Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Tatarzy z Białegostoku na spotkaniu z mieszkańcami Studzianki (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tatarski smak Studzianki

Pieremiacze, czeburieki, bielusz i pierekaczewnik – to największe przysmaki tatarskiej kuchni, którymi zachwycił się książę Karol na Podlasiu. Tatarski smak to także najbardziej egzotyczny wymiar wielokulturowej kuchni, który właśnie odkrywamy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.

 (Maciej Kaczanowski)

Tatarski smak: Pierekaczewnik

Pierekaczewnik to tatarski przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu lub prodiżu. Choć jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, to trud opłaca się sowicie.

 (Maciej Kaczanowski)

Meczetu nie ma, jest tatarski mizar w Studziance

Meczet był niewielki, posiadał wysoki, czterospadowy dach pokryty gontem.

 (Maciej Kaczanowski)

Tatarski smak: Płow

To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw.

 (Mciej Kaczanowski)

Tatarski smak: Pieremiacze

To małe pierożki w kształcie sakiewek smażone na głębokim tłuszczu.

 (Maciej Kaczanowski)

Tatarski smak: Czeburieki

To okrągłe placki z farszem smażone na głębokim tłuszczu.

 (Maciej Kaczanowski)

Tatarski smak: Bielusz

To surowe mięso, pokrojone na drobne kawałki, zawinięte w ciasto drożdżowe, zapieczone w rondlu lub formie do pieczenia.

W Holi zobaczymy malowniczą 
procesję (Archiwum LROT)

W Holi jak u Pana Boga za piecem

Prawosławna procesja, zabytkowa cerkiew, jarmark i zwiedzanie skansenu. Do tego występy, kiermasze, degustacja potraw regionalnych i malowniczy odpust.

Tarpan (Archiwum LROT)

Dinozaury, wilki, multimedia oraz światło dźwięk

Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010

Kąpiele w wywarze z kwiatów ściągają do Hołowna tłumy turystów (Archiwum LROT)

Hołowno: Wiejskie SPA w Krainie Rumianku

Syberyjska sauna opalana drewnem, gabinet masażu, kąpiel w kwiatach i piękne dziewczęta – to tylko niektóre atrakcje \"Wiejskiego SPA w Krainie Rumianku”. Tak nazywa się kolejny projekt zgłoszony do konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010.