Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Kalafior na widelcu. Najciekawsze przepisy
Magazyn

Kalafior na widelcu. Najciekawsze przepisy

Za sałatkę z surowego kalafiora z żółtym serem i orzeszkami piniowymi oddam wiele. Z dzieciństwa pamiętam delikatną zupę kalafiorową z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz ćwiartki gotowanego kalafiora polane bułką tartą z masłem. W osiemnastowiecznej książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance kalafior ma formę żeńską. Autor radzi, żeby kaulifiorę sadzić w ogrodzie jak inszą kapustę.

Większość mądrzejszych ode mnie postawiło na miłość i tego się trzymam
Magazyn
galeria

Większość mądrzejszych ode mnie postawiło na miłość i tego się trzymam

Określono, że jestem za mało inteligentny do tej szkoły. Ojciec przeniósł papiery do „plastyka” w Nałęczowie, wyjątkowo zdałem, potem zdałem na piątkę maturę, choć więcej czasu spędzałem w Kazimierzu jak w Nałęczowie – ROZMOWA z Mirosławem Zdrodowskim, grafikiem, malarzem, jednym z najwybitniejszych plakacistów w Polsce. Znakomity artysta we wrześniu po raz pierwszy pokaże plakaty w rodzinnym Lublinie

Dziś dzień targowy. Może warto kupić... twaróg. Przepisy, pomysły, inspiracje
Magazyn

Dziś dzień targowy. Może warto kupić... twaróg. Przepisy, pomysły, inspiracje

Twarożek z rzodkiewką i śmietaną, słynna „Awanturka”, kluski leniwe, biała pizza z twarogiem. Twaróg w Polsce ma swoje święto, regionalnych mistrzów w okolicach Janowa Lubelskiego, którzy wyrabiają serki w popiele i wielką tradycję.

Domowa golonka na kilka sposobów. Przepisy
Magazyn

Domowa golonka na kilka sposobów. Przepisy

Przed wojną podawano ją na puree z grochu. Po wojnie rozsławił ją w Lublinie Kazimierz Grześkowiak, autor słynnego przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”. Golonka cały czas jest na topie. Dobrą golonkę spotkacie w kilku restauracjach Lublina i regionu. Ale równie dobrą da się przyrządzić w domu. Oto nasze propozycje

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Młoda kapusta na widelcu. Najlepsze przepisy

Nie ma lepszej rzeczy pod koniec maja niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. Najlepsza jest z młodymi kartoflami, ale można ją także podać do schabowego czy mielonego. Co jeszcze można ugotować z młodej kapusty? Oto nasze inspiracje.

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]
Magazyn

Mniszek na widelcu zastąpi rukolę i kapary. Co można z niego zrobić? [przepisy]

Jego listki zastąpią rukolę, a marynowane pąki kapary. Żółte kwiaty mniszka w cieście naleśnikowym smakują jak najlepsze racuszki. A miód mniszkowy powinien być w każdej apteczce.

Dla jednych te fotografie to piękne miraże, dla innych oszustwo. Sztukmistrz z kolodionu
Magazyn
galeria

Dla jednych te fotografie to piękne miraże, dla innych oszustwo. Sztukmistrz z kolodionu

Próbujemy cofnąć się w czasie. Z pomocą żyjących ludzi, kostiumów i rekwizytów przenieść się w tamten czas. Jedni sądzą, że to piękne miraże, inni, że to „oszustwo”. Dużo radość sprawia nam dobieranie „fizyczności” portretowanych osób do tematyki zdjęć. Ludzie sprzed wieków wyglądali zupełnie inaczej – rozmowa z Tomaszem Wójcickim „Sweetkiem”, grafikiem, mistrzem szlachetnych technik fotograficznych.

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Szparagi na widelcu. Jak przyrządzić te jarzyny? [przepisy]

Do Polski trafiły za sprawą królowej Bony, która wprowadziła do naszej kuchni kalafiory, karczochy i właśnie szparagi. Szparagi stały się ulubioną jarzyną i prawdziwym skarbem w kuchni. A ponieważ najlepiej smakują w maju, podpowiadamy jak je przyrządzić.

Urszula Plewik
Magazyn

Trzeba mieć rękę do drzewek. To nie jedyna tajemnica dobrej szkółkarki

Ganek jest ważny. Kiedy człowiek wróci z pola zmęczony, siada i patrzy. To patrzenie daje spokój i energię. A w życiu trzeba mieć spokój, który daje siłę – Rozmowa z Urszulą Plewik, szkółkarką, współwłaścicielką Gospodarstwa Rolno Szkółkarskiego w Motyczu, aktorką Stacji Teatr.

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę
Kuchnia

Sosnówka i potrząsanie słojem. Ciekawe przepisy na nalewkę

Nalewka na pędach sosny, zwana sosnówką to jeden z największych skarbów przedwojennych apteczek, w których przechowywano medykamenty dla zdrowotności. Początek maja to dobry czas, żeby nastawić nalewkę z kwiatów mniszka, z czosnku niedźwiedziego, z pokrzywy i sosnówkę.