Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 marca 2016 r.
15:17

Zraz na raz. Jak zrobić zrazy? Przepisy

fot. Maciej Kaczanowski
fot. Maciej Kaczanowski

Polacy jedli suropieki na śniadanie, popijając piwną polewką z twarogiem. Suropieki czyli zrazy. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni litewskiej i polskiej wraca na kulinarne salony. Oto najciekawsze przepisy: od zrazów po nelsońsku, przez zrazy litewskie po zrazy z kaszą hreczaną

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Warto wiedzieć, że zrazy nie zawsze były zawijane. Często plastry dobrej wołowiny duszono z cebulą i grzybami. Sekret ich smaku polegał na układaniu w garnku warstw mięsa, cebuli i grzybów. Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego, podzielił zrazy na dwie grupy: „zrazy z pozostałej pieczeni” oraz „zrazy z każdego surowego mięsa, nawet zwierzyny”.

Prof. Jarosław Dumanowski podaje przepis na zrazy po wiejsku, sprzed 100 lat: „Miękkie mięso wołowe pokrajać w cienkie plastry, rozbić, posolić i popieprzyć do smaku i ułożyć w rondlu, przekładając cienkimi plasterkami słoniny i listkami bobkowymi; podlać małą ilością wody dusić na wolnym ogniu aż mięso miękkie będzie, a wtedy wsypać tartego chleba razowego, aby sos był gęsty. Ze zrazami tymi podaje się zwykle placki kartoflane”. Warto wypróbować.

Zajrzyjmy zatem do starych książek kucharskich. Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła: „Pokrajać parę funtów zrazowej pieczeni na cienkie zrazy, osolić, opieprzyć, osypać każdy mąką i włożyć w rondel w masło rumiane. Gdy się pod pokrywą z pół godziny podduszą, wlać kilka łyżek smaku z grzybów suszonych lub rosołu, poddusić znowu aż się sos wysadzi i wydać na stół”.
Zrazy myśliwskie Jana Szyttlera

Jan Szyttler był uczniem Paula Tremo. W 1820 roku zamieszkał w Wilnie, pisał książki kucharskie i poradniki gospodarskie. Napisał świetną książkę kucharską o kuchni myśliwskiej.

Oto jego przepis na zrazy z łosia, uważane za króla zrazów w ogóle:

„Odebrawszy od kości łosiową polędwicę, należy ją starannie wyżyłować i kroić w zraziki, więcej długie, niżeli szerokie; rozbić je płazem tasaka na stolnicy i zręcznie ponasiekać. Usiekać kruchego łoju świeżego, dodać tyleż tartej bułki, soli w miarę, majeranu, pieprzu angielskiego i prostego miałko utłuczonego, cebuli najdrobniej usiekanej tyleż co i łoju; wbić pięć jaj, wymięszać, kłaść na każdy zraz równą proporciją, massę tę czyli farsz nożem po zrazie rozciągnąć, zwinąć szczelnie w kształt ogórka; a gdy się to uskuteczni, rozpalić funt masła w pobielanym rądlu, układać zwinięte zrazy jeden obok drugiego i na wierzch drugi rząd podobnież; skropić winem, którego użyć pół szklanki, przykryć cytryną cienko w talerzyki skrojoną ze skórką, ale bez pestek i postawić na wolnym ogniu, aby się tuszyły pod szczelną pokrywą; gdy się zaczną zarumieniać i da się słyszeć odor, wziąć łyżkę mąki, spudrować zrazy, wlać wina stołowego szklankę, bulionu klarownego rumianego tyleż, a w niedostatku użyć suchego pokrojonego i podlać trochę wody; skoro się uduszą, będą miękkie, kruche i sos do nich krótki; wyjąwszy na półmisek, zebrać z wierzchu łyżką tłustość i dać do stołu.

Przestroga. Po odbiciu zrazów na stolnicy, należy je posypać bardzo miałką solą i nieco pieprzu, jednak ostrożnie, aby nie przesolić lub nie przepieprzyć; bo łatwo pomylić się można, a przez to psuje się cały smak tych wybornych zrazów. Cebulę oczyszczoną drobno usiekać, na serwetę mocno wycisnąć z niej sok nader ostry; cebula wtenczas pobieleje i da się lepiej usiekać. Podobne zrazy można robić tymże sposobem z daniela lub sarny”.

My dodajmy, że wedle tego przepisu możemy przyrządzić zrazy z wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. A teraz jeden z najbardziej znanych przepisów na zrazy, związany w postacią najsłynniejszego admirała angielskiego Horatio Nelsona, który pokonał flotę Francji. Takie zrazy podawano w przedwojennych restauracjach Lublina.

Zrazy po nelsońsku

Składniki: kilogram polędwicy wołowej, 4 cebule, kilogram ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski.

Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić ręką, obsmażyć na maśle z olejem. Posolić po zdjęciu z ognia.

Ziemniaki pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w plastry. Do rondla przelać tłuszcz, na którym smażyły się zrazy. Układać warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy.

