Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 lutego 2014 r.
10:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kultowe zakąski z PRL

Pod malowniczą nazwą meduzy czy ostrygi kryły się w czasach PRL klimatyczne połączenia aperitifu z przystawką. Nóżki w galarecie, karp w śmietanie, tymbalik drobiowy to już klasyka. Ale lubelska ostryga w postaci surowego żółtka z pieprzem i maggi to przykład kulinarnej innowacji. Dziś przypominamy prawdziwe perły zakąsek i przystawek, które właśnie wracają do łask.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Niewątpliwie najbardziej malowniczą i pożywną zakąską była ostryga. Tak nazywało się surowe żółtko podane w kieliszku, mocno doprawione pieprzem i popularną przyprawą Maggi z aromatem lubczyku. Mało kto pamięta, że nazwa pochodzi od Juliusa Maggi, który w Szwajcarii, w 1886 roku wprowadził na rynek Maggi-Würze, do której opracował kształt butelki i kolor etykiety. Surowe żółtko występowało także w drugiej, równie intrygującej postaci - oto w restauracji Europa kelner podawał wzmacniający bulion wołowy, stawiając obok rosołu właśnie żółtko. Należało go wlać do bulionówki, wymieszać i doprawić Maggi. Lorneta i meduza W tym sympatycznym połączeniu aperitifu z przystawką kryły się dwie setki zmrożonej wódki i porcja nóżek w galarecie. Nóżki były ozdobą bufetu w lubelskiej "Czechowiance”, "Pod Kaczuszką” czy w "Basztowej” (żadna nie istnieje). - Sekretem dobrej galarety było dobre mięso i palona cebula. Goście doprawiali ją octem spirytusowym, cytryną lub chrzanem - wspomina Jacek Mirosław, którego ojciec Kazimierz przyrządzał pierwszorzędne nóżki. Składniki: 4 nóżki wieprzowe, 40 dag chudej wieprzowiny, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: oczyszczone nóżki i mięso zalać zimną wodą. Gotować 2 godziny. Dodać włoszczyznę, podpieczoną na ogniu cebulę i przyprawy. Kiedy mięso będzie odchodzić od kości, odcedzić wywar. W foremkach ułożyć pokrojoną marchewkę, kawałki mięsa i zalać wywarem. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Jajka w majonezie Wydawałoby się, że nie ma prostszej zakąski. Wystarczy przecież na połówkach jajek położyć po czubatej łyżce majonezu. Ale okazuje się, że nawet tutaj kucharze mieli swoje sekrety. Po pierwsze jajka były gotowane bardzo długo, po drugie po wyjęciu z wody i obraniu nabierały smaku przez kilka godzin. Składniki: 6 wiejskich jajek, 12 łyżek majonezu (najlepszy do jaj jest Kielecki), sól, pieprz. Wykonanie: włożyć jajka do garnka, zalać zimną wodą, gotować 30 minut, poczekać, aż wystygną. Obrać, odłożyć do lodówki. Przekroić na połówki, każdą połówkę delikatnie posolić i doprawić pieprzem. Nałożyć łyżkę majonezu. Można posypać szczypiorkiem. Jak zostanie, podać jajka z gorącymi ziemniakami tłuczonymi z masłem. Tak się jadało w PRL. Tymbalik drobiowy Składniki: 2 piersi z kurczaka, włoszczyzna, puszka zielonego groszku, 3 jajka, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, żelatyna. Wykonanie: z mięsa, włoszczyzny i przypraw ugotować rosół. Przecedzić, dokładnie wymieszać żelatyną. Ugotować jajka. Mięso wystudzić i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Do miseczek włożyć marchewkę, groszek, mięso z kurczaka i po ćwiartce jajka. Zalać galaretą i schłodzić w lodówce. Sos tatarski To w dziale kultowych zakąsek osobny rozdział. Podawano go do jajka, zamiast majonezu, do śledzi, a nawet do panierowanego sera żółtego. Jako, że on jest najważniejszy - podajemy sprawdzony przepis. Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 6 ogórków konserwowych, 1 słoiczek marynowanych pieczarek, 6 łyżek majonezu kieleckiego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, sól, cukier, biały pieprz. Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę. Posiekać ogórki i grzybki. Wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną. Doprawić do smaku cukrem, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Baleron białoruski Był królem zimnych przystawek. Świetnie smakował z sosem tatarskim. Występował w wersji gotowanej lub pieczonej. Składniki: 1 kurczak, 1 jajko, główka czosnku, majeranek, pieprz, sól. Wykonanie: kurczaka dokładnie wypłukać, odciąć udka i skrzydełka, za pomocą ostrego nożyka wyjąć kości, tak by nie uszkodzić skóry. Wybrać mięso i pokroić w równą kostkę. Mięso wymieszać z jajkiem, roztartym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Wilgotnymi rękami bardzo długo wyrabiać masę, uformować z niej kulę, następnie wałek. Umieścić wewnątrz skóry, zawinąć, uformować, spiąć metalowymi szpadkami. Piec w temperaturze 180 - 220 stopni przez 1,5 godziny. Tatar ze śledzia Występował "Pod Karasiem”. Wystepował rzadko, bo kucharka musiała być w dobrym nastroju. I goście odpowiedni. Zaglądali tu popularni aktorzy Teatru Osterwy. - Mówiliśmy na portierni, że idziemy do pana magistra Karasia. Albo do pana doktora Karasia - wspomina Piotr Wysocki. Jego wykonanie jest banalnie proste. Należy posiekać 4 płaty śledziowe. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Formować tatary. Ułożyć na talerzach. Ozdobić porcjami posiekanej cebuli, papryki czerwonej, kiszonego ogórka i konserwowej pieczarki. Podawać z oliwą i Maggi.

