Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

"Turandot" Pawła Passiniego (MATERIAŁY ORGANIZATORA)

Co w weekend w lubelskich teatrach

W najbliższy weekend w lubelskich teatrach coś dla siebie znajdą dzieci, dorośli i seniorzy.

 (Waldemar Sulisz)

Restauracja Chata. Karcma regionalna w Lublinie (recenzja)

Mieści się w autentycznej chacie z XIX wieku, pełnej zabytkowych przedmiotów. Kelnerki w ludowych strojach, koncerty kapeli Drewutnia, domowa atmosfera i jedzenie rodem z chłopskiej kuchni sprawiają, że często bywa tam tłoczno.

Laureaci czwartej, ubiegłorocznej edycji konkursu Nasze Dobre Lubelskie. (Maciej Kaczanowski)

Nasze Dobre Lubelskie. Ruszamy po raz piąty

W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu chcemy pokazać, że nasz region jest zagłębiem zdrowej, ekologicznej, lokalnej żywności, której smak nawiązuje do wielokulturowej, tradycyjnej kuchni.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu oscypki. Od tamtego momentu zaczął się dla Lublina czas dobrego sera. Dziś w Radzyniu Podlaskim powstają sery z sercem.

Restauracja Hades-Szeroka w Lublinie (recenzja)

Restauracja Hades-Szeroka w Lublinie (recenzja)

To jedna z najbardziej znanych restauracji lubelskich w Polsce. Odkąd przeniosła się z podziemi remontowanego Centrum Kultury na Stare Miasto – jakby straciła rozpęd. A kucharze gotują – jakby z mniejszym entuzjazmem. Ale to na dziś jedyne miejsce w mieście, gdzie zjesz za połowę ceny. Wystarczy dzień wcześniej zamówić specjalny kupon.

Kamil Piwowarczyk i bocian Stefan (Maciej Kaczanowski)

Powiedz Stefan, gdzieś ty był?

Stefan mieszka w Kozubszczyźnie. Został w Polsce, zamiast lecieć do Afryki. Znaleziono go 30 października w Tomaszowicach. Właściciele domu, w którym zacumował Stefan, zadzwonili do Kamila Piwowarczyka, najmłodszego bocianologa w Polsce. Kamil pojechał z ojcem, przywiózł Stefana do swojego domu. Bocian zamieszkał w domku z wolierą. 27 grudnia Stefan otworzył drzwiczki woliery i zaczął kołować nad domem. Następnie odleciał w nieznanym kierunku…

Kazimierz Grześkowiak (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Chłop golonce nie przepuści!

Kazimierz Grześkowiak, filozof po KUL, autor „Panien z Cicibora”, „Odmieńca” i „Chłop żywemu nie przepuści” był wielkim smakoszem. W Hadesie przygotowywał autorskie kolacje, wprowadził do naszej regionalnej kuchni kilka potraw: chleb z czarnuszką, solankę, kiszony czosnek i słynną golonkę.

Restauracja "Patataj” w Kolonii Bochotnica (recenzja)

Restauracja "Patataj” w Kolonii Bochotnica (recenzja)

Długo szukaliśmy miejsca na noworoczny obiad. Chcieliśmy miło spędzić czas w przytulnej, rodzinnej restauracji, gdzie potrawy przyrządza się ze świeżych, naturalnych składników, obsługa jest miła i nie trzeba się spieszyć. Nasz wybór padł na restaurację \"Patataj”, położną na drodze z Lublina do Nałęczowa.

 (MATERIAŁY TEATRU ANDERSENA)

Zacznij rok z Czerwonym Kapturkiem

W niedzielę 6 stycznia pierwsze w tym roku przedstawienie w Teatrze Andersena

 (sxc.hu)

Przepisy na sylwestrowe przekąski i noworoczny obiad

Coraz więcej osób spędza sylwestra w domu, z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś dobrego. Od zakąsek, przez forszmak, po bigos. Na noworoczny obiad przyda się coś na ostro. Na przykład pikantna soljanka, która będzie balsamem na całe zło.