Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Nowy festiwal w Lublinie. Swawola niszczy, Śleboda jest mądra
19 lutego 2019, 20:30

Nowy festiwal w Lublinie. Swawola niszczy, Śleboda jest mądra

19 lutego w lubelskim Teatrze Starym rozpocznie się Festiwal Danuty Szaflarskiej „Śleboda/Danutka”. W programie koncert, filmy, spektakl i spotkania. Nagrodę „Gong Danutki” otrzyma Janusz Gajos

„Wszystkie drogi prowadzą na Dworzec Kurski”. Recenzja spektaklu

„Wszystkie drogi prowadzą na Dworzec Kurski”. Recenzja spektaklu

W ostatnich minutach żałoby narodowej widownia Teatru NN zapełniła się do końca. Emil Varda rozpoczął spektakl „Wszystkie drogi prowadzą na Dworzec Kurski” w sobotę 19 stycznia 2019 punktualnie o 19. Chcemy Stalina, Chcemy Stalina. Niech będzie i Putin - skandowali aktorzy na finał. - Siedzimy na Dworcu Kurskim, z ręką w nocniku, żaden pociąg stąd już nie odjedzie - mówi Emil Varda, właściciel teatru Varda Studio, reżyser przedstawienia, któremu na polskim pokazie Los i Historia dopisały tragiczne dekoracje.

W bistro Rybarbar Jacek Babicz jako pierwszy w Lublinie podaje smażone śledzie w panierce. To danie na zamówienie, ponieważ o świeże, dobre śledzie niełatwo i najpierw trzeba je sprowadzić. Śledzie są tak wyśmienite, że trwają zapisy na danie

Gdzie zjeść dobrą rybę w Lublinie? TOP 10 miejsc

Gdzie na tatara z łososia, a gdzie na smażonego śledzia? Gdzie na miętusa w chrupiącej panierce, a gdzie na pstrąga? Albo na delikatną szynkę z karpia. Chcemy więcej ryb w karcie - mówią mieszkańcy Lublina. Proszę bardzo - odpowiadają szefowie kuchni

Małe cebularze z żydowskim kawiorem podawano w przedwojennych austeriach. Dziś cebularze podawane są w restauracjach do przekąsek i zup, zastępują bułki a hamburgerach. Cebularze z kawiorem podaje się w restauracji Hades Szeroka w Lublinie

Cebularz, kulinarny symbol Lubelskiego. Najlepsze przepisy na cebularza

Złocistego, chrupiącego placka z cebulą zazdroszczą nam inne miasta. Wypiekają cebularze piekarnie, restauracje i sklepy. Najlepszy jest gorący, prosto z pieca. – Jeszcze lepszy, gdy gorący popić zimnym mlekiem – powtarza Marian Kłębukowski z Piask, który w swojej piekarni wypieka cebularze według przedwojennej receptury.

Z Lublina musiał wyemigrować do USA. Otworzył słynną restaurację, którą skrytykował Trump
Magazyn

Z Lublina musiał wyemigrować do USA. Otworzył słynną restaurację, którą skrytykował Trump

Rozmowa z Emilem Vardą, reżyserem spektaklu „Wszystkie drogi prowadzą na Dworzec Kurski”, który zobaczymy w sobotę, 19 stycznia, w Teatrze NN.

"Marleni" w Teatrze Starym

Rozbieranie do snu. Recenzja spektaklu ”Marleni” w Teatrze Starym

Wielka rola Iwony Bielskiej, reszta na pół gwizdka. Teatr Stary w Lublinie pokazał jeszcze „roboczą” wersję spektaklu „Marleni”. Spektakl się zacinał, aktorzy się mylili, do premiery zabrakło kilku prób. Dobrze, że Stary pokazuje spektakl kilka razy - wierzę, że każde kolejne przedstawienie będzie lepsze i lepsze.

Marleni, czyli Marlena Dietrich i Leni Riefensthal w Teatrze Starym
12 stycznia 2019, 19:00

Marleni, czyli Marlena Dietrich i Leni Riefensthal w Teatrze Starym

W 1929 roku Marlena Dietrich zagrała w filmie „Całuję twoją dłoń Madame”. Publiczność kina Adria przy ul. Jezuickiej 20 w Lublinie biła brawa na stojąco. Z kolei w kinie Corso widzowie oklaskiwali „Tragedię na Mont - Blanc” z Leni Riefensthal, niezwykle utalentowaną aktorkę i reżyserkę, w której miał kochać się Adolf Hitler.

Na premierowym spektaklu zobaczyliśmy lubelskich aktorów w doskonałej formie
galeria

Świetnie, elegancko, o miłości. Szekspir w Teatrze Osterwy [recenzja]

Mniej napinki, więcej relaksu i jest świetna komedia, nostalgiczna, wzruszająca, porywająca. Sam tekst Szekspira jest błyskotliwy.

Piotr Skwarek otwiera na wiosnę podmiejską restaurację „Kuchnia otwarta” z ideą zdrowego i odpowiedzialnego podejścia do jedzenia. - Towar od małych, lokalnych dostawców, regionalne smaki i miejsce przy stole dla każdego - mówi Piotr, pasjonat regionalnej kuchni, który ostatnio szefował w restauracji Trzy Romanse Hotelu Wieniawski.
Magazyn

Dieta paleo, kiszonki, lokalne smakołyki. Co i jak będziemy jedli w 2019 roku

Dieta paleo, gotowanie z resztek, insekty dla śmiałków, kwaśny smak kiszonek, lokalne składniki na talerzu i różne rodzaje soli - to najważniejsze trendy kulinarne, które będą modne w rozpoczynającym się roku.

Lublin ma szczęście do Szekspira
Magazyn
galeria

Lublin ma szczęście do Szekspira

To już piąta inscenizacja radosnej komedii Szekspira. Łukasz Kos wyreżyserował w Teatrze Osterwy „Wieczór Trzech Króli”. Sceny z próby medialnej zapierały dech w piersiach. Premiera w niedzielę.