Pozostałe informacje

Veljko Nikitović (na zdjęciu z Mariuszem Pawelcem), ikona Górnika po raz pierwszy w życiu pojawi się na stadionie Górnika jako dyrektor sportowy innego klubu

Veljko Nikitović: Awans Arki i Górnika to moje marzenie

W niedzielę Górnik Łęczna zagra u siebie z Arką Gdynia, której obecnym dyrektorem sportowym jest Veljko Nikitović - postać, której w Łęcznej nikomu przedstawiać nie trzeba. Z tej okazji porozmawialiśmy z ikoną Górnika o najbliższym spotkaniu i o tym jak czuje się w Gdyni Rozmowa z Veljko Nikitoviciem, dyrektorem sportowym Arki Gdynia, byłym piłkarzem i działaczem Górnika Łęczna

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Trwa budowa S19 w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego. Kierowców czekają kolejne utrudnienia w ruchu.

Uroczyste podpisanie 6 umów w ramach Działania 1.1 Regionalna infrastruktura badawczo-rozwojowa programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027, Lublin, 5 marca 2025 r.

Fundusze Europejskie wspierają publiczną infrastrukturę B+R

Holobiont roślinny, blockchain w rolnictwie czy też odzysk energii i surowców z odpadów to przykładowe obszary badań, które będą możliwe dzięki Funduszom Europejskim. W dniu 5 marca 2025 r. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Piotr Breś podpisali 6 umów z organizacjami badawczymi, których realizacja wesprze infrastrukturę badawczo-rozwojową w regionie. Wartość zawartych umów o dofinasowanie przekracza 53 mln złotych, z czego blisko 36 mln zł to wsparcie UE.

Ogród Botaniczny Arboretum Leśne przy Ośrodku Edukacji Ekologicznej Lasy Janowskie.

Fundusze Europejskie na wsparcie ochrony bioróżnorodności

Zwalczanie gatunków inwazyjnych, rozbudowa i doposażenie ośrodków rehabilitacji zwierząt dzikich czy rekultywacja terenów zdegradowanych działalnością gospodarczą to część działań, jakie zostaną objęte wsparciem w zbliżającym się naborze wniosków o dofinansowanie w ramach Działania 3.10 Ochrona bioróżnorodności na obszarach poza formami ochrony przyrody programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Alokacja przeznaczona na nabór to ponad 38 mln zł.

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

Oszuści znów próbują podszywać się pod Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Wysyłają maile, w których nakłaniają do podania danych logowania i karty kredytowej. ZUS przypomina: nie wysyłamy takich próśb.

Dzień z Funduszami Europejskim w Wikarówce w Kazimierzu Dolnym, maj 2024 r.

Rozwój usług społecznych w regionie – planowany nabór wniosków o dofinansowanie w ramach Funduszy Europejskich!

Pomoc przy codziennych czynnościach, całodobowa opieka, wsparcie obszarów, gdzie dostęp do usług społecznych jest utrudniony, wręcz niemożliwy - tego typu działania zostaną objęte wsparciem w ramach Działania 8.5 Usługi społeczne programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Wraz z początkiem wiosny rusza nabór wniosków!

Polski Cukier AZS UMCS Lublin zaczyna fazę play-off od meczów z Gorzowem

Ruszają play-offy, Polski Cukier AZS UMCS podejmie rywalki z Gorzowa

Polski Cukier AZS UMCS w sobotę i niedzielę rozegra pierwsze mecze (oba o godz. 20) w fazie play-off. Rywalem lublinianek będzie PolskaStrefaInwestycji Enea AJP Gorzów Wielkopolski.

