Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 marca 2014 r.
17:30
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Trzydnicki smak (inspiracje, przepisy)

0 1 A A

Ziemiański pasztet z królika, karasie w marynacie i gotowana babka. To hity warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji, które odbyły się w Woli Trzydnickiej. Mamy dla was przepisy z pierwszej ręki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do gminy Trzydnik Duży warto wybrać się na wiosenną wycieczkę. W Węglinie zobaczycie malowniczy młyn wodny z XIX wieku. W Olbięcinie czekają na was kolejne atrakcje: pałac, oranżeria, spichlerz, stodoły, rządówki i park z wyjątkowymi drzewami. Rośnie tu jesion pensylwański, modrzew japoński, kasztanowiec i korkowiec. Na terenie gminy znajdują się ciekawe szlaki rowerowe i trasy turystyczne. W Rzeczycy Księżej osiedli się Tatarzy. Niestety: nie zachowały się ich domy, ale w pamięci najstarszych mieszkańców zachowały się ślady tatarskich potraw. Inspiracje "Zasmakuj w tradycji” to cykl warsztatów, w których z mieszkańcami powiatu lubelskiego, kraśnickiego i biłgorajskiego spotykają się kucharze, żeby wspólnie odkrywać tradycyjne produkty lokalne oraz przygotowywać regionalne dania z regionu i Polski. Warsztaty odbyły się już w miejscowościach: Leśce, Ćmiłów, Obsza, Liśnik Duży, Radawiec Duży, Aleksandrów, Łukowa, Zakrzówek, Dąbrowica, Bełżyce - Wzgórze i Frampol. Kolejne będą odbywać się do końca czerwca. W środę, 26 marca,takie warsztaty odbyły się w Woli Trzydnickiej. - Znalazłem tu kilka inspiracji. Chciałbym wprowadzić do kartu karasie. Pochodzę z tej ziemi, rozmowy z paniami bezcenne - mówi Jarosław Piłat, współwłaściciel i szef kuchni w lubelskiej restauracji "16 stołów”, który prowadził warsztaty. O czternastej zapach miodownika unosił się nad całą miejscowością. - Był smaczny, pulchny, bardzo aromatyczny - mówi Wioletta Wilkos, prezes LGD Ziemi Kraśnickiej. - Pierogi z ziemniakami i serem, obsmażone na złoto i obficie polane zeszkloną cebulką były genialne - Mówi Tomasz Zalewski z firmy Don Brando, organizator warsztatów. Ziemiański pasztet z królika To specjalność w Rzeczycy Ziemiańskiej. - To stara tradycja. Taki pasztet robiła moja babcia Emilia Kasperek urodzona w 1888 roku, mama Czesława Rogowska, teraz ja przekazuję recepturę mojej córce - mówi Halina Drzewiej-Sosnówka z Rzeczycy Ziemiańskiej. Składniki: 1 tuszka królika, 1 kg podgardla, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 bułka, ziele angielskie, sól, pieprz. Wykonanie: gotujemy królika, podgardle i warzywa wraz przyprawami. Gdy przestygną, obieramy mięso z kości. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. W wywarze z gotowania moczymy bułkę, przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do mięsa, wbijamy 4 jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy, nakładamy do brytfanek. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. - Podajemy z żurawiną. Jeździmy w lipskie lasy, zbieramy żurawinę, ukręcamy w misce, przekładamy do słoiczków, zasypujemy cukrem i pasteryzujemy - dodaje pani Halina. Karasie w marynacie Popisowo przyrządziła Alina Głaz z Rzeczycy Księżej. - Mamy stawy, rzekę Karasiówka, w której pływają karasie. W marynacie przyrządzała je moja mama Łucja Bernaś oraz babcia Bronisława Bernaś. Kontynuuję tradycję - mówi pani Alina. Składniki: 4 karasie, 1 cebula, 1 papryka, pomidory ze słoika, masło, sól, pieprz, mąka. Wykonanie: ryby filetujemy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy paprykę, pomidory. Doprawiamy sos wedle uznania. Jeśli ma być winny, dodajemy cytrynę. Filety zwijamy w rulony, układamy w słoikach, zalewamy sosem i pasteryzujemy. Karasie były genialne. Delikatne, aromatyczne mięso, sos pełen esencji i smaków, harmonia - sprawiły, że danie rzeczywiście zasługuje na obecność w karecie dobrej restauracji. Alina Głaz pochwaliła się także kotlecikami rybnymi sosie grzybowym. - Filetuję ryby. Mogą być karasie, mogą być karpie. Filetujemy, skręcamy na maszynce, dodajemy smażoną cebulę, doprawiamy solą i pierzem, formujemy jak mielone, panierujemy w bułce i jajku, smażymy na złoto. Podajemy polane sosem z grzybów świeżych i suszonych. Na deser Wśród wieli regionalnych potraw wyróżniała się złocista babka. Inna niż wszystkie. - Inna, bo gotowana nie pieczona - mówi Ewa Grab z Trzydnika Małego. Składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki zwykłej, 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 2 łyżki spirytusu, zapach cytrynowy, 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wykonanie: w kieliszku przegotowanej wody rozpuszczamy pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystkie składniki ucieramy w podanej kolejności. Wlewamy do specjalnej formy, zamykamy. Wkładamy foremkę z ciastem do garnka z gotująca się wodą. Obciążamy - przykrywamy pokrywką, gotujemy 1 ha 15 minut. Studzimy, jemy na drugi dzień. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka w sobotę o godzinie 19. Kolejne odcinki będą się ukazywały co drugą niedzielę.

Pozostałe informacje

Szymon Strzałkowski ma za sobą przeszłość w ligach centralnych

LNBA: Nieoczywisty bohater

Meczem kolejki w rozgrywkach LNBA w minioną sobotę śmiało można określić potyczkę Alco z Alfachem Team. Obie ekipy są w grze o najlepszą czwórkę, która później będzie rywalizowała w fazie play-off o mistrzostwo LNBA. Po 9 serii gier bliżej tego celu jest Alco, które pokonało Alfachem Team 61:58.

Piotr Ziółkowski to jeden z liderów Symbitu

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Problemy Symbitu

The Reds i Symbit – to prawdopodobnie te dwa zespoły stoczą walkę o mistrzostwo rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego. W miniony weekend spore problemy z odniesieniem zwycięstwa miał ten drugi zespół, który długo męczył się z silnym w tym sezonie Back to the Roots.

Jeden z przykładowych widoków prezentujących odnowiony Rynek w Wąwolnicy. Więcej szczegółów mieszkańcy gminy poznają w przyszłym tygodniu
ARCHITEKTURA

Bez wycinki, ale nowocześnie. Porozmawiają o nowym Rynku w Wąwolnicy

W przyszłym tygodniu, we wtorek, mieszkańcy miasta i gminy Wąwolnica będą mieli okazję porozmawiać o tym, jak ma wyglądać odnowiony Rynek z położonym w centrum skwerem. Architektoniczna koncepcja wchodzi do etapu społecznych konsultacji.

Edyta Geppert zaśpiewa w Zamościu w niedzielę, 19 stycznia
KONCERT
19 stycznia 2025, 17:00

Pierwsza dama polskiej estrady: w niedzielę w Zamościu

Najpiękniejsze dzieła polskiej piosenki literackiej będzie można w niedzielę (19 stycznia) usłyszeć w Zamościu. Na dodatek w wyjątkowym wykonaniu - Edyty Geppert.

Michael Fassbender i Jodie Turner-Smith w serialu The Agency
DO ZOBACZENIA
film

The Agency: Szpiegowska premiera już w lutym (wideo)

Michael Fassbender, Richard Gere, Jeffrey Wright i Jodie Turner-Smith w szpiegowskim thrillerze The Agency. Premiera 10 lutego.

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok
PLANY I PIENIĄDZE

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok

Ambitne plany samorządu miasta potwierdza „prorozwojowy budżet” na poziomie ponad pół miliarda złotych. Co przewiduje harmonogram inwestycji na ten rok?

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Włodawscy policjanci zatrzymali 46-latka, który szarpał i bił swoja konkubinę. Jak ustalili mundurowi, mężczyzna od kilku miesięcy znęcał się nad kobietą.

Kolędowanie u Barnardynów
31 stycznia 2025, 19:00

Kolędowanie u Barnardynów

Już 31 stycznia odbędzie się wydarzenie – „Niezła szopka u Bernardynów”, które potrwa do 1 lutego.

Rok 2025 przyniósł kilka zmian dla pasażerów komunikacji miejskiej w Puławach. Od tygodnia działa nowy rozkład jazdy, nieco odchudzony w stosunku do starego. Kolejne nowości zaplanowano na maj
PUŁAWY

Mniej połączeń, droższe bilety. Ale za rok będą jeździć elektryki

Miejski Zakład Komunikacji od tygodnia testuje nowy rozkład jazdy, w którym brakuje m.in. linii M1 i M2. Na ośmiu innych wprowadzono ograniczenia liczby kursów - chodzi o te prowadzące do Zakładów Azotowych i Kazimierza Dolnego. Spółka planuje także nowe inwestycje.

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

Tu 6700, tam 1600 złotych. Wystarczyło, że na konta ich znajomych włamali się oszuści.

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin ciągle rośnie w siłę. Na początku przygotowań do rundy wiosennej beniaminek PKO BP Ekstraklasy ogłosił, że z bramkarzami oprócz Marcina Zapała będzie pracował także Jarosław Tkocz. We wtorek okazało się, że do żółto-biało-niebieskich dołączył jeszcze Jakub Deszczka.

System amunicji krążącej WARMATE
WSPÓŁCZESNE POLE WALKI

Obserwacja i identyfikacja. Ćwiczenia z dronami kamikadze

Dron kamikadze może przez godzinę unosić się nad danym obszarem w oczekiwaniu na wybór celu. A przez cały czas może zapewnić przewagę na polu walki. Jak wyglądają ćwiczenia operatorów systemu WARMATE z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej?

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

38-letni mężczyzna groził na Facebooku Jerzemu Owsiakowi śmiercią i nawoływał do jego zabójstwa, oferując 100 tys. złotych za jego zastrzelenie. Trafił do aresztu.

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci
NA ZDROWIE

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci

Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia
ZA DUŻO nadchloranu

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem dwóch partii herbaty ziołowej. Powód? Zbyt duże stężenie nadchloranu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium