
To małe pierożki w kształcie sakiewek smażone na głębokim tłuszczu.

Na ciasto:
1 kg mąki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, mleko, szczypta soli.
Na farsz:
1 kg wołowiny lub kurczaka, 3 cebule, sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia.
Wykonanie:
Mięso drobno posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, odstawić, żeby farsz nabrał smaku.
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól oraz sodę. Wyrobić ciasto, odstawić, żeby odpoczęło. Rozwałkować, zrobić szklanką krążki. Nakładać surowy farsz, zwinąć krążki w sakiewki, dokładnie zlepić.
Smażyć na głębokim oleju na złoto.
Podane proporcje można udoskonalać, najlepiej wszystko robić na smak - mówi Mirosława Jaśkiewicz ze Studzianki.