Najlepsze kable do przesyłania obrazu – wszystko, co musisz wiedzieć o HDMI i DisplayPort

Najlepsze kable do przesyłania obrazu – wszystko, co musisz wiedzieć o HDMI i DisplayPort

By móc cieszyć się najlepszym obrazem i dźwiękiem, warto zadbać nie tylko o posiadanie nowoczesnego sprzętu multimedialnego, ale także odpowiednich akcesoriów, w tym właściwie dobranych kabli. Wpływa to na jakość wyświetlania, stabilność połączenia oraz ogólny komfort użytkowania. Najpopularniejsze rozwiązania to przewody ze złączami HDMI i DisplayPort. Dowiedz się na ich temat więcej!

Co to jest SIM swapping i jak może zagrozić Twoim danym?

Co to jest SIM swapping i jak może zagrozić Twoim danym?

Na atak cyberprzestępców narażeni są właściwie wszyscy użytkownicy telefonów komórkowych. Oszuści ciągle znajdują nowe sposoby na wyłudzanie wrażliwych danych, czego konsekwencją są nie tylko straty finansowe. Czym jest SIM swapping? Czego należy się wystrzegać? Upewnij się, że nie popełniasz powszechnych błędów.

PepHub – Twoje centrum wygodnych zamówień i atrakcyjnych korzyści

PepHub – Twoje centrum wygodnych zamówień i atrakcyjnych korzyści

PepHub to innowacyjna platforma sprzedażowa stworzona przez PepsiCo z myślą o klientach biznesowych. Właściciele restauracji, menedżerowie punktów gastronomicznych oraz inni partnerzy handlowi znajdą tu kompleksowe narzędzie, które nie tylko usprawni codzienną pracę, ale także otworzy drzwi do wielu dodatkowych korzyści. Dzięki temu w prosty i szybki sposób zamówisz produkty znanych marek, takich jak Pepsi, Lipton, Mirinda, Lay’s, Cheetos, Doritos i wielu innych. Wystarczy się zalogować, aby korzystać z personalizowanych ofert, zbierać punkty lojalnościowe i wymieniać je na atrakcyjne nagrody. Co jeszcze oferuje ta platforma? Poznaj jej możliwości!

Dzień z  życia 78-latka: Na stacji paliw rozlał benzynę i odpalił zapalniczkę

Dzień z życia 78-latka: Na stacji paliw rozlał benzynę i odpalił zapalniczkę

78-latek próbował "wysadzić" stację paliw we Włodawie. Najpierw specjalnie rozlał benzynę, a później rzucił na to zapalniczkę. Mężczyzna usłyszał już zarzuty.

Bieg Zielonych Sznurowadeł to jeden z najbardziej popularnych półmaratonów organizowanych na Lubelszczyźnie. Od lat łączy biegaczy oraz osoby uprawiające nordic walking

Zielone sznurowadła z nową trasą i organizatorem. Duże bieganie w Puławach

Setki biegaczy i kijkarzy w sobotę, 15 marca, pojawi się na starcie tegorocznego, jedenastego już Biegu Zielonych Sznurowadeł w Puławach. Po raz pierwszy imprezy nie zorganizuje fundacja BezMiar. Jest też nowe miejsce startu i mety oraz nowe, malownicze trasy.

Zbyszek, to brzmi dumnie
Zdjęcia
galeria

Zbyszek, to brzmi dumnie

Zbigniew „Zbyszek” Jurkowski po raz jedenasty wezwał swoich imienników do Lublina na coroczny zjazd. Było wesoło, a cebularze zrobiły atmosferę. Nikomu nawet nie przeszkadzało, że Zbyszkowie spotkali się w Lubelskim Trybunale Koronnym w dniu imienin Krystyny i Bożeny - na kilka dni przed corocznym świętem imienników radnego Jurkowskiego wypadającym 17 marca.

Milionowe inwestycje i innowacje. MPWiK stawia na przyszłość
film

Milionowe inwestycje i innowacje. MPWiK stawia na przyszłość

Artur Szymczyk, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji jest dzisiejszym gościem programu Dzień Wschodzi. Rozmawiamy o innowacyjnych inwestycjach jakie w ostatnim czasie miały miejsce w przedsiębiorstwie, ale także o tym, w jakim stanie znajduje się obecnie miejska infrastruktura wodociągowa.

Gdzie dym spotyka Andy – niezapomniana kolacja degustacyjna

Gdzie dym spotyka Andy – niezapomniana kolacja degustacyjna

Kulinarna podróż przez zadymione smaki i doskonałe wina

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium