Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Na śniadanie z kanapeczką, na kolację z wódeczką. Tak może być tylko w Ostatki. Od Środy Popielcowej śledź będzie rządził przez 40 dni. Choć jest symbolem postnej kuchni, to można z niego przyrządzić niebywale smaczne dania
Jeśli lubicie baśnie o miłości, teatralną magię i filmy drogi, to najnowsza premiera "Baśni o zaklętym kaczorze jest dla was. Za najnowszą produkcją stoi Konrad Szachnowski, jeden z najbardziej doświadczonych reżyserów w polskim teatrze. Oraz Eva Farasova, wybitny scenograf ze Słowacji, znana ze spektakli w Teatrze Wierszalin.
W piątek 28 lutego o 19 w ACK Chatka Żaka możecie zobaczyć premierę spektaklu „2x2 w reżyserii Marcina Wąsowskiego.
Choć golonkę podaje się w niemal każdej restauracji, to o dobrą coraz trudniej.
Sfotografował Lublin dla elitarnego czasopisma "Queen. Zdjęcia przeraziły Anglików. Schował je do szuflady. Na 50 lat. A dziś o godzinie 17 w Teatrze NN Bogdan Frymorgen zaprezentuje niezwykły album "Gerald Howson - bardzo polska sprawa oraz aplikację na iPada poświęconą niezwykłym fotografiom. W maju zdjęcia z albumu poznają mieszkańcy Londynu.
Pięć aktorek zagra współczesną, kobiecą wersję jednej z najsłynniejszych tragedii Eurypidesa "Trojanki. Premiera w piątek 21 lutego o godz. 19 w Sali Czarnej Centrum Kultury.
To jedno z najsłynniejszych polskich dań, znawcy wywodzą ten smaczny kotlet drobiowy z kuchni francuskiej. Co ciekawe występuje w kuchni rosyjskiej i tam nazywany jest kotletem po kijowsku. Oryginalny de Volaille może mieć w środku tylko masło. Jeśli w środku poczujecie ser żółty, będzie to tylko marna podróba szlachetnego dania.
Pod malowniczą nazwą meduzy czy ostrygi kryły się w czasach PRL klimatyczne połączenia aperitifu z przystawką. Nóżki w galarecie, karp w śmietanie, tymbalik drobiowy to już klasyka. Ale lubelska ostryga w postaci surowego żółtka z pieprzem i maggi to przykład kulinarnej innowacji. Dziś przypominamy prawdziwe perły zakąsek i przystawek, które właśnie wracają do łask.
W piątek i sobotę (14-15.02) o 19 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury w Lublinie możecie zobaczyć mocno kontrowersyjną sztukę Artura Pałygi „Żyd w reżyserii Witolda Mazurkiewicza.
Myślisz luty, myślisz walentynki. Ale czy masz rację? Ci, którzy swą miłość skierowali ku pizzy będą świętować wcześniej. Już w niedzielę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy warto sobie pofolgować. I przyrządzić całą blachę tego specjału w domu.