składniki: na ciasto: 30 dag listków pokrzywy, 4 jaja, niepełna szklanka cukru, szklanka oleju, 2,5 szklanki mąki krupczatka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Na poncz: sok z 2 cytryn, pół szklanki pigwówki, 1 łyżka cukru. Do przełożenia: 1 słoiczek dżemu żurawinowego, pół litra bitej śmietany. Do dekoracji: suszona żurawina, truskawki.

Wykonanie: Pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wymieszać z odcedzoną pokrzywą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odciąć wierzch, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem, następnie ubitą śmietaną. Wierzch pokruszyć, posypać bitą śmietanę. Udekorować żurawiną i truskawkami.

Fanaberia rabarbarowa

Wielka kuchnia Sapiehów to doskonałe potrawy z dziczyzny. Tu nawet zimne nóżki robiły się z dzika. Dodatkiem do wędlin i mięsiw były aromatyczne sosy warzywne i owocowe. - Fanaberia rabarbarowa to rodzaj szybkiej konfitury, którą podaje się do mięs na zimno. Robi się ją bardzo szybko i łatwo - mówi Danuta Pietrasik.

Składniki: 1 kg rabarbaru, pół szklanki cukru, 1 cebula czerwona, łyżeczka gorczycy, łyżeczka kolorowego pieprzu, łyżka jabłkowego octu winnego.

Wykonanie: rabarbar obrać, pokroić w kawałki, zasypać cukrem. Po 30 minutach wrzucić do garnka, dodać posiekaną cebulę, rozsmażyć. Dodać gorczycę, pieprzem, 1 łyżkę octu jabłkowego. Można posolić. Odstawić.

Pozostałe informacje

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium