W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu chcemy pokazać, że nasz region jest zagłębiem zdrowej, ekologicznej, lokalnej żywności, której smak nawiązuje do wielokulturowej, tradycyjnej kuchni.
– Zapewniam, że warto. Chcemy, żeby to, co kupujemy i jemy było coraz zdrowsze, miało tradycyjny smak, było produkowane z najlepszych surowców – mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego. Idea naszego konkursu zbiega się z kampanią Województwa Lubelskiego "Smakuj życie”. Podczas prezentacji Smaków Lubelszczyzny w największych centrach handlowych Polski nasz region promował się przez zdrową, ekologiczną kuchnię. Mamy największe uprawy ziół w Polsce, najzdrowsze powietrze, coraz więcej gospodarstw agroturystycznych, gdzie podaje się lokalne potrawy.
Chcemy promować usługi i produkty, które ze względu na swoją jakość, popularność wśród konsumentów reprezentują wzór godny do naśladowania. Budżet profesjonalnej kampanii reklamowej to poważne pieniądze. My dajemy wam reklamę w zamian za udział w konkursie. – Kiedy po raz pierwszy dostaliśmy znak jakości Dziennika Wschodniego, a w następstwie tego reklamę i promocję w Dzienniku Wschodnim, sprzedaż szyneczki z karpia znacząco wzrosła. Podobnie jak sprzedaż ryb – mówi Sebastian Pyć z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg-Pustelnia” z Woli Rudziej koło Opola Lubelskiego.
Mamy już pierwsze zgłoszenia do tegorocznej edycji. Firma Vitagro ze Świdnika zgłosiła dwa produkty. Dietetyczne "Podpłomyki bezcukrowe”, najprostsze pieczywo bez konserwantów oraz "Chrupacze lubelskie”, prażone pszenne wafle na bazi pszenicy durum, idealne do zdrowych kanapek i przekąsek. Kolejny produktem jest "Serek Bieluch Naturalny” , delikatny, gładki i kremowy serek bez konserwantów, zagęstników i stabilizatorów produkowany przez Spółdzielnię Mleczarską w Chełmie.
To podstawa zdrowej diety dla dzieci i dorosłych. Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie, producent słynnej musztardy zgłasza "Ketchup łagodny”. Łagodna receptura i świeże pomidory z lokalnych upraw sprawiają, że nasz ketchup ma tradycyjny smak, jest doskonałym dodatkiem do frytek, pizzy, pieczonego kurczaka, sałatek, kanapek i kiełbasek. – W piątej, jubileuszowej edycji nie mogło zabraknąć naszych ryb. Przedstawiamy wędzonego pstrąga z pieprzem – mówi Sebastian Pyć z Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia.
Jak głosować
Nasz konkurs
Tytuły i wyróżnienia, kategoria produkt lub usługa
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa”– Znak Jakości Dziennika Wschodniego (wybór przez kapitułę, tylko jeden tytuł)
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa”– Wybór Mieszkańców Województwa (jeden tytuł). Czytelnicy Dziennika Wschodniego przysyłają SMS-y na wybrany produkt, usługę.
"Nasze Dobre Lubelskie – produkt, usługa” wyróżnienie Wybór Kapituły
Wyniki Konkursu zostaną ogłoszone w Dzienniku Wschodnim. Produkty można zgłaszać do 15.02.2013.
Głosowanie sms trwa od 18.01 do 22.02.2013
Regulamin jest dostępny w redakcji Dziennika Wschodniego, Krakowskie Przedmieście 54, Lublin.