To okrągłe placki z farszem smażone na głębokim tłuszczu.
Na ciasto:
50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, ciepłe mleko i woda.
Na farsz:
50 dag baraniny (wołowiny), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.