Zalać wywarem spod grzybów, dorzucić pokrojone grzybki, podlać śmietaną w zapiec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Zrazy litewskie

Składniki: 60 dag łopatki, 30 dag kapusty kiszonej, 10 dag świeżej słoniny, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz. Na zalewę: 100 ml octu, 400 ml wody, po 5 dag marchwi, pietruszki i selera, 10 dag cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

Wykonanie: jarzyny pokroić w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. Schłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, marynować 2 dni.

Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić oprószyć solą, pieprzem i mąką, podsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem.

Kapustę ugotować, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy, obłożyć kapustą każdy zraz, na wierzchu położyć plasterki słoniny. Podlać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków.

Zrazy bite z kaszą

Maria Ochorowicz-Monatowa, najgłośniejsza autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej, radzi podawać zrazy z kaszą hreczaną. Oto jej przepis:

„Z pieczeni zrazowej lub z pierwszej krzyżowej pokrajać kwadratowe kawałki wielkości dłoni, wyżyłować je, rozbić cienko, urobić okrągłe befsztyki, posolić, popieprzyć i obsypawszy mąką obrumienić na rozpalonem maśle. Potem ułożyć je w rynce, dodać pół cebuli drobno pokrajanej, parę grzybków suchych i skrapiając po trochu zimną wodą lub rosołem dusić przez 1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli sos jest za rzadki posypać jeszcze trochę mąką, uważając aby było dużo sosu. Osobno wygotować na sypko kaszę hreczaną, drobną krakowską lub jęczmienną, okrasić ją słoniną i podać do zrazów”.

Zrazy ze szczupaka

Wróćmy do Lucyny Ćwierczakiewiczowej, w książce „365 obiadów za pięć złotych” podaje przepis na zrazy ze szczupaka:

„Wziąść sporego szczupaka, rozpłatać wzdłuż, pokrajać w cienkie plastry, posolić lekko i na każdy plaster nakładać przygotowaną massę; owinąć mocno, jak zwykle się zwija zawijane zrazy mięsne, maczać w rozbitem jajku, osypać bułką tartą i smażyć na klarowanem maśle do rumianego koloru.

Nadziewanie urządza się w następny sposób: Usiekawszy kilka cebul, wycisnąć z nich przez płótno sok, przesiekać wtedy jeszcze raz drobniej, wrzucić w gorące masło, przesmażyć, gdy przestygnie, wsypać łyżkę tartej bułki, nieco pieprzu, wbić jedno całe jajko, wymięszać, i nadziewać zrazy”.

Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.

Pozostałe informacje

Płk Marcin Zawodniak (z prawej)
galeria

Pułkownik Marcin Zawodniak nowym dowódcą 19 LBZ

Pułkownik Marcin Zawodniak został nowym dowódcą 19 Lubelskiej Brygady Zmechanizowanej. Do Lublina przeniósł się ze Sztabu Generalnego Wojska Polskiego.

Wywiad z najwyższej półki. Spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim

Wywiad z najwyższej półki. Spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim

Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie zaprasza w najbliższy czwartek, 20 marca na spotkanie z księdzem profesorem Antonim Dębińskim, rektorem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II w latach 2012-2020.

Bolą stawy lub kręgosłup? Ten lubelski szpital szybciej diagnozuje

Bolą stawy lub kręgosłup? Ten lubelski szpital szybciej diagnozuje

Ból kręgosłupa lub stawów? Lubelski szpital prowadzi nabór do pilotażowego programu kompleksowej opieki nad pacjentami z takimi objawami. Na początek, warto udać się po skierowanie od lekarza rodzinnego.

62-letni złodziej chciał oskubać PKP z kabli

62-letni złodziej chciał oskubać PKP z kabli

Funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei w Chełmie zatrzymali 62-letniego mieszkańca powiatu chełmskiego, który próbował sprzedać na złom aluminiowe linki skradzione z terenu PKP PLK. Mężczyzna został przyłapany na gorącym uczynku, gdy usuwał izolację z przewodów.

Mieszkanko za 13 pięter. To za mało

Mieszkanko za 13 pięter. To za mało

Na czwartkowej sesji Rady Miasta Lublina pod głosowanie poddany zostanie Zintegrowany Plan Inwestycyjny przygotowany przez jedną z największych spółek deweloperskich w mieście – Lalak Development. Sylwester Lalak planuje budowę trzech 13-piętrowych budynków przy al. Smorawińskiego. Inwestor za przegłosowanie ZPI proponuje remont 115 metrów ulicy Chodźki oraz przekazanie miastu 50-metrowego lokalu w nowych blokach. Radni Lublina chórem mówią: to za mało, jak na tak duże zmiany

Były rowery i pierwsze treningi na własnym torze. W czwartek Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się z Fogo Unią Leszno

Były rowery i pierwsze treningi na własnym torze. W czwartek Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się z Fogo Unią Leszno

Rozpoczęcie nowego sezonu w PGE Ekstralidze Żużlowej coraz bliżej. W czwartek natomiast odbędą się pierwsze żużlowe zawody w naszym kraju. Weźmie w nich udział Orlen Oil Motor Lublin, który w meczu sparingowym zmierzy się na wyjeździe z Unią Leszno

Kładka na stacji w Zawadówce

Stare płyty i schody do wymiany. Kolej remontuje kładkę nad torami przed Chełmem

Kolejowa spółka wyremontuje kładkę nad torami na stacji w Zawadówce. Podróżni podczas prac będą korzystać z drewnianej konstrukcji zastępczej.

Azoty Puławy muszą wrócić do wygrywania spotkań aby powrócić do najlepszej ósemki Orlen Superligi

Azoty Puławy podejmą PGE Wybrzeże Gdańsk

W spotkaniu 23. kolejki Azoty Puławy zmierzą się z PGE Wybrzeżem Gdańsk. Pierwszy gwizdek w puławskiej hali w środę o godzinie 20

Ewolucja odzieży hip-hopowej: od baggów, przez skinny jeans, aż po…baggy!

Ewolucja odzieży hip-hopowej: od baggów, przez skinny jeans, aż po…baggy!

Hip-hop to nie tylko muzyka – to styl życia, kultura i… moda. Od zawsze ubrania hip-hop były manifestem tożsamości, przynależności i buntu. Kiedyś szerokie spodnie i oversize’owe bluzy z kapturem były znakiem rozpoznawczym ulicznych ekip, później przyszła era dopasowanych krojów, a dziś? Baggy wracają na salony! Jeśli śledzisz trendy i chcesz wiedzieć, jak zmieniała się moda hip-hopowa, rozsiądź się wygodnie. Zaczynamy!

Targi AGROTECH 2025 i nagroda dla Industria S.A.

Targi AGROTECH 2025 i nagroda dla Industria S.A.

Targi AGROTECH to jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych, gromadzące setki wystawców i tysiące odwiedzających. ŚGP Industria zaprezentowała na swoim stoisku ofertę wapna nawozowego zawierającego magnez, które odgrywa kluczową rolę w poprawie jakości gleb i efektywności upraw. Przedstawiciele spółki odbyli liczne rozmowy biznesowe, nawiązując nowe kontakty i umacniając współpracę z obecnymi partnerami.

Ulica Sosnowa w Kalinówce – to w tym miejscu od niedawna obowiązuje zakaz zatrzymywania się

Rolnicy chcą dojazdu na pola. A działkowcy parkingu

Działkowcy z „Kaliny” w Kalinówce żalą się, że na ul. Sosnowej, przy wejściu na teren działek, wprowadzono zakaz zatrzymywania. Gmina tłumaczy, że musiała ten znak postawić, bo miała skargi od rolników, którzy nie mogli przejechać na swoje pola.

Co warto wiedzieć o uprawnieniach budowlanych?
film

Co warto wiedzieć o uprawnieniach budowlanych?

Jeśli marzysz o karierze w budownictwie i zastanawiasz się, jak zdobyć uprawnienia budowlane, które otworzą Ci drogę do samodzielnego nadzorowania prac na budowie czy projektowania obiektów, ten tekst jest dla Ciebie. Uprawnienia to nie tylko formalność – to klucz do bardziej odpowiedzialnych stanowisk i realizacji ambitnych projektów. Jak je zdobyć? Jakie specjalności są dostępne? Sprawdź, co warto wiedzieć!

Biuro rachunkowe bez klientów? Sprawdź, jak to zmienić!

Biuro rachunkowe bez klientów? Sprawdź, jak to zmienić!

Prowadzenie biura rachunkowego w dzisiejszych czasach to duże wyzwanie, zwłaszcza w obliczu rosnącej konkurencji na rynku usług księgowych. Brak klientów nie musi jednak być problemem na zawsze. Istnieje wiele skutecznych strategii, które pomogą Ci dotrzeć do nowych przedsiębiorców i sprawić, że Twoje biuro rachunkowe stanie się zaufanym partnerem biznesowym.

Egzamin końcowy dla przyszłych lekarzy "nie sprawdza prawdziwej wiedzy". Będą zmiany

Egzamin końcowy dla przyszłych lekarzy "nie sprawdza prawdziwej wiedzy". Będą zmiany

Wiceminister zdrowia Urszula Demkow zapowiedziała we wtorek w Lublinie, że planowane zmiany w lekarskim egzaminie końcowym (LEK) wejdą w życie za rok. Podała, że trwają prace nad przelicznikiem, żeby zbalansować wyniki ze starego i nowego egzaminu.

Nowe centrum badawcze na Politechnice Lubelskiej. Rewolucja w recyklingu
film

Nowe centrum badawcze na Politechnice Lubelskiej. Rewolucja w recyklingu

Na Politechnice Lubelskiej powstaje nowoczesne centrum badawcze zajmujące się odzyskiem energii i surowców z odpadów. Dzięki unijnemu dofinansowaniu w wysokości 3,8 mln zł naukowcy będą rozwijać technologie, które pomogą ograniczyć negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko. W jaki sposób? Na to pytanie odpowiada nasz dzisiejszy gość, prof. Marzenna Dudzińska.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium