Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 marca 2016 r.
15:17

Zraz na raz. Jak zrobić zrazy? Przepisy

0 2 A A
fot. Maciej Kaczanowski
fot. Maciej Kaczanowski

Polacy jedli suropieki na śniadanie, popijając piwną polewką z twarogiem. Suropieki czyli zrazy. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni litewskiej i polskiej wraca na kulinarne salony. Oto najciekawsze przepisy: od zrazów po nelsońsku, przez zrazy litewskie po zrazy z kaszą hreczaną

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Warto wiedzieć, że zrazy nie zawsze były zawijane. Często plastry dobrej wołowiny duszono z cebulą i grzybami. Sekret ich smaku polegał na układaniu w garnku warstw mięsa, cebuli i grzybów. Paul Tremo, kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego, podzielił zrazy na dwie grupy: „zrazy z pozostałej pieczeni” oraz „zrazy z każdego surowego mięsa, nawet zwierzyny”.

Prof. Jarosław Dumanowski podaje przepis na zrazy po wiejsku, sprzed 100 lat: „Miękkie mięso wołowe pokrajać w cienkie plastry, rozbić, posolić i popieprzyć do smaku i ułożyć w rondlu, przekładając cienkimi plasterkami słoniny i listkami bobkowymi; podlać małą ilością wody dusić na wolnym ogniu aż mięso miękkie będzie, a wtedy wsypać tartego chleba razowego, aby sos był gęsty. Ze zrazami tymi podaje się zwykle placki kartoflane”. Warto wypróbować.

Zajrzyjmy zatem do starych książek kucharskich. Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła: „Pokrajać parę funtów zrazowej pieczeni na cienkie zrazy, osolić, opieprzyć, osypać każdy mąką i włożyć w rondel w masło rumiane. Gdy się pod pokrywą z pół godziny podduszą, wlać kilka łyżek smaku z grzybów suszonych lub rosołu, poddusić znowu aż się sos wysadzi i wydać na stół”.
Zrazy myśliwskie Jana Szyttlera

Jan Szyttler był uczniem Paula Tremo. W 1820 roku zamieszkał w Wilnie, pisał książki kucharskie i poradniki gospodarskie. Napisał świetną książkę kucharską o kuchni myśliwskiej.

Oto jego przepis na zrazy z łosia, uważane za króla zrazów w ogóle:

„Odebrawszy od kości łosiową polędwicę, należy ją starannie wyżyłować i kroić w zraziki, więcej długie, niżeli szerokie; rozbić je płazem tasaka na stolnicy i zręcznie ponasiekać. Usiekać kruchego łoju świeżego, dodać tyleż tartej bułki, soli w miarę, majeranu, pieprzu angielskiego i prostego miałko utłuczonego, cebuli najdrobniej usiekanej tyleż co i łoju; wbić pięć jaj, wymięszać, kłaść na każdy zraz równą proporciją, massę tę czyli farsz nożem po zrazie rozciągnąć, zwinąć szczelnie w kształt ogórka; a gdy się to uskuteczni, rozpalić funt masła w pobielanym rądlu, układać zwinięte zrazy jeden obok drugiego i na wierzch drugi rząd podobnież; skropić winem, którego użyć pół szklanki, przykryć cytryną cienko w talerzyki skrojoną ze skórką, ale bez pestek i postawić na wolnym ogniu, aby się tuszyły pod szczelną pokrywą; gdy się zaczną zarumieniać i da się słyszeć odor, wziąć łyżkę mąki, spudrować zrazy, wlać wina stołowego szklankę, bulionu klarownego rumianego tyleż, a w niedostatku użyć suchego pokrojonego i podlać trochę wody; skoro się uduszą, będą miękkie, kruche i sos do nich krótki; wyjąwszy na półmisek, zebrać z wierzchu łyżką tłustość i dać do stołu.

Przestroga. Po odbiciu zrazów na stolnicy, należy je posypać bardzo miałką solą i nieco pieprzu, jednak ostrożnie, aby nie przesolić lub nie przepieprzyć; bo łatwo pomylić się można, a przez to psuje się cały smak tych wybornych zrazów. Cebulę oczyszczoną drobno usiekać, na serwetę mocno wycisnąć z niej sok nader ostry; cebula wtenczas pobieleje i da się lepiej usiekać. Podobne zrazy można robić tymże sposobem z daniela lub sarny”.

My dodajmy, że wedle tego przepisu możemy przyrządzić zrazy z wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. A teraz jeden z najbardziej znanych przepisów na zrazy, związany w postacią najsłynniejszego admirała angielskiego Horatio Nelsona, który pokonał flotę Francji. Takie zrazy podawano w przedwojennych restauracjach Lublina.

Zrazy po nelsońsku

Składniki: kilogram polędwicy wołowej, 4 cebule, kilogram ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski.

Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić ręką, obsmażyć na maśle z olejem. Posolić po zdjęciu z ognia.

Ziemniaki pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w plastry. Do rondla przelać tłuszcz, na którym smażyły się zrazy. Układać warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy.

