Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Pan Tadeusz (fot. Dorota Awiorko)

Pan Tadeusz w Teatrze Osterwy. Recenzja

Szacunek dla Mikołaja Grabowskiego i Zygmunta Koniecznego. Nasz teatr niczym batyskaf wzniósł się nad Lublin i poszybował do Krakowa na Starowiślną 21. Krakowa Piwnicy pod Baranami i Krakowa Starego Teatru. Dlaczego?

fot. Maciej Kaczanowski

Zraz na raz. Jak zrobić zrazy? Przepisy

Polacy jedli suropieki na śniadanie, popijając piwną polewką z twarogiem. Suropieki czyli zrazy. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni litewskiej i polskiej wraca na kulinarne salony. Oto najciekawsze przepisy: od zrazów po nelsońsku, przez zrazy litewskie po zrazy z kaszą hreczaną

Mikołaj Grabowski, reżyser (fot. Dorota Awiorko)

"Pan Tadeusz" w Teatrze Osterwy. Trochę się zdziwicie

Premiera "Pana Tadeusza" w Teatrze Osterwy 5 marca o godz. 19, spektakle od 6 do 13 marca. O spektaklu mówią reżyser Mikołaj Grabowski i kompozytor muzyki Zygmunt Konieczny.

Piotr Kwiatosz, szef kuchni w restauracji 16 Stołów z wielką uwagą prezentuje lubelską kuchnię. To, co gotuje jest hołdem złożonym tradycji (fot. AS)
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

Te restauracje i hotele z Lublina walczą o tytuł Miejsce Inspiracji

18 restauracji i hoteli z Lublina walczy o prawo posługiwania się tytułem Miejsce Inspiracji. Ale charakterystyczny, podświetlany kaseton znajdzie się przy wejściu do 10 z nich. Jakimi smakami chcą inspirować turystów?

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Jak przyrządzić dobrą rybę? Przepisy m.in. na kergulenę z patelni

Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb

Plac Po Farze w Lublinie, fot. Wojciech Nieśpiałowski

Stowarzyszenie Lubelska Fara chce odbudować kolegiatę w Lublinie. Tylko jak?

Stowarzyszenie Lubelska Fara chce odbudować kolegiatę św. Michała na Starym Mieście w Lublinie. Tylko jak - pyta lubelski architekt. - Budowa kościoła z cegły byłaby fałszem i nadużyciem - dodaje. Co w zamian? Niewidzialny kościół ze stali i szkła. Kościół otwarty z rozsuwanymi ścianami; tak by zachować koncertową funkcję placu Po Farze

Polska kuchnia postna. 10 najlepszych i prostych potraw

Polska kuchnia postna. 10 najlepszych i prostych potraw

Skromne potrawy aż proszą się o ascezę i pozwalają rozsmakować się w prostych daniach. Oto 10 postnych dań, które pozwolą wam poczuć smak prostego jedzenia.

(fot. Andrzej Tyszko)

Urszula: Cenię normalność. Także w wizerunku na scenie

Rozmowa z Urszulą, wokalistką, która w tym roku obchodzi 20-lecie wydania multiplatynowej płyty „Biała droga” i rusza w trasę koncertową po Polsce.

(fot. Maciej Kaczanowski)

To jest twój czas. Rozmowa z ojcem Tomaszem Dostatnim OP

Czas Wielkiego Postu jest czasem świętym, w którym Pan Bóg czasami o nas zawalczy. Są takie przykłady, że to nie jest po naszej stronie, ale po stronie Pana Boga. Że Pan Bóg może się o nas upomnieć przez jakieś wydarzenie, sytuację. Jak się przez lata spowiada, widać, jak ludzie wracają do Boga po latach. Trzeba pamiętać, że Wielki Post to nie jest tylko mój wysiłek, ale że Pan Bóg jest w tym wszystkim obecny. Warto widzieć, że to nie tylko ja, ale najpierw On.

Janusz Opryński: Publicznośc była dla nas łaskawa

Janusz Opryński: Publicznośc była dla nas łaskawa

Trzy pytania do Janusza Opryńskiego, reżysera spektaklu „Punkt Zero: Łaskawe”.