Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Pieremiacze, czeburieki, bielusz i pierekaczewnik – to największe przysmaki tatarskiej kuchni, którymi zachwycił się książę Karol na Podlasiu. Tatarski smak to także najbardziej egzotyczny wymiar wielokulturowej kuchni, który właśnie odkrywamy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.
Pierekaczewnik to tatarski przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu lub prodiżu. Choć jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, to trud opłaca się sowicie.
Meczet był niewielki, posiadał wysoki, czterospadowy dach pokryty gontem.
To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw.
To małe pierożki w kształcie sakiewek smażone na głębokim tłuszczu.
To okrągłe placki z farszem smażone na głębokim tłuszczu.
To surowe mięso, pokrojone na drobne kawałki, zawinięte w ciasto drożdżowe, zapieczone w rondlu lub formie do pieczenia.
Prawosławna procesja, zabytkowa cerkiew, jarmark i zwiedzanie skansenu. Do tego występy, kiermasze, degustacja potraw regionalnych i malowniczy odpust.
Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010
Syberyjska sauna opalana drewnem, gabinet masażu, kąpiel w kwiatach i piękne dziewczęta – to tylko niektóre atrakcje \"Wiejskiego SPA w Krainie Rumianku”. Tak nazywa się kolejny projekt zgłoszony do konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Lubelskiego 2010.