Zalać wywarem spod grzybów, dorzucić pokrojone grzybki, podlać śmietaną w zapiec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Zrazy litewskie

Składniki: 60 dag łopatki, 30 dag kapusty kiszonej, 10 dag świeżej słoniny, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz. Na zalewę: 100 ml octu, 400 ml wody, po 5 dag marchwi, pietruszki i selera, 10 dag cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

Wykonanie: jarzyny pokroić w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. Schłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, marynować 2 dni.

Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić oprószyć solą, pieprzem i mąką, podsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem.

Kapustę ugotować, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy, obłożyć kapustą każdy zraz, na wierzchu położyć plasterki słoniny. Podlać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków.

Zrazy bite z kaszą

Maria Ochorowicz-Monatowa, najgłośniejsza autorka książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, następczyni Lucyny Ćwierczakiewiczowej, radzi podawać zrazy z kaszą hreczaną. Oto jej przepis:

„Z pieczeni zrazowej lub z pierwszej krzyżowej pokrajać kwadratowe kawałki wielkości dłoni, wyżyłować je, rozbić cienko, urobić okrągłe befsztyki, posolić, popieprzyć i obsypawszy mąką obrumienić na rozpalonem maśle. Potem ułożyć je w rynce, dodać pół cebuli drobno pokrajanej, parę grzybków suchych i skrapiając po trochu zimną wodą lub rosołem dusić przez 1,5 godziny na wolnym ogniu. Jeśli sos jest za rzadki posypać jeszcze trochę mąką, uważając aby było dużo sosu. Osobno wygotować na sypko kaszę hreczaną, drobną krakowską lub jęczmienną, okrasić ją słoniną i podać do zrazów”.

Zrazy ze szczupaka

Wróćmy do Lucyny Ćwierczakiewiczowej, w książce „365 obiadów za pięć złotych” podaje przepis na zrazy ze szczupaka:

„Wziąść sporego szczupaka, rozpłatać wzdłuż, pokrajać w cienkie plastry, posolić lekko i na każdy plaster nakładać przygotowaną massę; owinąć mocno, jak zwykle się zwija zawijane zrazy mięsne, maczać w rozbitem jajku, osypać bułką tartą i smażyć na klarowanem maśle do rumianego koloru.

Nadziewanie urządza się w następny sposób: Usiekawszy kilka cebul, wycisnąć z nich przez płótno sok, przesiekać wtedy jeszcze raz drobniej, wrzucić w gorące masło, przesmażyć, gdy przestygnie, wsypać łyżkę tartej bułki, nieco pieprzu, wbić jedno całe jajko, wymięszać, i nadziewać zrazy”.

Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. Niech dochodzą w piekarniku.

Pozostałe informacje

Do zatrzymania oszusta doszło w pociągu na stacji kolejowej
film

Oszust "złota rączka" z Chełma nabierał ludzi z całej Polski. W końcu go dopadli

Oferował na sprzedaż towary, których nie miał. Reklamował się też jako spec od remontów, ale nigdy ich nie wykonywał. Ale pieniądze brał. Potem znikał. Lubelskim "łowcom głów" udało się zatrzymać 39-letniego oszusta z Chełma.

Czy psychoterapia pomaga każdemu?

Czy psychoterapia pomaga każdemu?

Psychoterapia to skuteczne narzędzie pomagające ludziom radzić sobie z różnymi problemami - od codziennego stresu po poważne zaburzenia psychiczne. Wpływa na poprawę nastroju, codzienne funkcjonowanie i relacje międzyludzkie. Sukces terapii zależy od znalezienia odpowiedniego terapeuty i metody, pasujących do Twoich indywidualnych potrzeb.

Co na podłogę w łazience? Wybór idealny dla estetyki i funkcjonalności

Co na podłogę w łazience? Wybór idealny dla estetyki i funkcjonalności

Wybór odpowiedniej podłogi do łazienki to decyzja, która musi łączyć estetykę z funkcjonalnością. Powierzchnia łazienkowa jest codziennie narażona na wilgoć, zmiany temperatur, środki czyszczące oraz intensywne użytkowanie. Jakie materiały sprawdzą się w tak wymagających warunkach, a jakie dodatkowo nadadzą wnętrzu wyjątkowy wygląd? Odpowiedzią może być mikrocement – elegancki i nowoczesny materiał, który zdobywa coraz większą popularność.

Toksyny w żytniej mące. Wycofują ją ze sklepów

Toksyny w żytniej mące. Wycofują ją ze sklepów

Wyższy od dopuszczalnego poziom ochratoksyny A stwierdzono podczas badań w żytniej mące razowej typ 2000. Ze sklepów jest wycofywana konkretna partia produktu.

Do potrącenia nastolatka doszło w środę po południu

Chłopak szybko wjechał na pasy. Kobieta w jeepie nie zdążyła wyhamować

Powinien był zsiąść z roweru i przeprowadzić go przez ulicę. Ale 14-latek tego nie zrobił. I został potrącony przez samochód.

Archiwum Państwowe płaci złotówkę czynszu, bo remontuje. "Sytuacja patowa"

Archiwum Państwowe płaci złotówkę czynszu, bo remontuje. "Sytuacja patowa"

Chociaż umowa obowiązuje od kilku lat, to jak dotąd, Archiwum Państwowe do pałacu Potockich w Radzyniu Podlaskim się nie wprowadziło. I nie wiadomo, kiedy to w ogóle nastąpi. Dyrekcja tłumaczy, że konieczny jest remont. A burmistrz przekonuje, że warunki umowy dzierżawy są niekorzystne dla miasta.

Udane losowanie naszych drużyn w Orlen Pucharze Polski. GKS Górnik Łęczna kontra drugoligowiec

Udane losowanie naszych drużyn w Orlen Pucharze Polski. GKS Górnik Łęczna kontra drugoligowiec

Zespoły z województwa lubelskiego poznały rywali w II rundzie Orlen Pucharu Polski piłkarek nożnych. Górnik Łęczna zagra z niżej notowanym zespołem - LFA Szczecin.

Relaksująca kąpiel na chłodne wieczory - sole do kąpieli idealnym dodatkiem

Relaksująca kąpiel na chłodne wieczory - sole do kąpieli idealnym dodatkiem

Chłodne wieczory to idealny moment, by zanurzyć się w ciepłej, relaksującej kąpieli, która rozgrzeje ciało i ukoi umysł. Kilka prostych rytuałów może sprawić, że zwykła kąpiel stanie się wyjątkowym momentem dla siebie, pełnym wyciszenia i regeneracji. Z dodatkiem naturalnych soli do kąpieli Kneipp, taka chwila relaksu może zyskać na wartości – z ich naturalnym aromatem i minerałami, poczujesz się jak w domowym spa.

Dziewczyna Pop – Daria Zawiałow w Hali Globus
koncert
9 listopada 2024, 20:00

Dziewczyna Pop – Daria Zawiałow w Hali Globus

Z Fryderykiem za Album Roku Pop i po sukcesie wiosennej trasy koncertowej Daria Zawiałow wystąpi w sobotę (9 listopada) w lubelskiej Hali Globus gdzie będzie promować ostatni album „Dziewczyna Pop”. Daria Zawiałow sięgnie po najbardziej rockowe, duszne i mroczne utwory ze swojego repertuaru.

Wcześniej "Różowy październik" dedykowany kobietom, a teraz coś dla szerszego grona odbiorców, czyli "Listopad miesiącem profilaktyki"

Profilaktyka dla wszystkich. „Razem przeciwko uzależnieniom”

Mieszkańcy Świdnika będą mieli okazję wziąć udział w serii spotkań poświęconych tematyce uzależnień. To już dziewiąta akcja „Listopad miesiącem profilaktyki”.

Młodemu człowiekowi grozi do 3 lat pozbawienia wolności

Prosił o nagie zdjęcia dziewczynek. 19-latek zatrzymany za pedofilię

Za posiadanie pornografii dziecięcej, a także nakłanianie małoletnich do przesyłania intymnych zdjęć odpowie przed sądem 19-letni mieszkaniec powiatu tomaszowskiego.

Donald Trump zwycięża amerykańskie wybory. Co to oznacza dla Polski?
film

Donald Trump zwycięża amerykańskie wybory. Co to oznacza dla Polski?

To już pewne, że Donald Trump wygrał wybory w Stanach Zjednoczonych pokonując Kamalę Harris i to on będzie 47. prezydentem tego państwa. Co to oznacza dla Polski i jej polityki? Jaka przyszłość czeka sojusz NATO oraz największe mocarstwo na świecie? Na te pytania odpowiedź znajdziecie w dzsiejszym programie Dzień Wschodzi, w którym gościem będzie prof. Marek Pietraś z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

W poprzednim sezonie Świdniczanka zdobyła w derbach cztery punkty

Trzecioligowe derby Świdnika już w sobotę. Avia faworytem, ale Świdniczanka liczy na niespodziankę

Wydarzeniem weekendu w grupie czwartej będą derby Świdnika. Patrząc na tabelę i formę z ostatnich tygodni, jako zdecydowanego faworyta trzeba wskazać Avię. Świdniczanka w poprzednim sezonie potrafiła jednak wygrać na stadionie przy ul. Sportowej 3:1. Dlatego w sobotę również zapowiada się bardzo ciekawe spotkanie. A jego start zaplanowano na godz. 13.

Plaza ciągle bez akademików. Prezydent znów mówi inwestorowi "nie"

Plaza ciągle bez akademików. Prezydent znów mówi inwestorowi "nie"

Spór między inwestorem a miastem zaczyna przypominać telenowelę. Pierwszy wniosek o wydanie decyzji o ustaleniu warunków zabudowy Krzysztof Żuk odrzucił, a SKO tę decyzję podtrzymało. Sprawa trafiła do sądu, który skierował ją znowu do Ratusza. Prezydent ponownie odmówił. Akademików w Plazie nie będzie. Ale czy na pewno?

Rafał Trzaskowski

To już kampania? Rafał Trzaskowski w Lublinie

Lubelska Platforma Obywatelska zaprasza dzisiaj na spotkanie z Rafałem Trzaskowskim. Prezydent Warszawy przyjedzie do Lublina.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium